REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Brutalno: nemški Bild razkrinkal umazane posle albanskega premierja z narko-mafijo, država v kaosu

Brutalno: nemški Bild razkrinkal umazane posle albanskega premierja z narko-mafijo, država v kaosuEdi Rama - Albanija
Edi Rama zanika obtožbe in se pred domačo javnostjo zgovarja, da je »žrtev spletke«, ker so ga »ujeli na limanice«.

Albanija je osrednja točka za dobavo in trgovino z narkotiki v Evropi, hkrati pa v tej deželi vlada denar, pridobljen iz prometa s prepovedanimi drogami, piše nemški dnevnik Bild, sklicujoč se na avdio posnetke iz prisluhov albanskih in zahodnih policistov, iz katerih je razvidno, kako mafija novači in kupuje volivce, da glasujejo za Socialistično stranko albanskega predsednika vlade Edija Rame.

Albanski premier Edi Rama je v svoj bran po razkritju nemškega Bilda dejal, da je opozicija kriva škandala, v katerem se je znašel, in da je dejansko opozicija tista, ki je očrnila podobo Albanije preko plačanih člankov, objavljenih v mednarodnih medijih.

»Plačajo že napisane članke, ki so nato objavljeni  v časopisih, ki so sicer popolnoma osredotočeni na druge stvari, toda opozicija je s to zvijačo ranila Albanijo kot še nikoli prej,« se je poskušal Rama »oprati« od hudo obremenjujočih obtožb, ki so jih objavili nemški mediji.

Rama poskuša zanikati obtožbe in se pred domačo javnostjo zgovarja, da je »žrtev spletke«, ker so ga »ujeli na limanice«, toda kot navaja Bild, prisluhov, ki jih je posnela albanska policija, nihče ne more ovreči.

Rama si je te dni poskusil popraviti podobo vsaj v Italiji, toda, ko so ga italijanski novinarji vprašali o aferi v katero je vpleten, je odgovoril, da, »če Albaniji vlada organizirani kriminal, bi bili šele drugi za vami«. S to pikro pripombo na račun Italije kot države, ki je bila zibelka mafije, se je nato seveda zameril tudi Italijanom.

Skupni imenovalec poročanja nemškega tiska je, da je albanski predsednik vlade, zoper katerega v Tirani in drugih albanskih mestih že mesece potekajo srditi protesti, z denarjem mafije plačal glasove na zadnjih volitvah.

Rama Italijanom: »Če Albaniji vlada organizirani kriminal, bi bili šele drugi za vami.«

Rama se na zahteve protestnikov ne ozira in trdi, da se opozicija lahko odloči za »politični samomor«, vendar je to vse, kar lahko doseže z bojkotiranjem prihodnjih volitev.

Albanski premier se je znašel na udaru kritik mednarodnih medijev, ki so odkrili zvočne posnetke, v katerih se lepo sliši, kako mafija novači volivce, da glasujejo za njegovo stranko.

Nemški dnevnik je objavil celo šest zvočnih posnetkov, ki pričajo, kako se je albanski mafijski šef dogovarjal z lokalnim politikom, kdo bo njegov prihodnji poslanec Socialistične stranke in kako bo kupil glasove zanj.

Zdaj sta prišli na plano dejstvi, da Rama goji tesne povezave z albansko narko-mafijo in da ga zahodne policije obtožujejo, da z denarjem od mamil kupuje glasove.

To dokazuje, med ostalim, tudi telefonski klic samega Rame. Rama je namreč poklical šefa regionalne volilne komisije, da bi ga izprašal, ali so bile volitve opravljene tako, kot je bilo dogovorjeno.

Hkrati pa tisoče državljanov protestira na ulicah Tirane, katerih zahteve so usmerjene v odstop sedanjega predsednika vlade Edija Rame, ob napovedih vse bolj radikalnih ukrepov do izpolnitve teh zahtev.

Predsednik Albanije Ilir Meta pa je sinoči sporočil, da je sprejel odlok, s katerim preklicuje za 30. junij razpisane lokalne volitve, zato ker trenutne razmere v državi ne zagotavljajo izvedbe demokratičnih in poštenih volitev.

Kljub temu pa je premier Edi Rama, proti kateremu so tudi to soboto v Tirani potekali množični protesti, javno zagotovil, da volitve - bodo.

Sodržavljani v Rami vidijo tirana, ki pooseblja »temno plat«, tako kot anti-junak Darth Vader iz znane filmske franšize. Albanska opozicija že mesece na vse bolj nasilnih protestih zahteva odstop premierja Rame ter zavrača udeležbo na lokalnih volitvah.

Protestniki, ki Ramo pozivajo k odstopu, so se tudi to soboto zvečer spopadli s policijo in nanjo metali molotovke, policija pa je odgovorila z dimnimi bombami in solzivcem.

Odločitev predsednika države o preklicu lokalnih volitev je pred več tisoč protestniki, ki so se zbrali pred sedežem vlade v Tirani, pozdravil vodja opozicijske Demokratične stranke Lulzim Basha.

»Naš boj se bo nadaljeval vse do odhoda Edija Rame,« je zabičal. Opozicija premierja obtožuje korupcije in povezav z organiziranim kriminalom ter zahteva oblikovanje začasne vlade in predčasne volitve.

Vseh 65 opozicijskih poslancev je že vrnilo svoje mandate.

Albanski predsednik Meta je v sporočilu za javnost izrazil zaskrbljenost zaradi globoke politične krize v Albaniji, prepričan, da »sedanje razmere ne dopuščajo izvedbe demokratičnih in poštenih volitev in spodkopavajo kakršne koli možnosti za začetek pristopnih pogajanj Albanije z Evropsko unijo.«

Toda premier Edi Rama se ne ozira na odločitev predsednika države in je na volilnem shodu že naznanil, da bodo volitve potekale 30. junija, ter da je »socialistična večina odločena izvesti pravosodno reformo, ki je ključna za evropsko prihodnost Albanije«.

Vseh 65 opozicijskih poslancev je že vrnilo svoje mandate.

Zdi se, da je prav Rama glavna ovira tako za pravosodno reformo kot napredku Albanije v EU. Bild je odkrito vprašal: »Ali sme ta država vstopiti v Evropsko unijo?«

Albanija si to želi, Bruselj nima nič proti, Nemčija pa izrecno podpira pristopna pogajanja te balkanske države z EU in ji celo priznava velik napredek v demokratizaciji, piše nemški Bild in poudarja, da je država potonila v kaos in se znašla na razpotju - ali bo izbrala demokratično pot, ali pa bo zagotovo ostala mafijska republika.

Članek prav tako navaja, da so po poročanju nemškega časnika o posnetku, na katerem Rama zaslišuje regionalnega šefa volilne komisije, ali je vse minilo kot je bilo načrtovano, oblasti v Tirani reagirale jezno in celo zatrdile, da je nemški časnik »kupljen« in da obtožbe zoper Ramo (ki temeljijo na dokumentaciji albanskih in zahodnoevropskih preiskovalcev) popolnoma neutemeljene.

Ob tem celo albanski preiskovalci potrjujejo verodostojnost zvočnih posnetkov, ki jih je objavil nemški Bild.

Mafijec, ki naj bi kupil glasove za Socialistično stranko premierja Rame, je Astrit Avdyli, vodja 44-članske tolpe, ki organizira mednarodno trgovino z drogami (kokain in heroin) v regiji in okoli mesta Drač.

Astrit Avdyli in njegovi bratje vodijo bando in svoje »mednarodne posle« iz albanskega mesteca Shijak.

Posnetki razkrivajo, kako je mafija poskrbela, da je bil točno določen skorumpirani politik imenovan za kandidata Socialistične stranke, pa tudi, kako je zagotovila, da so bili izvoljeni prav ta politik in Socialistična stranka Edija Rame.

Na drugem posnetku se sliši, kako mafijci, med drugim, po telefonu kličejo tudi direktorja vodovodnega podjetja, ki jim je moral zagotoviti, da bodo vsi njegovi zaposleni glasovali izrecno za Ramovo Socialistično stranko in njihovega kandidata.

Bild navaja tudi besede nekdanjega albanskega pravosodnega ministra Yllija Manjanija, ki je potrdil obstoj zavezništva politikov in mafije v državi.

Politiki mafiji zagotavljajo posle z državnimi podjetji, mafija pa glasove volivcev, ob tem pa mafija vlaga denar iz trgovine z drogami v nepremičnine in politike, ki so pripravljeni zamižati na trgovino z mamili in pranje denarja.