REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Močna mučenka«: Melania odšla iz Bele hiše s težko prtljago zaradi katere marsikdo sklepa, da je v resnici ista kot Trump

»Močna mučenka«: Melania odšla iz Bele hiše s težko prtljago zaradi katere marsikdo sklepa, da je v resnici ista kot TrumpKako si ju bo zgodovina zapomnila? Kmalu nekdanji predsednik ZDA in nekdanja prva dama. Vir: Twitter
Melania Trump, žena Donalda Trumpa, tako kot on sam, ne bo ostala v spominu Američanov po nobenem velikem uspehu.

Položaj prve dame v ZDA ima poseben pomen. Ameriška javnost je od predsednikovega zakonca vedno pričakovala veliko.

Še danes se mnogi z nostalgijo spominjajo Eleanor Roosevelt, Jackie Kennedy, Betty Ford ...

Vendar Melania Trump, žena Donalda Trumpa, tako kot on sam, ne bo ostala v spominu Američanov po nobenem velikem uspehu.

V zgodovino se je sicer zapisala, a ne zaradi svojih dosežkov.

Nobenega dvoma namreč ni, da se je Melania Trump kot prva dama ZDA zaradi mnogih stvari vendarle zapisala v zgodovino.

Rodila se je v Sloveniji v nekdanji komunistični Jugoslaviji. Ob tem je prav tako prva prva dama Združenih držav Amerike, ki je nekdanja manekenka in je v mladosti pozirala gola.

Vendar bolj zaradi tega, kar je, in ne zaradi tega, kar je storila.

Je namreč prva prva dama ZDA, rojena v tujini v zadnjih 195 letih.

Rodila se je v Sloveniji, v nekdanji komunistični Jugoslaviji.

Res pa je, da se je na Slovenijo med mandatom prve dame spomnila le, ko jo je omenjala le kot del taiste komunistične države. In to je tudi edino, kar je 'naredila' za Slovenijo.

Ob tem je prav tako prva prva dama Združenih držav Amerike, ki je nekdanja manekenka in je v mladosti pozirala gola.

Prva je tudi po tem, da je tretja soproga leta 2016 izvoljenega predsednika.

Prva je tudi glede dejstva, da ji angleščina ni prvi jezik, ampak slovenščina.

V Washingtonu je hitro začutila oster sij političnih žarometov.

Na začetku Donaldovega mandata se je sprva celo zdelo, da Melania ne deli predsedniške aspiracije svojega moža.

»Rekla je: 'Imava tako čudovito življenje. Zakaj bi to želel početi?«, je ob začetku mandata dejal Trump za Washington Post.

Donald Trump je v Belo hišo vstopil januarja 2017, toda Melania in njun sin Barron sta se mu pridružila šele junija, potem ko je takrat 11-letnik končal šolsko leto.

»Veselim se spominov, ki si jih bomo ustvarili v našem novem domu!« je tedaj čivknila na Twitterju.

Toda v Washingtonu je hitro začutila oster sij političnih žarometov.

Zdelo se je, da bodisi ima zelo slabe svetovalce ali pa sama sprejema večinoma napačne odločitve, zaradi katerih je njena priljubljenost večinoma upadala, razen med najbolj gorečimi pristaši Trumpa.

Nizala je neuspeh za neuspehom, začenši od pobude »Bodi najboljši«.

Od prve dame ZDA se sicer pričakuje, da se ukvarja z nekakšnim dobrodelnim delom, ali pa da se ukvarja z vodenjem fundacije in organizacije, ki si prizadeva državo izboljšati.

Tukaj Melania ni bila srečne roke, ker so se ji zaradi njene pobude v ZDA že od začetka posmehovali, predvsem zaradi slovnično napačnega imena iniciative »Be best«, kar bi moralo pomeniti Bodi najboljši. Vendar je spregledala, da bi se pravilna oblika morala glasiti »Be the best«, ker v angleščini pred superlativom stoji določni člen »the«.

Šlo je za kampanjo za spodbujanje otrok v Ameriki, naj bodo najboljši v tem, kar želijo početi.

Po besedah same Melanie, ​​naj bi se osredotočila prav na blagor in dobro počutje otrok in mladostnikov, ko se je zavzemala proti nasilju na socialnih omrežij in proti zlorabi mamil.

Vse to pa je bilo videti dokaj licemerno, če upoštevamo vse, kar je počel njen mož, ki je z drugače mislečimi obračunaval prav prek družbenih omrežij, da ne omenjamo spolnega nadlegovanja in celo zlorab, za katere so ga bremenile številne ženske, žrtve njegovega zavržnega početja, pa tudi dejstvo da je ukazal ločitev otrok priseljencev od družin na meji z Mehiko ...

Zdaj, ko Melania praktično ni več prva dama ZDA, je pred odhodom iz Bele hiše in še vedno v slabi angleščini spomnila na svojo pobudo »Be best« in potarnala, da bi bilo treba njeno zapuščino nadaljevati, »da bi glas dali otrokom«.

»Vrednote in duh ameriškega ljudstva so navdihnili 'Be Best' in te vrednote se bodo nadaljevale z njegovim poslanstvom,« je zapisala na Twitterju, a objava je sprožila odzive, ki jih še zdaleč ni pričakovala.

Številni uporabniki Twitterja so je okrcali, da je hinavska, ker je njen mož nasilnež, ki ga sama še vedno podpira.

Američani si jo bodo zapomnili tudi po nenavadnih modnih izbirah.

Nosila je pregrešno drage kose oblačil in obutev, razkošje je bilo njen slog, pa kljub temu se ji je posrečilo, da zaslovi tudi po pogosti katastrofalni izbiri oblačil, kar se od nje ne bi pričakovalo kot nekdanje manekenke, niti kot prve dame.

Številni so na primer zabodeno opazovali, kako je avgusta 2017 obula čevlje z visoko peto, ko je po grozljivem orkanu odšla v Teksas, na ogled prizadetih okrajev ...

Čeprav je oblekla superge, preden je izstopila z letala.

To je bil le eden od škandalov, v katerem so Američani opazili izostanek empatije pri prvi dami, enako kot pri njenemu možu Donaldu.

To je bilo videti tudi pri spopadanju s pandemijo Covid-19, saj zakonca Trump niti veliko število smrtnih žrtev v ZDA sploh ni posebej ganilo.

Šokirala je domačo in svetovno javnost tudi junija 2018, ko je odšla obiskati otroke priseljencev na ameriško-mehiško mejo.

Odela si je namreč jakno z napisom »Res mi je vseeno, pa tebi?«

Ta napis zagotovo ni bil v skladu z njeno pobudo za pomoč otrokom.

Mediji so hudomušno ugibali - je s to jakno pošiljala sporočilo svojemu možu?

Medijem?

Otrokom priseljencev?

Morda pastorki Ivanki?

Niti nošenje belega klobuka v kolonialnem slogu med safarijem v Keniji nekaj mesecev kasneje ji ni pomagalo izboljšati lastne podobe v ameriški javnosti, prav tako niti konflikt z Ivanko ne.

Obisk Egipta je končala pri piramidah. Vir: Twitter

Melanii nikakor ni uspevalo, da pusti nek poseben pečat v vlogi prve dame, navsezadnje se je od začetka zdelo, ko se ni želela preseliti iz New Yorka v Belo hišo -, da ji ta položaj sploh ni všeč.

Sled dogodkov pa razkriva, da ji je bilo še manj všeč, ko se je Trumpova hči Ivanka odločila, da ji bo to vlogo speljala …

Po knjigi novinarke Mary Jordan si Melania in Ivanka od samega začetka nista bili naklonjeni, ravno zaradi ambicij Trumpove hčerke iz prvega zakona.

Melania se zahrbtno norčevala iz Ivanke, češ da je »princesa«, medtem ko je Ivanka za Melanio odkrito govorila, da je le »portret«, ker se komaj kdaj oglasi.

Medtem ko se je Melania obotavljala, da bi se preselila v Belo hišo, je Ivanka to izkoristila in celo poskušala zasesti pisarno, namenjeno prvi dami Združenih držav Amerike.

Vendar ji to na koncu ni uspelo, kljub dejstvu, da se je zavihtela na mesto ene glavnih političnih svetovalk svojega očeta in da je z njim pogosto šla na uradne dogodke, namesto prve dame, Melanie.

Vse to je zelo obremenjevalo Melaniin odnos s Trumpom.

Melania se je ob tem zaradi neštetih Trumpovih nečednosti in skokov čez plot morala spopasti s številnimi težavami, saj so ga mnoge ženske obtožile spolnih zlorab.

V javnosti se je razpravljalo o njegovi nezvestobi, pohajkovanjih s prostitutkami v času, ko je bila Melania noseča, nepozabna je bila tudi zgodba o domnevnem dosjeju na temo Trumpovih bakanalij v Moskvi, ki naj bi ga imeli Rusi.

Poleg tega so Trumpa pogosto kritizirali zaradi njegovih političnih potez, pa tudi spodbujanja ultradesničarjev, neonacistov in podobne drhali k nasilju.

Vse to in še veliko več je zagotovo prispevalo k napetostim v njunem odnosu.

Melania teh napetosti pogosto niti ni skrivala v javnosti, zato so fotografi in snemalci uživali, ko jim je uspelo vedno znova zabeležiti trenutke, ko zavrača Trumpovo roko v javnosti.

V posledici tega so mediji velikokrat pisali, da sta pred ločitvijo.

Navkljub temu ga je podpirala, branila pred obtožbami in se pogosto, tako kot on, izogibala javni obsodbi izgrednikov samo zato, ker so privrženci Trumpa.

Stephanie Winston Wolkoff, nekdanja prijateljica prve dame, je napisala knjigo, v kateri trdi, da Trump ne bi bil tako vpliven, če ne bi bilo njegove žene.

Hkrati pa je poskušala sebe v javnosti prikazati kot »mučenko«.

Toda prevara ji ni uspela - čeprav v javnosti morda ni bilo videti tako, so tisti, ki jo poznajo, pričali, da ima Melania veliko podobnosti z možem, ter da ji spletke in opravljanje sploh niso tuji.

To je pokazala, ko je v Beli hiši dosegla, da Trump odpusti svetovalko za nacionalno varnost.

Stephanie Winston Wolkoff, nekdanja prijateljica prve dame, je napisala knjigo, v kateri trdi, da Trump ne bi bil tako vpliven, če ne bi bilo njegove žene.

Trdi, da Melania sodeluje pri vsem, kar počne Donald, ter da se po svojih dejanjih in ambicijah niti najmanj ne razlikuje od svojega moža.

Melania je poskusila izboljšati svojo podobo tako, da se je večkrat izpovedala medijem, in sebe predstavila kot nekakšno žrtev, češ da so jo brez kakršnegakoli razloga napadali številni novinarji.

Tako je v nekem intervjuju oktobra leta 2018 zase dejala, da je »najbolj nadlegovana oseba na svetu«.

To je povedala v televizijskem intervjuju, v katerem je promovirala pobudo »Be best«, povezano z nadlegovanjem na svetovnem spletu, čeprav je njen mož vsakodnevno zasmehoval druge ljudi prav zaradi njihovega videza ali pomanjkanja talenta in inteligence.

In to je izpostavila prav v času, ko so se kopičile obtožbe številnih žensk, žrtev nadlegovanj in spolnih zlorab proti Trumpu.

Dolgo časa je potrebovala tudi za obsodbo napada Trumpovih privržencev na Capitol Hill.

Pa tudi to ji je uspelo spremeniti v nizkotno pritoževanje.

Čeprav je dejala, da so jo razočarali ljudje, ki so izvedli vdor v Kapitol in je pozvala k umirjanju strasti, se je v isti sapi spravila na lastne kritike.

»Sramotno je, da so med temi tragičnimi dogodki krožili umazani trači o meni, neupravičeni osebni napadi in lažno obremenilne in zavajajoče obtožbe s strani ljudi, ki bi želeli biti pomembni,« je med drugim dejala v izjavi, objavljeni na spletni strani Bele hiše.

Zato morda niti ne čudi, da je njena priljubljenost proti koncu Trumpovega mandata dobesedno strmoglavila.

Od februarja 2016, od kadar so spremljali njen rejting v javnosti, pa do tega trenutka, soproga kmalu že nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa uživa najnižjo popularnost kot kdajkoli prej.

Približno 42 odstotkov vprašanih je odgovorilo, da ima do nje pozitivno stališče, kar 47 odstotkov pa negativno.

Najnovejše raziskave so pokazale, da je njena priljubljenost precej manjša od popularnosti njenih predhodnic.

Michelle Obama je januarja 2017 imela 69 odstotkov pozitivnih glasov, tako kot na začetku mandata, medtem ko je Laura Bush imela 67 odstotkov ugodnih ocen, Hillary Clinton pa 56 odstotkov.

Kot da vse to ne bi bilo dovolj, si je Melania za konec svoje »politične« kariere kot »močna mučenka« privoščila še en spodrsljaj tako, da je prekinila še eno tradicijo.

Zdaj ni več dvoma, da se je Melania Trump požvižgala na stoletno tradicijo, ko so se prve dame pred odhodom s funkcije v prijateljskem ozračju srečale s svojo »zanamko« in jo popeljale na obhod družinskega krila Bele hiše.

Melania Trump in Jill Biden
Stara odhaja, nova prihaja v Belo hišo: Melania Trump in Jill Biden. Vir: Twitter

Toda Melania je zavrnila snidenje z Jill Biden.

Sam Donald Trump je že pred Bidnovo inavguracijo naznanil, da ne on osebno in ne Melania na dan inavguracije ne bosta pozdravila Joeja Bidna in njegove družine.

Namesto tega jih je na pragu Bele hiše dočakal Timothy Harleth, je potrdil vir za CNN.

Melania je medtem še zadnjič nagovorila Američane v precej nenavadnem poslovilnem govoru, v katerem je naštela stvari, ki so bile popravljene v Beli hiši v času mandata njenega moža.

Toliko o njeni zapuščini.

Delite članek