REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Hrvaška policija brutalno izgnala nigerijska študenta v BiH, prepričana, da sta - migranta

Hrvaška policija brutalno izgnala nigerijska študenta v BiH, prepričana, da sta - migrantaGrozljiva usoda je doletela nič hudega sluteča študenta iz Nigerije, ki ju je hrvaška univerza povabila, da se udeležita športnega tekmovanja v Pulju. Vir: Žurnal

Portal Žurnal iz BiH je objavil zgodbo o dveh študentih iz Nigerije, ki ju je 17. novembra hrvaška policija ugrabila in po nezakoniti aretaciji tudi nezakonito izgnala v Bosno in Hercegovino.

V ministrstvu za notranje zadeve Hrvaške so ob tem dejali, da nimajo evidentiranega legalnega odhoda obeh študentov iz države in da ne vedo za okoliščine, pod katerimi so se študentje znašli v sosednji državi.

Poskušala sva jim pojasniti, kdo sva in da so naši dokumenti v hotelu. Ampak ni jih zanimalo to, kar govoriva.

18-letni študent Abia Uchenna Alexandro in njegov kolega Eboh Kenneth Chinedu sta sicer iz Nigerije dopotovala v Hrvaško, da bi sodelovala na petem svetovnem  meduniverzitetnem prvenstvu v Pulju.

Pri tem sta v namiznem tenisu predstavljala Zvezno tehnološko univerzo iz Owerre.

Po koncu tekmovanja sta 17. novembra dopotovala v Zagreb, se namestila v hotelu in odšla na sprehod po mestu.

Iz Zagreba bi morala leteti v Carigrad, iz Carigrada pa v Lagos.

Vendar svojega poleta nista uspela ujeti, saj ju je pri vstopu v tramvaj ustavila hrvaška policija in ju privedla v policijsko postajo, piše N1.

Njunim razlagam policisti niso verjeli, pač pa so ravnali tako, kot je to na Hrvaškem postalo že običajno – v nasprotju s predpisi so vse aretirane odpeljali v gozd v bližini Velike Kladuše in jih prisilili, da prestopijo mejo in odidejo v - Bosno in Hercegovino.

»Poskušala sva jim pojasniti , kdo sva in da so naši dokumenti v hotelu. Ampak ni jih zanimalo to, kar govoriva,« je dejal Eboh Kenneth Chinedu.

Študenti iz Nigerije
Študenta iz Nigerije, ki sta v namiznem tenisu predstavljala Zvezno tehnološko univerzo iz Owerre (pod zaporedno številko 6 na tekmovanju). Vir: Screenshot Meduniverzitetni športni odbor

»Ne vem, koliko je bila ura, toda bilo je temno … Odpeljali so naju iz postaje in naju porinili v kombi. Odpeljali so naju v neznano mesto. Dva policista sta nama rekla – gresta v Bosno! Jaz nikoli nisem bil v Bosni. Prišel sem z letalom v Zagreb, dejal sem jima, da ne poznam Bosne. Rekla sta nama ne, vidva gresta v Bosno! Čez nekaj časa se je kombi ustavil, naju pa so potisnili v grmovje. Nisem želel oditi v grmovje, potem pa mi je policist dejal, da me bo ustrelil, če se ne premaknem,« je svojo klavrno izkušnjo na Hrvaškem opisal Eboha Kenneth.

Od tedaj sta bila študenta nameščena v begunskem taborišču Miral v Veliki Kladuši.

»Najina potna lista in vse stvari so ostale v Zagrebu. Iz taborišča sem uspel poklicati kolega, ki je bil skupaj z nami na tekmovanju, da nama pošlje najina potna lista. Ne veva, kaj naj narediva, vizuma za Hrvaško nama že iztekata,« je pristavil Kenneth Chinedu.

Mednarodna organizacija za begunce, ki skrbi za tabor v Veliki Kladuši je o primeru že obvestila organizacijo »Vaša pravica« iz Sarajeva, ki bo sedaj poskrbela za oba študenta iz Afrike, ki sta nič hudega sluteč pripotovala na športno tekmovanje na Hrvaškem.

O incidentu je bil obveščen tudi meduniverzitetni športni odbor, organizator tekmovanja v Pulju.

Carinik Hrvaška

Predstavnik odbora Alberto Tanghetti je dejal, da je iz Nigerije na tekmovanje prišlo pet oseb, en profesor in štirje študentje in da so vsi imeli povsem veljavne hrvaške vizume in kupljene povratne letalske karte.

Na tekmovanju jih je celo posnela hrvaška televizija.

»Ne razumem kako se je to lahko zgodilo, ker je bila policija v Puli (Pulju) obveščena, da so tukaj,« je dejal Thanghetti za Žurnal.

Da je res šlo za študenta, pa kaže tudi rang lista tekmovalcev v namiznem tenisu iz Pulja.

Nisem želel oditi v grmovje, potem pa mi je policist dejal, da me bo ustrelil, če se ne premaknem.

Vse kaže, da se je sicer znano nezakonito delovanje hrvaške policije tokrat precej sfižilo na najbolj neprijeten način in vsem razkrilo, na kakšen način hrvaška policija obravnava tujce.

Če je policija tako brezobzirno ravnala celo z tujima državljanoma, ki sta bila vabljena kot gosta na športno tekmovanje na Hrvaškem in sta imela tudi kupljene letalske vozovnice ter prišla na Hrvaško na povabilo domače univerze, pa si seveda ni težko zamisliti, kako postopa s tistimi, ki prosijo na primer za azil …

Lepo razvidna pa je tudi stopnja dehumanizacije in popolne otopelosti hrvaške policije, do katere je očitno pripeljala tudi vsesplošna histerija zaradi migrantov, v kombinaciji z že običajnimi stereotipi do vseh, ki so videti nekoliko »drugačni«.

Da jih dokumenti sploh niso zanimali in da so ljudi sodili zgolj po barvi kože je frapantno in očitno dejstvo.

Veliko bolje pa ni niti v Sloveniji.

Na zelo podoben način je, na primer, lani tudi slovenska policija poskušala izgnati plesalce iz Kube, ki so zastonj nastopali na Bledu.

Delite članek