REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Nimate moralne pravice, da nas učite o svobodi medijev, dokler imate Assangea kot talca v zaporu zaradi novinarstva!«

»Nimate moralne pravice, da nas učite o svobodi medijev, dokler imate Assangea kot talca v zaporu zaradi novinarstva!«Alijev in Assange. Vir: Twitter

Pomanjkanje kisika, bolniških postelj, cepiv in zdravil v Indiji ob vse večjem številu žrtev pandemije je privedlo do precej neetičnega ravnanja zahodnih medijev.

Ti poskušajo na vsak način – s posnetki zažiganja trupel, narejenimi tudi s pomočjo dronov in drugimi prikazi indijske mizerije – doseči čim večjo gledanost.

Po drugi strani pa takšno ravnanje vzbuja ogorčenje v indijski javnosti, v državi s preko 1,3 milijarde prebivalcev.

Zato ni nenavadno, da je v zelo kratkem času dosegel večmilijonsko gledanost posnetek avtokratskega azerbajdžanskega predsednika Ilhama Alijeva, ki je na kritike svoje države s strani Zahoda, češ da v Azerbajdžanu ni dovolj medijskih svoboščin, odgovoril izjemno ostro.

»Na ta trenutek se BBC ni pripravil in bilo je čudovito,« piše v spremnem stavku posnetka.

Soočen z vprašanji o pomanjkanju medijskih svoboščin v svoji državi se je namreč Alijev ostro odzval.

»Naj jaz vprašam nekaj vas. Ali mislite, da v Azerbajdžanu ljudje nimajo svobodnih medijev in opozicije?,« je presenečeno novinarko BBC-ja vprašal Alijev.

Ko mu novinarka odgovori, da ne in citira anonimne vire, Alijev odgovori, da jih v resnici ne more imenovati ne zaradi njihove zaščite, pač pa, ker »si samo izmišljujete zgodbice.«

Vi zadržujete Assangea kot talca in ga dejansko moralno in fizično ubijate. To ste naredili vi, ne mi. In sedaj je v zaporu.

Po ponovljeni kritiki o pomanjkanju medijskih svoboščin pa Alijev vzroji in izpostavi primer novinarja in urednika Juliana Assangea.

»Vse to so absolutne laži. Imamo svobodne medije, svoboden internet. Sedaj imamo zaradi izrednih razmer nekatere omejitve, prej pa jih nismo imeli. Število uporabnikov spleta v Azerbajdžanu je preko 80 odstotkov. Si lahko predstavljate omejitve medijev v državi, kjer je internet svoboden, kjer ni cenzure in kjer imajo 80 odstotkov uporabnikov spleta? Imamo milijone ljudi na Facebooku. Kako lahko rečete, da nimamo svobodnih medijev… Toda če že vztrajate pri tem vprašanju, naj jaz vprašam nekaj vas. Kako vi ocenjujete to, kar se je zgodilo gospodu Assangeu? Ali to ni prikaz stanja medijev v vaši državi?« je bil oster Alijev, ki nato novinarki oponese, da se obnaša »kot tožilka« medtem pa imajo v Veliki Britaniji v zaporu ujetega Assangea »samo zato, ker se je ukvarjal z novinarstvom« in objavil dokumente, ki so prikazali vojne zločine ZDA v Afganistanu, Iraku in drugje.

Na podlagi ocen profesorja prava Nilsa Melzerja, posebnega poročevalca OZN je namreč Julian Assange žrtev mučenja in političnega sojenja.

Vendar zahodni mediji o tem ne poročajo tako, pogosto pa obravnavajo denimo »primer Navalnega« in Rusijo.

Alijev zato zatrdi, da novinarka BBC-ja nima nikakršne »moralne pravice«, da ga uči o svobodi medijev.

Kako vi ocenjujete to, kar se je zgodilo gospodu Assangeu?

»Dajmo se pogovarjati o Assangeu. Koliko let je preživel v ekvadorskem veleposlaništvu? In kje je sedaj? In to zaradi novinarske aktivnosti. Vi zadržujete to osebo kot talca in ga dejansko moralno in fizično ubijate. To ste naredili vi, ne mi. In sedaj je v zaporu,« je bil kritičen Alijev.

»In zato nimate nobene moralne pravice, da govorite o svobodnih medijih, ko počnete takšne stvari,« je sklenil predsednik Azerbajdžana.

Pogovor je dejansko nastal že novembra leta 2020, toda dejstvo je, da je še kako aktualen tudi danes, ko se številni zahodni mediji ne samo naslajajo nad katastrofo v Indiji, pač pa zaradi kršitev pravic Alekseja Navalnega obtožujejo Moskvo, pri tem pa pozabljajo na lastne – in veliko hujše – kršitve.

Svoboda za Juliana Assangea. Vir: Twitter
Svoboda za Juliana Assangea. Vir: Twitter

Na dogodek se je odzvala tudi odvetnica Stella Moris, sicer mati dveh Assangeovih mladoletnih sinov s pripombo, da je posnetek Alijeva v pičlih 48 urah dosegel že 3,2 milijona ogledov.

K temu je opozorila še na dejstvo, da je na listi zaprtih novinarjev v Evropi, ki jo je objavila Evropska federacija novinarjev (EFJ) tudi ime Juliana Assangea, zaprtega v Veliki Britaniji.

Vse skupaj pa je ponovno zaokrožilo po Indiji predvsem zaradi žalostnih slik pokopov s pomočjo upepelitev na prostem.

Številni vodilni zahodni mediji, ki na podoben način, zaradi pietete do občutkov svojcev žrtev nikoli niso prikazovali množičnih pokopov v Evropi v času pandemije, so s svojimi neobzirnimi objavami upepelitev v Indiji poskrbeli tudi za ponovno viralnost protizahodnih komentarjev.

In kar se tiče Indije je res, da je situacija v tej državi slabša, toda glede na število žrtev je prav tako res, da je na primer Slovenija dejansko še zmeraj – veliko slabša tudi od Indije.

Slovenija je v tem pogledu celo ena od držav, ki jo je v pandemiji odnesla najslabše, pa se naši voditelji še naprej hvalijo z uspehi.

Množice krst pa smo videli samo v Bergamu, ne pa drugje, saj se je tudi preko 4000 žrtev covida-19 po Sloveniji medtem prav lepo in neopazno razpršilo po državi.

Ni dvoma, da bodo aktualni vladajoči vse to težko zanikali in brisali...

Delite članek