REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Najprej so zasebniki sami patruljirali ob meji, sedaj kljub sodni prepovedi sami gradijo še – ograjo na meji

Najprej so zasebniki sami patruljirali ob meji, sedaj kljub sodni prepovedi sami gradijo še – ograjo na mejiPostavljanje rezalne žice. Vir: James Moore
Prav te dni so s konstrukcijskimi deli – kljub sodni prepovedi – nadaljevali še z levjim entuziazmom.

Obmejnim policistom težave ne povzročajo samo »zasebni lovci na begunce«, v zadnjem času je več sporov v zvezi s tem nastalo tudi zaradi zasebnih pobud, s pomočjo katerih zasebniki sami gradijo nove ograje na južni meji.

Pri tem pa ne gre za južno mejo Slovenije – slovenski vardisti vsaj za zdaj na to idejo namreč še niso prišli – pač pa gre za južno mejo ZDA z Mehiko.

Postavitev te »zasebne ograje« ali zidu na meji z Mehiko financirajo podporniki ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Prav te dni so s konstrukcijskimi deli – kljub sodni prepovedi – nadaljevali še z levjim entuziazmom, poroča Guaradian.

Gradnja zasebnega zidu z Mehiko
Gradnja zasebnega zidu z Mehiko. Vir: Twitter
Okoli šest kilometrov dolgo ograjo, financirano iz zasebnih sredstev nameravajo zgraditi tudi blizu mesta Mission v Texasu.

Novinarji so na meji, na kateri v skladu z začasno odredbo sodišča ne bi smeli graditi, odkrili najmanj deset strojev in številne delavce, ki so kopali jarke in postavljali nove ograje na meji z Mehiko, blizu struge reke Rio Grande v okrožju Hildago.

Okoli šest kilometrov dolgo ograjo, financirano iz zasebnih sredstev nameravajo zgraditi tudi blizu mesta Mission v Texasu.

Gradi pa ga skupina »Mi gradimo zid« (We Build the Wall, WBTW) protimigrantska  skupina, ki jo financira vojaški veteran Brian Kolfage, pomagajo pa mu tudi nekateri lastniki zemljišč.

Za svoj projekt so uspeli zbrati že na milijone dolarjev, vodi pa jih nekdanji svetovalec Bele hiše in ameriškega predsednika Donalda Trumpa Steve Bannon.

Kolfage je migrante velikokrat opisoval kot »teroriste« in »trgovce z drogo«, vse, ki kritizirajo gradnjo zidu pa obtožuje, da so pomočniki mehiških mafijskih kartelov.

Vendar pa je sodišče zaradi »takojšnje in nenadomestljive škode«, ki naj bi nastala zaradi gradnje zidu skupini prepovedalo nadaljnjo gradnjo.

Zid bi namreč lahko preusmeril tudi tok reke Rio Grande, nebrzdana voda pa bi lahko povzročila poplave.

Trump - rezalna žica
Trump ima rad rezalno žico.

Vendar pa je Kolfage kmalu zatem objavil video posnetek, v katerem je napovedal nadaljevanje gradnje v naslednjih 48 urah.

Zvita pravna poteza pa se je nato skupini vrnila kot bumerang, saj so se bogati donatorji pričeli spraševati, kako »zdrave« so potemtakem sploh finance skupine in kam je potemtakem izginilo več kot 25 milijonov dolarjev, ki so jih darovali za »zasebni zid« z Mehiko.

Namestniki šerifa so zato lahko samo dokumentirali nadaljevanje kršitev.

Ob tem pa je zoper kršitelje 5. decembra prve pravne korake naredila tudi zvezna vlada, predvsem zato, ker gradnja krši mednarodne sporazume o meji, podpisane z Mehiko.

Zahtevo zveznih oblasti pa je kot upravičeno ocenil okrožni sodnik Randy Crane.

Toda kmalu zatem je prišlo do pravnega zapleta, saj je skupina WBTW zatrdila, da nima nadzora nad delavci, ki gradijo zid, pač pa zgolj skrbi za socialne stike skupine in za gradnjo zidu kot »pasivni investitor« prispeva le 5 odstotkov sredstev.

Zvita pravna poteza pa se je nato skupini vrnila kot bumerang, saj so se bogati donatorji pričeli spraševati, kako »zdrave« so potemtakem sploh finance skupine in kam je potemtakem izginilo več kot 25 milijonov dolarjev, ki so jih darovali za »zasebni zid« z Mehiko.

Begunci, zid - Mehika
Zid z Mehiko

»Kje je denar? Zlorabljajo strah in jezo ljudi in jih prepričujejo, da naj dajo denar za zid, za katerega sedaj trdijo, da ga ne financirajo. Ali organizacija 'Mi gradimo zid' zavaja svoje donatorje, kar je prevara, ali pa lažejo zveznemu sodniku,« je dejal Javier Peña, odvetnik, ki dela za National Butterfly Center, organizacijo, ki nasprotuje gradnji zidu.

Kolfage in njegovi podporniki so namreč napovedali, da bodo zbrali celo milijardo dolarjev za izgradnjo zidu, ki ga predsednik ZDA ni uspel zgraditi in prav tako ni uspel doseči, da bi gradnjo tega zidu plačala Mehika, kot je obljubljal pred volitvami leta 2016.

Trumpova administracija je ob tem suspendirala kar 28 zakonov, povezanih s čisto vodo, javnimi površinami, manjšinami in ogroženimi živalskimi vrstami, da bi s tem omogočila lažjo izgradnjo zidu.

Vendar pa te izjeme veljajo samo za državne organe – zasebniki morajo še zmeraj spoštovati vse zakone.

Tudi v ZDA …

Delite članek