REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kdo je lepotička, ki ruši Ramo? Je albanska političarka, a zaradi kontroverzne poroke, vsi govorijo samo o enem …

Kdo je lepotička, ki ruši Ramo? Je albanska političarka, a zaradi kontroverzne poroke, vsi govorijo samo o enem …Tekmeca: Grida Duma in Edi Rama
Vodilni nemški mediji opozarjajo, da lovke albanske mafije, ki se ukvarja predvsem z mamili tako v domovini kot Evropi, ter prostitucijo in traffickingom – vodijo v sam vrh države, celo do Edija Rame, osebno.

Albansko ljudstvo in predvsem opozicija so na okopih zaradi večnega premierja Edija Rame, potem ko je zavrnil pozive k odstopu, kljub dejstvu, da je v Bruslju pogorel, ko je dobil rdeč karton za pristopna pogajanja Albanije o članstvu v Evropski uniji.

Razlog huronske jeze zaradi hude polomije, ki jo v domačih logih očitajo premierju Rami, je dejstvo, da je EU oponesla sedanjim albanskim oblastem, da so dovolile, da se je v državi na vseh ravneh razpasla korupcija ob neuspelem boju zoper organizirani kriminal.

Vodilni nemški mediji so nedavno celo razkrili, da lovke albanske mafije, ki se ukvarja predvsem z mamili tako v domovini kot v Evropi, ter prostitucijo in traffickingom (tihotapljanjem ljudi) – vodijo v sam vrh države, celo do Edija Rame, osebno.

Tako je EU Albaniji na zadnjem vrhu v Bruslju na zahtevo francoskega predsednika Emmanuela Macrona in ob podpori Danske in Nizozemske že drugič letos zavrnila možnost, da bi določili datum za začetek pogajanj o članstvu u EU.

Med albanskim ljudstvom vse manj priljubljenega Ramo so zato doma dočakali množični protesti in vnovični zahtevi opozicije, da vendarle odstopi.

Med tistimi, ki najbolj glasno zahtevajo odstop Edija Rame je 42-letna Grida Duma, ena od najbolj priljubljenih albanskih političark.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Para nisjes së mbledhjes së Këshillit Kombëtar.

A post shared by Grida Duma (@gridadumaal) on

Pred začetkom seje državnega sveta je namreč med prvimi opozorila, da bi »danes morali voditi le razpravo o tem, kateri ukrepi so nam na voljo za razrešitev in zamenjavo Rame. Očitno je, da Rama ne bo šel sam, ampak z Ramo nimamo nobene izbire, ne smemo odpustiti ne njemu ne njegovi vladi, česar jim niso odpustili niti njihovi partnerji iz EU.«

»Vlada danes nima legitimnosti ne doma in niti na tujem. Moramo vztrajati pri protestih ter zahtevah za razrešitev Rame in biti pripravljeni, da ponudimo konkretne alternative za kakršen koli problem, začenši od reform volilne zakonodaje, do rešitvah za gospodarstvo,« je dejala Duma na dan, ko se je izvedelo za odločitev EU, da Albaniji kljub pozitivnim mnenjem Evropske komisije, vrata EU še naprej ostajajo nepredušno zaprta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grida Duma (@gridadumaal) on

Duma sicer velja za eno najbolj ljubkovanih in najbolj očarljivih političark v državi, toda njeni privrženci poudarjajo, da je veliko več kot le to.

Grida Duma je namreč diplomirala iz sociologije na Fakulteti za družbene vede Univerze v Tirani, nato končala podiplomski študij na Srednjeevropski univerzi na Madžarskem in Univerzi Lincoln v Nebraski, v ZDA.

Magistrirala je poslovno administracijo na Univerzi v Tirani, ima pa tudi doktorat iz ekonomije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grida Duma (@gridadumaal) on

Delala je kot profesorica in predavateljica na različnih univerzah v Albaniji, vključno z univerzo v Tirani, kjer je bila tudi vodja oddelka za sociologijo na Fakulteti za družbene vede.

Pridružila se je Demokratski stranki, v kateri so jo kmalu zadolžili, da skrbi za odnose z javnostmi.

V vladi premierja Salija Berishe pa je bila med leti 2011 in 2013 namestnica ministra za evropske integracije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Problemet e zhvillimit në Shqipëri janë krijuar nga mungesa e aftësive menaxhuese të burimeve të vendit, nga fshehja e realitetit me populizma apo aforizma, dhe padyshim nga mungesa e një kulture bashkëpunuese realiste jo klienteliste. Koha për Politikë, është një riardhje tek idete e djathta me qartësinë se si deformimi i aplikimit të çdo parimi nuk është defekt i parimit. Nuk janë idetë e djathta që dështuan me koncensionet, apo PPP, janë ajo që ndodhi nën këtë emërtim. Konçensionet janë të djathta në emërtim por të tenderuara pa rregulla loje kthehen në monopole, ekonomi moniste. Ekonomia e tregut pa konkurencë është një trup në koma që vetëm quhet i gjallë por nuk jeton, dekompozohet. Tashmë nuk është më një çështje qasjeje ideologjike dhe kaq. Po ashtu fakti që për shkak të keqqeverisjes, për shkak të asaj që ndodh pas emërtimit refomë e djathtë, apo politikë e djathtë, në fakt vijon një politikë centriste e klienteliste nuk mund të tolerohet që fajin apo dëmi t’I faturohet idesë. Jo, vendi ka nevojë jetike për një qeverisje të drejtë të djathtë, një aplikim në çdo qelizë i teorive të djathta që do ti japin shoqërisë sonë elementin aq të munguar të vlerësimit të më të mirëve dhe kryesimin nga më të mirët, më të zotët. Sot zhvillimi mund të nisë nga ndërhyrje thelbësore në sistem, jo vetëm si një diskutim administrativ i djathtë apo i majtë, tashmë ndryshimi duhet të nisë përtej disa reformave strukturore në sektorët e vendit. Shqipëria s’mund dhe s’duhet të humbë më trenin e perëndimit. Është bërë shumë që ajo të vonohet. Nuk është e dështuar është vetëm e vonuar. Nuk është e dështuar është e pandihmuar, është e penguar.

A post shared by Grida Duma (@gridadumaal) on

Velja za eno najbližjih sodelavk sedanjega vodje Demokratske stranke Lulzima Bashe.

Pogosto je vabijo v radijske in televizijske oddaje, kjer analizira različne fenomene, predvsem pa komentira razmerja v domači politiki.

Toda radovedno albansko javnost zlasti zanima njeno - zasebno življenje.

Tu pa se zadeve začnejo nekoliko zapletati, vsaj kar se tiče tudi sicer precej konservativne albanske družbe …

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Teatrin do mund ta mbrojnë deri në fund vetëm një masë e madhe qytetarësh. Ajo godinë nuk mund të konsiderohet si një çështje e artistëve apo si një vend pune. Artistët qe po e mbrojnë nga shembja nuk do vuajnë për një vend pune, ata po mbrojnë kulturën shqiptare. Ky vend ka ecur keq se mardhënien me të kaluarën e vet jo rrallë e ka pasur shkatërruese. Ta zhdukim historinë, ta fshijmë memorien, askush mos dijë kush ishte e nga erdhi. Godinat e vjetra të artit, mbi të gjitha, janë tempuj të frymës së historisë, ato kanë në çdo pjesëz të vet një pjesë të shpirtit që gjendet në çdo shqiptar. Është fryma që na është përçuar në mënyrën si jemi rritur e gatuar, ajo godinë ka një pjesë të seicilit aty. Zhdukja, bërja hiç e trashëgimisë ka nisur prej me shume se njëqind vitesh, një plan i kakohshëm për të eleminuar rrënjët shqiptare në histori. Kjo do ndodhë nëse teatri shembet! Teatri duhet mbrojtur si një pjesë e vetes!

A post shared by Grida Duma (@gridadumaal) on

Grida je namreč to pomlad končala 22-let trajajoč zakon.

Bila je poročena z Ilirjem Shkino, s katero imata sina.

Javnost ji težko odpušča tako ločitev kot dejstvo, da se je zaljubila v diplomata in profesorja Shkino še v času, ko je bila njegova študentka.

Njeni politični tekmeci sedaj javno ugibajo, kaj je bil razlog za njuno razvezo.

Seveda so nemudoma ponudili tudi priročen odgovor - to naj bi bil njen strankarski kolega Ervin Salianji.

Kot poroča CNA.al, sta bila oba zasačena, kako skupaj v intimnem slogu klepetata v kavarni, novinarji pa so k ljubezenski aferi na domačem parketu dodali še lasten pečat, češ da so ju videli, kako med seboj pogosto razmenjujeta nežnosti po telefonu …

Grida in Ervin

Salianjija so namreč fotografirali med dopisovanjem preko aplikacije WhatsApp z osebo, katere stik je zabeležen samo kot »GD«.

Sploh niso dvomili, da gre za Grido Duma.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#partiademokratike

A post shared by Grida Duma (@gridadumaal) on

Poleg tega, da velja za eno najpomembnejših osebnosti največje opozicijske stranke v Albaniji, ni dvoma, da je Grida Duma zagotovo ena najlepših dam v albanskem javnem življenju.

Njeno ime je v domovini pogosto tudi na seznamih najbolje oblečenih na javni sceni, kjer je znana in prepoznavna po svojem elegantnem in zmernem slogu.

Zato najbrž niti ni nenavadno, da ima na Instagramu skoraj 50.000 sledilcev.

Delite članek