REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

UEFA in »reprezentance v sporu«: Srbija in Rusija ne bosta igrali s Kosovom

UEFA in »reprezentance v sporu«: Srbija in Rusija ne bosta igrali s KosovomUefa, Kosovo, Srbija in Rusija

Čeprav bi moral biti šport ločen od politike, politični spori vse bolj vplivajo tudi na dogajanje v nekaterih športih. To pa ne velja samo za reprezentance Kosova, pač pa še za ekipe nekaterih drugih držav oziroma entitet.

Potem ko je UEFA odločila, da na Euro naslednjega leta Kosovo in Srbija ne bosta mogli igrati v isti skupini, je Uefina komisija za izredne situacije odločila, da se bodo v prihodnjih tekmovanjih zaradi zmanjšanja »varnostnih tveganj« povezanih s tekmami, ločevali tudi žrebi za kvalifikacije in tekmovanja ruskih in kosovskih ekip.

To vprašanje se je postavilo, ko so v kvalifikacijah EP za ženske Kosovo in Rusija po žrebu prišli v isto skupino, zaradi česar je Uefa odločila, da bodo obe tekmi odigrali na nevtralnem terenu.

Da bi se takim sporom izognili v prihodnosti, je bilo tudi odločeno, da zato niti ekipe Rusije, enako kot Srbije, ne morejo igrati s kosovskimi, saj tudi uradna Moskva te avtonomne pokrajine Srbije pod posebno upravo OZN ne priznava za državo.

Niti ekipe Rusije, enako kot Srbije, ne morejo igrati s kosovskimi.

Ob tem je Uefa srbskemu Telegrafu tako odgovorila tudi glede vseh prepovedi igranja:

»Reprezentance, ki ne morejo v isto skupino so: Armenija in Azerbejdžan, Srbija in Kosovo, Bosna in Hercegovina in Kosovo, Španija in Gibraltar ter Ukrajina in Rusija. Za Ukrajino se omejitev nanaša tudi na Sv. Peterburg kot mesto skupinske faze. Pri tem vedite, da se omejitev 'prepovedanih reprezentanc v sporu' nanaša samo na skupinsko fazo, zato ni izključeno, da se te reprezentance sestanejo v času turnirja.«

Kosovo naslednjo tekmo igra proti Češki v Pragi in če zmaga, bi lahko bili blizu udeležbe na Euru.

Srbija potrebuje nekoliko več sreče v skupini s Portugalsko in Ukrajino, vendar prav tako ni izključeno, da ne bi mogli priti do končnice turnirja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek