REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kruto: Assange v gruči vse bolj okuženih sojetnikov, WikiLeaks organiziral virtualni shod za njegovo izpustitev

Kruto: Assange v gruči vse bolj okuženih sojetnikov, WikiLeaks organiziral virtualni shod za njegovo izpustitevAssange je v smrtni nevarnosti v zaporu, kjer je večina zapornikov in paznikov že okuženih s Covid-19

Virtualni protest za osvoboditev Juliana Assangea, ki je še vedno zaprt v londonskem zaporu Belmarsh je organiziran točno na dan, ko je Ekvador po pritiskih ZDA klonil in izdal Juliana Assangea ter dovolil, da ga z njihovega veleposlaništva v Londonu, kjer je imel politično zatočišče, odpeljejo v britanski zapor.

V veleposlaništvu Ekvadorja je za politično zatočišče Assange zaprosil sicer že leta 2012.

Najprej so ga obtoževali posilstva, ki naj bi ga domnevno zgrešil na Švedskem.

Toda ta obtožba je bila po dolgih letih zavrnjena, nato pa so britanske oblasti Assangea obsodile, ker se je zatekel po politični azil in s tem prekršil pogoje, ki mu jih je za obrambo s svobode naložilo britansko sodišče.

Medtem pa so iz ZDA poslali zahtevo za izročitev Assangea.

Želijo mu soditi po zakonu o vohunstvu iz leta 1917, ki je bil sprejet v času prve svetovne vojne, ki ne pozna razlike med izdajo tajnega dokumenta sovražniku in objavo dokumenta zaradi interesov javnosti.

Ob tem so v ZDA prav zdaj na dobri poti, da vrnejo v uporabo smrtno kazen tudi na zvezni ravni, zaradi česar je življenje Juliana Assangea še bolj ogroženo, če bi ga Velika Britanija izročila ZDA.

Novinarju je dejal, da je 23 ur in pol na dan popolnoma izoliran, pol ure pa mora preživeti skupaj z ostalimi zaporniki na prenapolnjenem dvorišču. 'Že več kot 150 čuvajev v zaporu je v samoizolaciji, zaradi česar zapor komajda še deluje,' je opozoril Smith.

Toda zdelo se je, da so na Assangea v času pandemije Covid-19 že vsi pozabili ...

Pandemija namreč onemogoča organizacijo javnih protestov zoper pripor in morebitno ekstradikcijo ZDA ter Assangeu otežuje obrambo, saj so vsi pravni postopki zamrznjeni.

Zato so organizatorji virtualnega protesta obljubili, da bodo vsem sodelujočim zagotovili »virtualne zastave«, ki jih bodo preko spleta lahko delili z drugimi protestniki.

Smrtonosni koronavirus je namreč še posebna nevarnost prav za Juliana Assangea.

Ni dvoma, da bi v primeru okužbe s Covid-19, to lahko ogrozilo njegovo itak šibko zdravje.

V zaporu Belmarsh sta namreč že dva zapornika umrla zaradi koronavirusa, bolezen pa se hitro širi tudi po drugih zaporih v svetu.

Ob tem bi bil Asaange lahko ob izročitvi v ZDA zaradi zaupnih dokumentov, ki jih je objavil kot novinar ali pa je drugim novinarjem omogočil, da jih objavijo, obsojen na dosmrtno kazen.

Osvobodite Assangea - protesti v Londonu

Assange je na portalu organizacije WikiLeaks in v drugih medijih objavil veliko število zaupnih dokumentov in depeš, predvsem v zvezi z vojnami v Afganistanu in v Iraku.

Po oceni glavnega in odgovornega urednika WikiLeaks-a Kristinn Hrafnssona je Assange v veliki nevarnosti zaradi širjenja okužbe za zidovi zapora Belmarsh.

Številni aktivisti, znane osebnosti in tudi Nils Melzer, profesor prava in posebni preiskovalec Organizacije združenih narodov (OZN), specializiran za preiskovanje posledic in žrtev mučenja so večkrat opozorili na poslabšano zdravstveno stanje Assangea in na realno možnost, da v britanskem zaporu tudi umre.

Zato so Assangeovi odvetniki že 25. marca podali zahtevo za pogojno izpustitev na svobodo zaradi nevarnosti okužbe, vendar je zahtevo sodišče v Westminstru - zavrnilo.

In to kljub dejstvu, da so britanske oblasti že napovedale, da bodo zaradi nevarnega povečanja števila okužb s Covid-19 v zaporih prej spustile na prostost vse zapornike, obsojene za lažja kazniva dejanja.

Tudi Assangeova mati je 8. aprila preko socialnih omrežij javnosti poslala apel, v katerem je vse pozvala, da naj pomagajo njenemu sinu, katerega zdravje je v slabem stanju.

Zapisala je, da bo – če Julian ostane  v zaporu, kljub temu, da ni obsojen za nič – tako v resnici obsojen na smrt.

»Prosim, pomagajte mi, da rešim življenje sinu«, je prosila.

V telefonskem pogovorom z Vaughan Smithom je Julian Assange, ki za zdaj (še) ni okužen s Covid-19 poudaril, da je »virus zarezal skozi zapor Belmarsh« in da sam preživi 30 minut dnevno v prenapolnjenem dvorišču zapora, kjer je s sojetniki nagneten drug ob drugem ...

Novinarju Smithu je povedal, da je 23 ur in pol na dan popolnoma izoliran, pol ure pa mora preživeti skupaj z ostalimi zaporniki na prenapolnjenem dvorišču. Že več kot 150 čuvajev v zaporu je v samoizolaciji, zaradi česar zapor komajda še deluje, je nato potrdil Smith.

Na zadnjem zaslišanju na sodišču preko video-povezave pa se Assange sploh ni mogel vključiti, ker se je slabo počutil.

Ob tem je posebno združenje upravnikov zaporov pravosodnemu odboru parlamenta predlagalo, da zaradi preprečevanja bolezni takoj izpustijo 15.000 nenasilnih zapornikov.

V te bi morali uvrstiti tudi Assangea in bi ga tako naposled lahko izpustili na prostost.

Pravosodno ministrstvo je nato dovolilo izpustitev le 4000 zapornikov, dejansko pa so jih izpustili samo 100.

V zaporih pa sedaj zaradi koronavirusa prakticirajo »grupiranje«, oziroma skupinsko zbiranje, tako da tiste zapornike, ki na kakršen koli način kažejo znake bolezni oziroma kašljajo, dajejo skupaj v posamezne bloke zapora.

Posledice pa bi bile za Assangea, ki že kašlja in ima kronično bolezen pljuč, zaradi katere se že leta zdravi - usodne.

Posledice pa bi bile za Assangea, ki že kašlja in ima kronično bolezen pljuč, zaradi katere se zdravi že dolga leta - usodne.

Ob tem Assange ne more več računati niti na psihološko pomoč, ki mu je bila prekinjena zaradi razmer s pandemijo.

V postopku pred sodiščem pa prav tako ne morejo pričati priče, ki jih je predlagala obramba, zato je zadrževanje Assangea za rešetkami - popolnoma nesmiselno.

Ne glede na to pa sodišče zavrača zahteve obrambe.

Jaz sem Julian Assange: Oliver Stone poleg Slavoja Žižka (v sredini). Vir: Twitter

Velika Britanija je ostala gluha tudi na zahteve mednarodne novinarske organzacije (IFJ), da nemudoma izpusti Assangea iz zapora.

»Zaradi slabega zdravstvenega stanja se Julian Assange sooča s povečanim tveganjem, da zboli s Covid-19 in lahko utrpi resne posledice«, opozarja IFJ na Twitterju in poziva k akciji.

Nekateri kritiki opozarjajo, da vlada Borisa Johnsona oziroma Velika Britanija v primeru Juliana Assangea tepta celo vrsto človekovih pravic in ravna še veliko slabše ter bolj nehumano kot diktatorske in avtokratske države, ki jih njeni politiki najpogosteje kritizirajo.

Na primer Iran, ki se je nedavno odločil, da bo prav zaradi nevarnosti okužbe s Covid-19 v zaporu Evin v Teheranu izpustil na prostost znano aktivistko za človekove pravice in novinarko Nazanin Zaghari-Ratcliffe.

»Velika Britanija vztraja, da tega političnega zapornika – obtoženaga samo tega, da je objavljal resnico – obdrži v zaporu, v katerem razsaja Covid-19, medtem ko bo stalno kritizirana iranska vlada izpustila Nazanin Zaghari-Ratcliffe iz zapora. Kateri režim je torej nehuman?« se s kančkom cinizma sprašuje Craig Murray, britanski zgodovinar in borec za človekove pravice, ki je prepričan, da bi morale britanske oblasti nemudoma izpustiti Juliana Assangea na prostost.

Da ne bo prepozno.

Delite članek