REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nevarne brezpilotne letalnike bodo odslej lahko »sestreljevali« z brezpilotnimi letalniki-kamikazami

Nevarne brezpilotne letalnike bodo odslej lahko »sestreljevali« z brezpilotnimi letalniki-kamikazamiDroneBullet

Brezpilotni letalniki ali droni postajajo vse večja nevarnost. Zaradi njih so lahko ogrožena letališča in letala, množične prireditve in podobno.

Pri tem pa se prodaja teh letalnikov neprestano povečuje.

Do leta 2020 bodo po vsem svetu za drone porabili že več kot 17 milijard dolarjev.

Po nedavnem poročilu podjetja Goldman Sachs bo poraba denarja za brezpilotne zrakoplove do leta 2020 po vsem svetu znašala že več kot 17 milijard dolarjev.

To pomeni ogromno število brezpilotnih letal, ki jih je mogoče tudi hitro zlorabiti za nezakonita dejanja.

Nedavni dogodki, kot je tisti, v katerem so droni blokirali eno od največjih letališč v Združenem kraljestvu so pokazali na očitne ranljivosti, ki obstajajo v tem prostoru.

Droni vse bolj postajajo tudi sredstvo za »asimetrično bojevanje«, kjer lahko manjše oborožene skupine z droni napadejo tudi veliko večje države ali njene oborožene sile.

Z droni, opremljenimi z eksplozivom, so teroristi že doslej izvajali napade, na primer na ruska letalska oporišča v Siriji. Grozili so tudi, da jih bodo uporabljali v ZDA.

DroneBullet

Če se takšen letalnik odpravi na svojo nevarno pot, ni časa, da bi izsledili in aretirali osebo, ki je programirala njegovo pot ali jo neposredno pilotira. Najpomembnejša stvar, ki jo je treba storiti takoj, je, da letalnik čim prej nevtraliziramo.

In to je že mogoče – na primer z »letalnikom-kamikazo«, ki lahko izsledi in sestreli nasproten letalnik.

Gre za »DroneBullet«, nekakšno »brezpilotno kroglo«, ki je hibrid med projektilom in helikopterjem s štirimi rotorji. Izmislili so si ga v podjetju AerialX.

Ta žepna raketa štiri kilometre dosega in lahko doseže hitrost do 350 kilometrov na uro pri napadu 'od zgoraj'.

»To je šele začetek,« trdi Noam Kenig, izvršni direktor podjetja AerialX, ki izdeluje omenjene »samomorilske« drone.

»Ker droni postajajo bolj prenosni in razpoložljivi, obstaja resnična nevarnost, da jih ljudje uporabijo tudi za povzročanje škode. Zato potrebuješ način, da jih uničiš.«

V podjetju AerialX s sedežem v Vancouvru v Kanadi so prepričani, da so našli »čarobno kroglo« za  preprečevanje takšnih incidentov. In to dobesedno.

Na podlagi svojega strokovnega znanja na področjih, kot so strojni vid in brezpilotni zrakoplovi, so v AerialX ustvarili patentirano rešitev, imenovano DroneBullet.

ISIS- droni, grožnja
ISIS je s temi plakati grozil mestom v ZDA in Evropi, češ da jih bo napadel z droni.

Kenig ga opisuje kot »hibrid med raketami in quadcopterjem«. V bistvu gre za drona-kamikazo, ki izgleda kot miniaturna raketa, vendar se ponaša z okretnostjo štiripropelerskega letalnika.

Z vzletno težo 910 gramov ima ta žepna raketa štiri kilometre dosega in lahko doseže hitrost do 350 kilometrov na uro pri napadu »od zgoraj«. Napadalni dron svoj merek »zaklene« na tarčo in jo nato vztrajno zasleduje; na koncu se zaleti v sovražni letalnik in ga tako spravi z neba.

Njihova tehnologija je zanimiva zato, ker je enostavna.

V podjetju so najprej sami začeli z razvojem dronov, toda nato so spoznali, »da je industrija postala nasičena.« Tako so se usmerili v iskanje rešitev, ki bi omogočile nevtralizacijo dronov.

Njihova tehnologija je zanimiva zato, ker je enostavna.

»Druge rešitve trpijo zaradi nesmiselnih zahtev in kompleksnosti, kot so ogromni stroški, velika poraba energije ali potreba po visoko usposobljenem pilotu dronov,« pojasnjujejo v podjetju.

DroneBullet se lansira ročno. Vse, kar mora operater narediti, da bi ga namestil, je identificirati tarčo na nebu in nato pustiti DroneBullet, da poskrbeti za ostalo.

V precej majhnem letalniku so tako kamera, kot različne dodatne komponente. Procesorji omogočajo letalniku, da hitro izračuna optimalno pot svojega poleta do tarče.

DroneBullet

»Avtonomno lahko sledi objektom in natančno določi, kje naj doseže svoj cilj, odvisno od njegove hitrosti in ali je njegov cilj kvadkopter ali letalo s fiksnimi krili«, nadaljuje Kenig.

Vsa njegova uničujoča moč prihaja iz kinetične energije, ki jo omogočata masa letalnika in njegova hitrost.

»Sovražnega drona lahko napade od zgoraj, od spodaj, ali od strani. Deluje tam, kjer odkrije šibko točko, ki jo zasleduje. Če vidi majhen letalnik, kot je na primer Phantom, ga bo udaril s polno močjo od spodaj. Če je cilj večji, lahko spremeni način napada in napad izpelje od zgoraj. Tam so po navadi najbolj občutljivi del za brezpilotna letala, kjer imajo nameščene GPS module in izpostavljene propelerje,« pojasnjuje Kenig.

Letalnik v sebi nima eksploziva. Vsa njegova uničujoča moč prihaja iz kinetične energije, ki jo omogočata masa letalnika in njegova hitrost. Če »kamikaza« preživi svoj prvi trk (kar ni zagotovljeno), ima sposobnost, da se ponovno umeri, tako da ga lahko nato pošljejo še nad drugo tarčo.

Po oceni avtorjev je zadeva narejena za hitro delovanje. »Naš letalnik ni bil narejen za pregon otroškega drona, ki leti nad koncertom. Naredili smo ga za situacije, kjer je potrebno res takoj spraviti letalnik z neba, preden naredi pravo škodo. In v takšnem primeru se ne boste želeli ročno preganjati z dronom ali se igračkati z nekakšnimi mrežami. Za to ne boste imeli časa,« opozarjajo v podjetju AerialX.

Komentarji