REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Jill, nova Melania v Beli hiši: »'Kje si dobil mojo številko?' sem vprašala Joeja«

Jill, nova Melania v Beli hiši: »'Kje si dobil mojo številko?' sem vprašala Joeja«Stara odhaja, nova prihaja v Belo hišo: Melania Trump in Jill Biden. Vir: Twitter

Odkar je kandidat demokratov Joe Biden izvoljen za 46. predsednika Združenih držav Amerike, so oči sveta uprte v njegovo soprogo Jill Biden, novo ameriško prvo damo, ki bo v Beli hiši zamenjala Melanio Trump.

Kljub dejstvu, da Melania sledi stališču svojega moža, pa tako (uradno) še ne priznava njegovega poraza in se je v tem duhu izognila tudi zdavnaj uveljavljeni tradiciji, da pokliče novo ameriško prvo damo, ter ji čestita – kar so Američani zelo zamerili ženi odhajajočega predsednika Donalda Trumpa -, ni dvoma, da Melania že pakira kovčke in išče novo šolo za sina Barrona na Floridi, medtem ko se Joe in Jill Biden pripravljata na selitev v Belo hišo.

Melania je v enem od pogovorov svoji svetovalki zaupala, da sovraži okraševati Belo hišo za Božič. Vir: Twitter
Vlakci, smrečice: Melania je v enem od pogovorov svoji svetovalki zaupala, da sovraži okraševati Belo hišo za Božič. Posnetek tega pogovora, zasoljenega z Melaniinimi kletvicami, je nedavno pricurljal v javnost in osupnil Američane. To leto pa je morala Melania znova poskrbeti za praznično vzdušje v Beli hiši - zadnjič. Vir: Twitter

Vse to dogajanje je spodbudilo živahne medijske razprave o tem, koliko sta si Slovenka Melania in »staroselka« Jill – različni?

Pod črto – ženski si v resnici niti ne bi mogli biti bolj različni, ker njuna preteklost nazorno kaže, da sploh niti nimata stičnih točk.

Medtem ko se Melania ni vtikala v politiko, je dr. Jill Biden pozivala na opustitev sovražnega govora in konec političnih razprtij med Američani, ki jih je spodbujala predvsem politika Donalda Trumpa v času njegovega mandata.

Kaj je torej še znanega o novi prvi dami ZDA, profesorici z Univerze v Virginiji?

Jill Biden je privekala na svet kot Jill Jacobs leta 1951 v New Jerseyju, kot najstarejša od petih sester. Glede na dejstvo, da je Melania letos praznovala 50. rojstni dan, Jill bo pa naslednje leto 70., ju ločita dve desetletji, ki jih je bodoča prva dama preudarno vložila v svojo poklicno pot.

Za Melanio je znano, da je Donalda spoznala v vlogi fotomodela, medtem ko je Jill gradila kariero profesorice angleščine in doktorice pedagogike.

Trump in Melania
Odhajajoča iz Bele hiše: Donald in Melania Trump. Vir: Twitter

Melaniino štiriletno obdobje v Beli hiši v ameriški zgodovini ni pustilo nekega posebnega pečata, medtem ko je Jill Američanom blizu tudi zato, ker je zaslovela po tem, da je kot prva žena podpredsednika ZDA v času predsedovanja Baracka Obame – vzporedno opravljala plačano službo.

Kot t. i. ameriška druga dama je med leti 2009 in 2017 zavrnila možnost, da se odpove svoji dotedanji, redni službi, svojo odločitev pa je zagovarjala, da je poklicno poslanstvo v že zgodnjih letih življenja našla v izobraževanju.

Twitter račun Jill Biden, Lifelong educator. Military mother. Grandmother. Sister. Wife to @JoeBiden
Twitter račun Jill Biden. Sebe je predstavila v naslednjem vrstnem redu, kot: vseživljenjsko vzgojiteljico, mati vojaka, babico, sestro, ženo Joeja Bidna.

Odraščala je v predmestju Filadelfije.

»Kako si sploh dobil mojo številko?«, je bilo prvo, nič kaj prijazno kar je Jill vprašala Joeja, ko jo je kot strela z jasnega presenetil s telefonskim klicem.

Preden se je leta 1977 poročila s sedaj 77-letnim Joejem Bidnom, je bila med letoma 1970 in 1975 poročena z Billom Stevensonom, ki je ameriški javnosti znan kot nekdanji univerzitetni nogometaš.

Kar se tiče skupne preteklosti z Joejem, pove, da jo je sedanji mož kar petkrat prosil, preden je rekla »da« in tako privolila v poroko z Bidnom, piše Evening Standard.

Na Twitterju je opisala celo njun prvi telefonski pogovor, ki se je zgodil leta 1975.

»Kako si sploh dobil mojo številko?«, je bilo prvo, nič kaj prijazno kar je vprašala Joeja, ko jo je kot strela z jasnega presenetil s telefonskim klicem.

V resnici sta se Jill in Joe spoznala leta 1975 na slepem zmenku, ki mu je botroval Joejev brat Frank. Kljub veliki razliki v letih, je Joeju uspelo očarati Jill s svojo olikanostjo do te mere, da je svoji mami zaupala, da je »končno spoznala kavalirja«. Pa vseeno je moral Biden vztrajati kar dve leti in jo petkrat zasnubiti, preden se je odločila, da vendarle postane gospa Bidnova.

Kaj pa pravi sama dr. Jill Biden o sebi?

Sebe najraje opiše v enem samem stavku: »Sem vseživljenjska predavateljica.«

Navajena je skrbi za druge, za družino.

Novinarji so opazili celo, da ima Joe na predvolilnih shodih včasih poveznjeni celo dve obrazni maski, eno čez drugo in so to pripisali previdnosti njegove soproge, Jill, da se Joe ne bi okužil s koronavirusom, kot se je neprevidnejši Donald Trump, ki je dolgo časa zavračal nevarnost Covida-19 in odsvetoval uporabo zaščitnih sredstev, vse dokler ni zbolel sam in se prestrašil za lastno življenje.

Oster nasprotnik splava, a to ga ne moti: poskusno zdravilo, ki ga je prejel Trump razvito iz celic splavljenega zarodka
Donald Trump je oster nasprotnik splava, a ga -, ko se je prestrašil za lastno življenje - ni motilo, da je bilo poskusno zdravilo, ki ga je prejel med zdravljenjem koronavirusne bolezni, razvito iz celic splavljenega zarodka. Vir: Twitter

Nova prva dama Združenih držav Amerike je kariero začela precej skromno - kot učiteljica.

Poučevanje ni le njena strast, to je ona sama.

Vrsto let je delala kot profesorica angleščine in pedagoginja tudi v psihiatrični bolnišnici, kjer je poučevala otroke s čustvenimi težavami. Poudarja, da ne more brez svojih študentov, zato je prepričana, da bo –, če bo le zmožna - delala do konca svojih dni. Poučevanje ni le njena strast, to je ona sama.

»Poučevati – to ni tisto, kar počnem. To je tisto, kar sem,« je zapisala na Twitterju v okviru predsedniške kampanje, a pred konvencijo Demokratske stranke.

Tako je dala vsem jasno vedeti, da svojega dela – poučevanja – ne namerava opustiti niti tedaj, ko se bo z možem preselila v Belo hišo.

Aktivna je tudi v kampanjah ozaveščanja o raku na dojki.

Prav tako je odkrita podpornica prizadevanja LGBT skupnosti.

Jill Biden ima sicer dve magistrski diplomi in doktorat, ki ga je leta 2007 zagovarjala na Univerzi v Delawarju.

Hkrati velja za eno najpomembnejših političnih svetovalk svojega soproga, v isti sapi je seveda njegova svetovalka tudi pri sprejemanju pomembnih osebnih odločitev.

Med predsedniško kampanjo 2020 je bila ves čas na zborovanjih in v nekaterih zveznih državah nastopila celo večkrat kot njen mož.

Jill Biden na predvolilnih shodih. Vir: Twitter
Jill Biden na predvolilnih shodih med predvolilno predsedniško kampanjo njenega moža leta 2020. Vir: Twitter

Bila je skeptična glede njegove kandidature za predsedniške volitve leta 1988, vendar ga je podprla v volilni tekmi leta 2008, tako kot letos.

Tokrat uspešno.

Ponosno je nosila naziv druge dame ZDA v času, ko je bila prva dama Michelle Obama.

Jill in Joe Biden leta 2015 in danes. Vir: Twitter
Joe in Jill leta 2015 v New Yorku, ko je bil Joseph Biden podpredsednik ZDA ona pa druga dama (levo). Na fotografiji desno pa med predsedniško kampanjo avgusta letos, v šolski knjižnici v Delawarju. Vir: Twitter

Hkrati se je zapisala v zgodovino Bele hiše in ZDA na sploh kot prva soproga podpredsednika ZDA, ki – kljub visokem položaju njenega moža – ni želela odnehati s svojo vsakodnevno rutino in je nadaljevala z delom v svoji do tedanji (plačani) službi zunaj Bele hiše.

Zdaj namerava početi enako in trdi, da se ne bo odrekla svojega profesorskega dela.

Prepričana je, da na ta način vlogo prve dame lahko spremeni in modernizira.

Jill Biden na predvolilnih shodih. Vir: Twitter
Jill Biden je bila na predvolilnih shodih močna podpora svojemu soprogu. Vir: Twitter

Ob neki priložnosti je izjavila, da nihče ni pričakoval, da bo obdržala službo že tedaj, ko je mož prevzel položaj Obamovega podpredsednika, v isti sapi pa je priznala, da je bila osem let razpeta med obveznostmi na fakulteti in doma, s soprogom, ki je politik.

»Večerje z najmočnejšim moškim na planetu in predavanja materam samohranilkam.« To je stavek, v katerem je strnjeno opisala, kako je bilo videti njeno življenje v času, ko je bil Joe podpredsednik Združenih držav.

Zato se zaveda, da zdaj, ko bo predsednik, bo še bolj »pestro«, toda to je zanjo izziv, ki ga z veseljem sprejema.

Joe in Jill Biden na volilni večer. Vir: Twitter
Jill in Joe Biden na volilni dan (levo) in nato v Washingtonu na večer, ko so ameriški mediji naznanili, da je zmagovalec predsedniške tekme. Vir: Twitter

Mož je naravnost občuduje. To kaže tudi tedaj, ko sreča neznano osebo in se predstavi z naslednjimi besedami: »Sem mož dr. Jill Biden.«

Ni dvoma, da zelo rad poudarja in je ponosen na njen akademski naziv.

Pri vsaki njeni odločitvi je podpira in je že preden so volivci letos odšli na volišča, pohvalil lastnosti svoje žene kot potencialne prve dame.

»Vsi vi, vzdolž in povprek naše države, samo pomislite na svojega najljubšega učitelja, ki vam je privzgojil zaupanje, da ste začeli verjameti vase. Iz takšnega testa je naša prihodnja prva dama - Jill Biden,« je volivcem položil na srce Joe Biden.

Od spomladi, ko se je začela pandemija koronavirusa SARS-CoV-2, Jill poučuje prek spleta. Poučevanje je tik pred volitvami morala začasno opustiti, toda naznanila je, da bo z delom v kratkem nadaljevala, s tem pa orje ledino kot prva ameriška prva dama, ki bo opravljala plačano delo, ločeno od Bele hiše.

»To se mi zdi pomembno, saj hočem, da ljudje cenijo učitelje in to, kar prispevajo družbi. Hočem povzdigniti ta poklic,« se je pred volitvami zaupala za CBS News.

Jill Biden, skrb za veterane. Vir: Twitter
Joe in Jill Biden s princem Harryjem na Igrah neporaženih v Torontu, leta 2017 (levo). Tako Jill Biden kot Michelle Obama podpirata skrb za veterane. Vir: Twitter
Z nekdanjo ameriško prvo damo Michelle Obama sta ustanovili pobudo Združene sile, ki pomaga vojaškim veteranom in njihovim družinam

Udeležila se je tudi športnih prireditev, kot so Invictus games (Igre neporaženih) leta 2017 v Torontu, ko sta se z možem srečala z britanskim princem Harryjem, ki je bil organizator tega mednarodnega športnega dogodka na katerem ranjeni, poškodovani ali bolni pripadniki oboroženih sil in z njimi povezani veterani sodelujejo v devetih športih, vključno s košarko na vozičkih in sedečo odbojko.

Tudi sama Jill Biden podpira veterane iz ameriških čezoceanskih vojn in njihove družine.

Skupaj z nekdanjo ameriško prvo damo Michelle Obama sta ustanovili pobudo Združene sile, ki pomaga vojaškim veteranom in njihovim družinam. Pred osmimi leti je na podlagi izkušenj svoje vnukinje, ki je odraščala v vojaški družini, objavila knjigo z naslovom »Don't Forget, God Bless Our Troops«  (»Ne pozabite, Bog je blagoslovil naše čete«).

Zato se bo tudi kot prva dama v naslednjih štirih letih osredotočala na izobraževanje in pomagala ter se trudila biti opora družinam ameriških vojakov, kar bosta njeni glavni prioriteti, poudarja.

Jill je bila ob tem velika podpora svojemu soprogu ne le pri zadnji predsedniški kampanji in njegovem zgodovinskem podvigu, ko je prepričljivo premagal Donalda Trumpa, ampak tudi po grozljivi družinski tragediji.

Prva žena Joeja Bidena, Nelia Hunter, s katero se je poročil leta 1966, je namreč leta 1972 umrla v prometni nesreči, v kateri je življenje izgubila tudi njuna enoletna hči Naomi.

Joe Biden nadaljuje s 100-letno tradicijo, ki jo je prekinil Donald Trump. Psi se vračajo v Belo hišo!
Joe in Jill Biden ob veliki družini - treh otrok in sedmih vnukov, sta ljubeča lastnika dveh psov, od katerih je eden najdenček, posvojen iz zavetišča. Tudi na ta način nadaljujeta s 100-letno tradicijo, ki jo je v Beli hiši prekinil Donald Trump. Tako se z Bidnovima tudi psi vračajo v Belo hišo. Vir: Twitter

V prvem zakonu z Neilio je dobil politik tudi dva sinova, Hunterja in Beauja, ki sta bila v nesreči lažje poškodovana. Jill je Beauja in Hunterja vzgajala kot lastna otroka, oba sta jo klicala mama.

Zakonca Biden imata tudi sedem vnukov: po Beaujevi strani dva, po Hunterjevi pa pet.

»Jill nas je vse skupaj spet sestavila, vame je vrnila življenje, vsem nam pa povrnila družino,« rad požrtvovalnost svoje žene pohvali Joe Biden.

Štiri leta po poroki, leta 1981, sta dobila še hčerko Ashley, ki je šla po stopinjah svoje mame in je socialna delavka.

Starejši sin, Joseph Beau Biden, je umrl leta 2015 zaradi možganskega raka, star komaj 46 let.

Zakonca Biden imata tudi sedem vnukov: po Beaujevi strani dva, po Hunterjevi pa pet.

Jill in Joe imata tudi dva psa, nemška ovčarja.

Prvemu je ime Champ, drugemu pa Major.

Ko se bosta njuna smrčka presela v Belo hišo po 21. januarju leta 2021, jima sledi naziv: Prva psa ZDA.

Ameriški analitiki poudarjajo, da bo Bela hiša tudi po tej plati v naslednjih štirih letih bolj podobna svojemu tradicionalnemu videzu, kot pa je bila v času kmalu minule vladavine Donalda in Melanie Trump.

Delite članek