REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Hrvaška zaradi nasilnega vračanja migrantov na udaru kritik Sveta Evrope

Hrvaška zaradi nasilnega vračanja migrantov na udaru kritik Sveta Evrope
Mijatovićeva je dejala še, da je seznanjena s katastrofalnimi življenjskimi pogoji migrantov v Grčiji, da pa je stanje v Vučjaku grozljivo.

Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović je danes v Sarajevu vnovič kritizirala nasilno ravnanje hrvaške policije z (ilegalnimi) migranti, ki vstopajo na Hrvaško iz Bosne in Hercegovine.

Prav tako je znova pozvala oblasti v BiH, naj zaprejo migrantsko taborišče Vučjak v bližini Bihaća ter se bolj odgovorno obnašajo do migrantov.

Mijatovićeva je z današnjo novinarsko konferenco v Sarajevu sklenila štiridnevni obisk v BiH, med katerim je obiskala taborišča, kjer živijo migranti.

Znova je pozvala oblasti v BiH, naj nemudoma zaprejo taborišče Vučjak zaradi sramotnih življenjskih pogojev.

»Ljudi je treba preseliti in jim zagotoviti ustrezno namestitev v BiH,« je dejala glede na sporočilo Sveta Evrope.

Mijatovićeva je dejala še, da je seznanjena s katastrofalnimi življenjskimi pogoji migrantov v Grčiji, da pa je stanje v Vučjaku grozljivo.

Komisarka je znova izrazila veliko zaskrbljenost zaradi nenehnih poročil o nasilnem vračanju (pushback) migrantov s strani hrvaške policije, ki jih je prejela od različnih sogovornikov.

»Zlasti me vznemirjajo zgodbe, da so migrante pretepli in jim odvzeli stvari, vključno s čevlji, in so bili prisiljeni hoditi po grobem terenu, da bi se vrnili nazaj v Bosno in Hercegovino,« je izpostavila Mijatovićeva.

Izpostavila je, da je t. i. pushback strategija oziroma nezakonito preprečevanje migrantom, da bi lahko vstopili v državo, kršitev evropske konvencije o človekovih pravicah. Ta med drugim predvideva pravico do prošnje za azil in vključuje prepoved mučenja.

Spomnila je, da je na to oktobra lani opozorila tudi hrvaškega premierja Andreja Plenkovića.

»Stanje se je odtlej samo poslabšalo. Hrvaške oblasti morajo končati prakso zavračanja migrantov ter opraviti neodvisne in učinkovite preiskave o poročilih o množičnih izgonih migrantov in grobem ravnanju policistov,« je še opozorila.

V BiH je po oceni Mijatovićeve nujna boljša koordinacija vseh ravni oblasti pri reševanju migrantske krize, od državne do občinske.

Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice obžaluje, da nekateri kantoni v Federaciji BiH ter Republika srbska nočejo prevzeti svojega dela odgovornosti pri namestitvi migrantov in prosilcev za azil.

Mijatovićeva je na današnji novinarski konferenci pozvala politike v BiH, naj zaradi migrantov med lokalnim prebivalstvom ne širijo napačnih informacij in strahu.

Milorad Dodik
Milorad Dodik

Med politiki, ki širijo sovražno propagando do migrantov, je posebej izpostavila srbskega člana predsedstva BiH Milorada Dodika.

Delite članek