REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemški tisk: Velikoalbanske pretenzije znova dobile zagon, konflikti tlijo, Balkanu in Evropi grozijo nove vojne

Nemški tisk: Velikoalbanske pretenzije znova dobile zagon, konflikti tlijo, Balkanu in Evropi grozijo nove vojneEU in nov izziv - Velika Albanija?

Brez upanja v prihodnost v Evropski uniji znova dobivajo zagon pretenzije za ustanovitev Velike Albanije, ki ne bi vključevala le Albanije in Kosova, ampak tudi Severno Makedonijo s številno albansko manjšino, piše nemški časnik Süddeutsche Zeitung po zavrnitvi Francije in še nekaterih EU držav (predvsem Nizozemske in Danske), da se začnejo pogajanja o članstvu s Skopjem in Tirano.

Na ta način je soliranje Francije oziroma njenega predsednika Emmanuela Macrona dejansko postavilo šest balkanskih držav (BiH, Črno goro, Srbijo, Severno Makedonijo, Albanijo in Kosovo) za nedoločen čas »na hladno«, kar je zaradi prelomljenih obljub EU izzvalo grenkobo in hudo razočaranje tako med vodilnimi kot prebivalci omenjene šesterice.

Namesto da bi stabilizirala položaj v tem delu Evrope, je EU ustvarila novo, morda usodno nestabilnost na Balkanu, ko je Macron ostalih 27 držav Unije potisnil na pot, ki uničuje upanje, motivacije in perspektive, opozarja münchenski časnik.

Macron je s to potezo dosegel, da je dejansko zavrnjena »evropska pot« vseh šestih držav kandidatk regije Zahodnega Balkana.

Poleg Severne Makedonije in Albanije sta to še Srbija in Črna gora, ki se že pogajata o pristopu k EU, ter Kosovo in Bosna in Hercegovina, ki sta še daleč.

Ni dvoma, da je vseh šest omenjenih držav hitro dojelo signal iz Bruslja, da namreč EU ne izpolnjuje svojih obljub in ni zanesljiv partner.

Splošno razočaranje je strnil srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki je dejal, da se že zaveda, da bo zaradi zadnje odločitve Unije ta »še bolj nepriljubljena in manj zaupanja vredna« v njegovi državi.

Na kar je sledil sklep: »Moramo sami poskrbeti zase.«

Če na Balkanu izgine upanje v članstvo v EU, grozi vrnitev k nacionalizmu in, v najslabšem primeru, razmah starih konfliktov.

V članku z naslovom »Kako je EU razočarala Albanijo in Severno Makedonijo« nemški časnik svari tudi pred nevarnostjo, da bi se v prihodnje tudi Bosni in Hercegovini »lahko povečale centrifugalne sile med Srbi, Hrvati in Bošnjaki«.

»Če na Balkanu izgine upanje v članstvo v EU, grozi vrnitev k nacionalizmu in, v najslabšem primeru, razmah starih konfliktov. Ne nazadnje je evropska perspektiva na primer velika motivacija za Srbijo in Kosovo, da dosežeta sporazum,« opominja Süddeutsche Zeitung.

Časnik spominja tudi na izjavo ruskega premierja Dimitrija Medvedjeva med nedavnim obiskom Beograda, da države v regiji ne bi smele biti »prisiljene« izbirati med Vzhodom in Zahodom.

Deutsche Welle besede Medvedjeva razlaga kot ponujanje še tesnejših vezi z Rusijo kot alternativo Evropski uniji in opominja, da se prav tako tudi Turčija in Kitajska borita za vpliv v regiji s številnimi naložbami, vrednimi več milijard evrov.

Za ponazoritev dejstva, da EU sunkovito izgublja vpliv v tem delu sveta, Süddeutsche Zeitung poudarja, da je v petek v Moskvi podpisan sporazum o prosti trgovini med Srbijo in Evroazijsko gospodarsko unijo (EAEU), ki jo vodi Rusija.

Premierka Srbije Ana Brnabić je po podpisu prostotrgovinskega sporazuma z EAEU vidno zadovoljna dejala, da ta srbskemu gospodarstvu »odpira trg, ki ima 183 milijonov ljudi«.

Premierka Srbije Ana Brnabić (na sliki skrajno desno) je v petek v Moskvi podpisala prostotrgovinski sporazum z EAEU. Vir: Vlada Srbije

 Na ta način je »razširjen seznam srbskih izdelkov, ki jih je mogoče izvoziti na ozemlje EAEU brez dajatev, in so povečane kvote za izvoz blaga, za katerega veljajo omejitve«.

Srbija si je očitno že našla alternativo za EU.

Pridobitev: Radio Svobodna Evropa je ponazoril, kaj Srbija dejansko dobiva s podpisom prostotrgovinskega sporazuma z EAEU. Vir: Screenshot YouTube

Ankara podobne ugodnosti že ponuja predvsem Federaciji BiH ter Kosovu in Albaniji.

Glede na bistveno večjo trgovinsko menjavo, ki jo ima Srbija z EU, povezovanje z evropskimi državami sicer še vedno ostaja tudi strateška opredelitev Srbije. V povezovanju z azijskimi državami nekateri vidijo tudi protestno potezo Srbije.

Toda ob omahljivi Evropski uniji se je boj za vpliv na Balkanu očitno že razplamtel ...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek