REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Joe Biden nadaljuje s 100-letno tradicijo, ki jo je prekinil Donald Trump. Psi se vračajo v Belo hišo!

Joe Biden nadaljuje s 100-letno tradicijo, ki jo je prekinil Donald Trump. Psi se vračajo v Belo hišo!Joe Biden in Jill s psoma - Champom in Majorjem. Sledi jima naziv: Prva psa ZDA. Vir: Twitter, Instagram

Ameriški predsednik Donald Trump je bil prvi predsednik ZDA v več kot 100 letih –, ki ni imel psa v Beli hiši.

Toda to se bo sedaj spremenilo.

Novi predsednik Joe Biden bo v Belo hišo pripeljal dva svoja nemška ovčarja.

Novi predsednik Joe Biden bo v Belo hišo pripeljal dva nemška ovčarja. Enega od obeh je tudi posvojil iz zavetišča.

Enega od obeh sta s soprogo Jill tudi posvojila iz zavetišča.

Prvemu je ime Champ, drugemu pa Major, poroča NYT.

Biden je prvega hišnega ljubljenčka - trimesečnega nemškega ovčarja dobil leta 2008, ko je postal podpredsednik ZDA v času administracije Baracka Obame.

Glava družine Obama je namreč svojima hčerkama v času naporne predsedniške kampanje obljubil, da jima bo po volitvah -, če zmaga - kupil psa. Enako je moral svoji ženi Jill obljubiti tudi Joe, ker so si družinski člani Bidnovih že dlje časa želeli imeti kosmatinčka pri hiši.

Tako je tudi k Bidnovim naposled prišel psiček, ki so mu vnukinje Joeja in Jill nadele ime Champ.

Joe Biden se spominja, da ga je oče pogosto spodbujal z besedami »vstani se, champ,« ko je bil na tleh po družinski tragediji, ko sta mu v prometni nesreči umrli prva soproga in le leto dni stara hčerka.

Sam Joe Biden se spominja, da mu je oče pogosto dejal in ga spodbujal z besedami »vstani se, champ,« ko je bil na tleh po družinski tragediji, ko sta mu v prometni nesreči umrli prva soproga in le leto dni stara hčerka.

Toda odločitev, da leta 2008 psa kupi Champa pri rejcu iz Pensilvanije, ni bila dobro zapisana med volivci, ki v ZDA vneto zagovarjajo posvojitev psa oziraje na dejstvo, da so prav omenjenega leta našteli kar štiri milijone zapuščenih hišnih ljubljenčkov.

Očitki so očitno zalegli in je natančno desetletje po tem, ko je postal Champ del družine Biden, Joe leta 2018 posvojila še psa iz zavetišča v Delawaru.

Znova se je odločil za nemškega ovčarja, tokrat za navihančka, ki sliši na ime Major.

Oba s Champom se bosta že kmalu preselila v Belo hišo in jima pritiče - kot poročajo tuji mediji - tudi naziv Prva psa ZDA.

Tudi Trumpu je leta 2016 Lois Pope, zaščitnik živali iz Palm Beacha ponudil psička Pattona, imenovanega po znanem ameriškem generalu iz druge svetovne vojne, ki ga Trump sicer občuduje. Vendar Trump ni želel imeti štirinožnega Pattona.

Dejal je, da kot politik »za psa nima časa« in da bi bilo »narejeno«, če bi ga imel le iz političnih razlogov.

Po drugi strani so mnogi v ZDA prepričani, da psi na splošno »humanizirajo« ljudi, jim pomagajo boljše razumeti sočloveka ter da to velja še posebej za predsednika države, ker smrčki hkrati pomagajo drugim ljudem vzpostaviti bolj pristen odnos do njihovih težko dostopnih lastnikov.

Dejstvo je, da se do leta 2016 noben od Trumpovih predhodnikov v Beli hiši ni branil psov.

Ameriški predsednik Nixon je leta 1952 težavna vprašanja o finančnih nepravilnostih pogosto speljal na temo svojega psa z imenom Chekers.

Predsednik Hoover je svojo podobo popravil v družbi z nemškim ovčarjem kraljem Tutom.

Družina Obama pa je kupila Boja in potem Sunnyja, portugalska »vodna psa« oziroma »ptičarja« ...

Mnogi v ZDA so prepričani, da psi 'humanizirajo' predsednike in pomagajo ljudem vzpostaviti odnos do njihovih lastnikov.

Vse to seveda ni ušlo analitikom ameriških predsedniških volitev, ki so ljudstvu še pred letošnjimi volitvami razkrili, da se Trumpovo zavračanje psov zelo razlikuje od stališča do hišnih ljubljenčkov prejšnih predsednikov ZDA.

Pri Donaldu Trumpu so namreč ugotovili prav to bistveno pomanjkljivost, ki ga razlikuje od vseh ameriških predsednikov, bodisi republikancev bodisi demokratov v zadnjih 100 letih in čez …

Omenimo le nekaj primerov: Ronald Reagan je pestoval Luckyja, Georgu Bushu starejšemu je čas krajšala Millie.

Bill Clinton je skrbel za Buddyja.

Tudi George W. Bush je imel predvsem prikupnega družabnika - Barneyja.

Ta simbioza med vsakokratnim predsednikom Združenih držav Amerike in prav posebnim prijateljem se je do Donalda Trumpa nizala že dlje od stoletja.

Mnogi so v tej Trumpovi gesti videli še en dokaz njegovega narcisizma, trdosrčnosti in nesposobnosti kakršnekoli empatije, kaj šele nesebično in brezpogojno ljubiti kogarkoli drugega, razen sebe samega.

Gre za štirinožne ljubljenčke različnih pasem, ki so bili zvesti spremljevalci svojih vplivnih gospodarjev, ki so za štiri leta ali več zasedali položaj v Ovalni pisarni.

Vse dokler ni vstopil leta 2016 v Belo hišo Donald Trump in naredil konec izročilu svojih slavnih ali manj priljubljenih predhodnikov.

Svojo novo službo je dojel kot način, da tako sebi kot svojim družinskim članom priskrbi novi vir dohodka, naravnost iz državne blagajne.

In ob vsem tem podjetništvu bankrotiranega Trumpa na račun nič hudega slutečih sodržavljanov, sedanjemu predsedniku ZDA niti na misel ni prišlo, da bi si omislil še kosmatinca pod streho Bele hiše.

Trump in Melania
Donald nima in noče imeti psa. Vendar mu podobno zvestobo izkazuje Melania. Vir: Twitter

Donald Trump se je na to temo celo javno norčeval na svojih predvolilnih shodih, češ, ali si me predstavljate, kako na povodcu sprehajam psa?

Nato se je nakremžil, kot bi požrl limono, odmahnil z roko in zviška odgnal to namišljeno sliko, češ, »to ni zame.«

»Mene že ne boste videli tako,« je pristavil v posmeh vsem »sprehajalcem« psov, med katerimi je meril predvsem na svojega predhodnika Obamo in tekmeca Bidna, ki ga je medtem že premagal na volitvah.

Hkrati se je rogal tudi vsem drugim svojim predhodnikom v Ovalni pisarni, pa tudi nenapisani tradiciji Bele hiše, ki so jo dolga desetletja, vse do Trumpovega prihoda na oblast spoštovali in radi prakticirali prav vsi ameriški predsedniki.

Mnogi so v tej Trumpovi gesti videli še en dokaz njegovega narcisizma, trdosrčnosti in nesposobnosti kakršnekoli empatije, kaj šele nesebično in brezpogojno ljubiti kogarkoli drugega, razen sebe samega.

In prav to je bila iztočnica, ki je Trumpovega tekmeca na letošnjih predsedniških volitvah Joeja Bidna spodbudila, da posname prikupen video spot v katerem je razkril, da sam - tako kot številni predsedniki ZDA pred njim - ima psa.

In je nastal video spot s pripisom: »Dogs make us better people. So why isn't there one in the current White House?«

V prevodu: »Psi nas naredijo za boljše ljudi. Torej, zakaj ni enega v sedanji Beli hiši?«

To je bila iztočnica za predvolilni spot kampanje Biden-Harris pomenljivega naslova »Modro izberi svojega človeka«. Vse v skladu z rekom »Povej mi, kakšnega psa imaš, in povem ti, kakšen je tvoj značaj.«

Človeka namreč najlaže spoznaš po tem, kako vzgoji svojega psa; če je hišni ljubljenček lepo vzgojen in prijazen, potem ni težko sklepati, da je tak tudi njegov lastnik.

Zato politiki svojo podobo v javnosti gradijo tudi s fotografijami svojih psov, enako kot okronane glave, denimo angleška kraljica, ki je znana po tem, da je z njo v palači bivalo več kot 30 psov, med katerimi je imela najraje korgije, potomke njene prve valižanske ovčarke, ki jo je Elizabeta II. dobila za 18. rojstni dan.

Tradicija ameriških predsednikov, med katerimi so nekateri imeli celo »menažerijo« različnih živali je začel prvi ameriški predsednik George Washington leta 1789, ki je imel kar 36 lovskih psov, papigo in več konjev.

Predsedniki držav in vlad v javnosti prav radi nastopajo v družbi svojih psov - rodovniških ali mešančkov, ker je kazanje skrbi za psa po mnenju mnogih strokovnjakov za javno nastopanje taktika za večjo priljubljenost med volivci, ki se vedno obrestuje.

Tradicija ameriških predsednikov, med katerimi so nekateri imeli celo »menažerijo« različnih živali je začel prvi ameriški predsednik George Washington (1789-1797), ki je imel kar 36 lovskih psov, papigo in več konjev; Abraham Lincoln se je odločil nekoliko drugače – za dvonožnega prijatelja purana Jacka, ki mu je delal družbo, ob tem je imel pod streho tudi kozi in več ponijev ter različne pse, mačke in prašiče.

Škotskemu terierju Fali predsednika Franklina Delana Roosevelta so v Washingtonu postavili celo spomenik. Tudi John F. Kennedy je imel mačko, konja, različne ponije in pse, poleg tega pa še kanarčka, zajca, papige in hrčke.

Podobno je tudi v številnih drugih državah. Predvsem Vladimir Putin se pogosto kaže v družbi svojih psov.  

V Sloveniji smo si zapomnili predvsem navezanost nekdanega predsednka vlade in države Janeza Drnovška na psa Arturja in Brodija.

Sedanji predsednik vlade Janez Janša se razlikuje od Drnovša tudi po tej plati, ker je na las podoben svojemu vzorniku iz ZDA in nima psov.

Vsekakor pa bo vsaj Bela hiša najmanj naslednja štiri leta bolj podobna svoji tradicionalni podobi, kot pa je bila v času kmalu minule vladavine Donalda Trumpa.

Delite članek