REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Uefa in trajnost: 50.000 dreves za zmanjšanje ogljikovih emisij

Uefa in trajnost: 50.000 dreves za zmanjšanje ogljikovih emisijUefa - nogomet

Šport je pomemben dejavnik v življenju mnogih, najbolj cenjen in igran šport v Evropi pa je nogomet. Športno udejstvovanje predstavlja eno glavnih poti k aktivnostim na prostem in interakciji z okoljem, torej temeljne stebre trajnosti: vključenost v okolje in spoštovanje le tega.

Nogometno udejstvovanje vodi do močnejših družbenih vezi, medosebnih interakcij in skupnih doživetij.

Čeprav je tudi biznis, ki znatno vpliva na gospodarstvo, je nogomet mnogo več, kot le dobiček in izguba.

Kot del prizadevanj za zmanjšanje vplivov na okolje je Uefa napovedala, da bo posadila 50.000 dreves v mestih 12 držav kot del svoje zaveze zmanjšanja ogljikovih emisij, ki bodo posledica potovanj navijačev na Evropsko prvenstvo.

Nogomet ne predstavlja le podlage za dobro telesno pripravljenost in zdravo življenje, temveč pritegne ljudi z vsega sveta in vseh starosti.

Kar se tiče trajnosti, je izjemno pomembno, da se jo vodi transparentno.

To ne zagotavlja le odprtega sodelovanja in spodbujanja k dialogu, gre za samo bistvo trajnosti. In pri tem Uefa nikakor ne izstopa.

Kot je bilo omenjeno na srečanju Izvršnega odbora, ki je prejšnji torek potekalo v Ljubljani, je Uefa odločena, da bo še naprej svoje dejavnosti izvajala po principu trajnosti, in s tem zagotovila, da bo nogomet v celoti dostopen vsem ljudem, ekološki vpliv na okolje pa manjši.

Qatar SP v nogometu 2022

Poročilo o trajnosti, objavljeno na Uefini spletni strani, navaja: »Ker vsakemu pripada pravica do nogometnega udejstvovanja, v svoje delovanje vključujemo načela človekovih pravic in ekološke trajnosti, spodbujamo dobre medčloveške odnose po vsej Evropi in zagovarjamo zdravo in varno okolje na nogometnem igrišču in izven njega.«

Družbena odgovornost ne gre za hitre zmage, gre za dolgoročni postopek, torej tek na daljavo, in ne šprint.

Kot del prizadevanj za zmanjšanje vplivov na okolje je Uefa napovedala, da bo posadila 50.000 dreves v mestih 12 držav kot del svoje zaveze zmanjšanja ogljikovih emisij, ki bodo posledica potovanj navijačev na Evropsko prvenstvo.

EURO 2020 bo praznovanje evropskega nogometa. Po eni strani to pomeni, da ne bo potrebno graditi ogromno novih stadionov ali prometnih povezav, po drugi pa se bo število potovanj po Evropi znatno povečalo in z njim tudi proizvodnja okolju škodljivih emisij.  

Da bi še bolj izkazala svojo zavezanost k okoljevarstvu, je Uefa kompenzirala za 405.000 ton ogljika, ki ga bodo s potovanji na prvenstvo proizvedli nogometni navijači in Uefino osebje.

Da bi še bolj izkazala svojo zavezanost k okoljevarstvu, se je Uefa povezala s strokovnjaki za zmanjšanje ogljikovih emisij South Pole, in tako kompenzirala za 405.000 ton ogljika, ki ga bodo s potovanji na prvenstvo proizvedli nogometni navijači in Uefino osebje.

»Za okolje želimo narediti še več. Imamo fundacijo za otroke, s katero pomagamo otrokom po vsem svetu, za okolje pa smo do sedaj naredili premalo,« je na tiskovni konferenci dejal Aleksander Čeferin.

Trajnostno delovanje predstavlja priložnost ustvarjanja večje skupne vrednosti in prihodka tako, da se izpostavijo operativne neučinkovitosti, izboljša ugled in položaj organizacije, ki stremi k trajnostnemu odnosu do deležnikov in nogometne skupnosti.

Dejanja so tista, ki štejejo, zato je Uefina odločitev, da zmanjša svoj delež ogljikovih emisij na Evropskem prvenstvu zagotovo korak v pravo smer.

Valerio Fabbri

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek