REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nazaj v prihodnost: Ciina rešitev zaradi prevelikega števila »obstranskih žrtev« je - bomba z noži

Nazaj v prihodnost: Ciina rešitev zaradi prevelikega števila »obstranskih žrtev« je - bomba z noži

Ameriška vojska, predvsem pa obveščevalna agencija CIA se je ob operacijah v tujini – večinoma gre za z mednarodnim pravom sicer prepovedane napade z droni in brezpilotnimi letali – srečala tudi s problemom prevelikega števila »obstranskih žrtev.«

Še več, raketni izstrelki, ki so jih izstrelili operaterji, oddaljeni na tisoče kilometrov, so neredko poleg tarč ubili še na desetine civilistov. Včasih so pobili celotne ženitne povorke, v več primerih pa so jo na koncu njihove tarče celo odnesle brez poškodb, medtem ko so umirali nedolžni.

Orožje, ki bi moralo terorizem zatirati, ga je s svojimi eksplozijami razširjalo.

To je imelo tudi slabo stransko posledico. Sorodniki žrtev so se po takšnih napadih v velikem številu pridruževali talibanom ali pa terorističnim skupinam. Orožje, ki bi moralo terorizem zatirati ga je s svojimi eksplozijami razširjalo.

Predator nalaganje izstrelka

Da bi vse to preprečili, so pri ameriški obveščevalni organizaciji Cia pričeli uporabljati novo vrsto izstrelka, ki je res zelo nenavaden in čisto poseben.

In v čem je njegova posebnost?

V tem, da ima, kot poroča Wall Street Journal, namesto eksplozivnega polnjenja v sebi – nože.

S temi noži, ki se iz telesa rakete pojavijo šele v zadnjem trenutku, ko izstrelek z veliko hitrostjo pridrvi iz neba, pa nato dobesedno razkosa svojo tarčo.

Novega izstrelka vse doslej nikoli niso javno predstavili. Sedaj pa se ve, da ima oznako R9X in gre v bistvu samo za različico izstrelka Hellfire (»Peklenski ogenj«), le da ima namesto eksploziva ob strani reže. V njih pa skritih šest nožev.

Imenujejo ga tudi »leteči Ginsu«.

Imenujejo ga tudi »leteči Ginsu«. Cilj tega izstrelka je zmanjšati število žrtev na najmanjše možno število. Seveda pa to pomeni, da mora raketa zadeti svoj cilj skoraj do centimetra natančno.

Da ima ameriška vojska neko novo orožje, so novinarji sicer predpostavljali že od smrti voditelja Al Kaide, Abu Khayr al Masrija v Siriji.

Terorist egiptovskega porekla je potoval v avtomobilu KIA sedan, vendar je bilo vozilo po napadu z dronom presenetljivo dobro ohranjeno. Kot ne bi bilo, če bi ga res zadela raketa.

V skladu z Trumpovimi ukazi ni več potrebno preštevati niti civilnih žrtev izven vojaških območij.

Streha vozila je bila uničena, tam je zevala velika luknja, toda nikjer ni bilo znakov velike eksplozije.

Na podoben način so ubili terorista Jamala al-Badawija, ki je postal žrtev novega izstrelka v Jemnu. Januarja letos. Al-Badawi je pomagal pri terorističnem napadu na ameriško ladjo USS Cole, v katerem je bilo ubitih 17, ranjenih pa 40 ameriških mornarjev.

Izstrelek R9X so razvili v času predsednika Baracka Obame po letu 2011. Ameriški predsednik Donald Trump, ki ga je nasledil, pa je zmanjševanju civilnih žrtev posvetil precej manj pozornosti ali pa je celo odkrito napovedal, da je potrebno proti teroristom uporabiti še ostrejše metode.

Izstrelek R9X so razvili v času predsednika Baracka Obame po letu 2011.

V skladu z njegovimi ukazi ni več potrebno preštevati niti civilnih žrtev izven vojaških območij.

Kljub temu pa so novo raketo medtem naredili in uporabili že najmanj šestkrat v Libiji, Siriji, Iraku, Jemnu in Somaliji, čeprav točnega števila uporabe »rezilne bombe« tudi pri Gizmodu niso mogli potrditi.

Delite članek