REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Znova napeto: enote ROSU vpadle na sever Kosova, srbska vojska in policija v stanju najvišje bojne pripravljenosti

Znova napeto: enote ROSU vpadle na sever Kosova, srbska vojska in policija v stanju najvišje bojne pripravljenostiThaqi - Kosovo, Gaziviode

Samo dan zatem, ko je imel predsednik Srbije Aleksandar Vučić še en dramatičen govor v parlamentu Srbije, kjer se je zavzemal za »kompromis« in »sprejemanje realnosti«, da je Srbija leta 1999 pač »izgubila ozemlje« ter ponovno opozarjal, da bo kosovska policija vpadla na večinoma s Srbi naseljen sever Kosova, da bi jih zastrašila, se je zgodilo – prav to.

Enote kosovske policije ROSU, ki na sever Kosova po sklenjenih dogovorih ne bi smele brez dovoljenja mednarodnih vojaških sil (KFOR) in pristanka lokalnih oblasti (predsednikov občin s srbskim prebivalstvom) so danes zjutraj ob okoli šeste uri v občinah na severu Kosova izvedle aretacije Srbov.

V Kosovski Mitrovici se zato oglašajo sirene, pri spomeniku carju Lazarju pa se je zbralo večje število ljudi.

V naselju Bošnjaška mahala so aretiral enega Srba, v vseh štirih občinah pa so albanske policijske enote aretirale najmanj triindvajset Srbov in Bošnjakov. V najmanj enem primeru so kosovsko-albanski specialci streljali z "ostrimi naboji" in rafali preko glav neoboroženih Srbov, ki so postavljali barikade. Več so jih ranili

Akcija ROSU je še vedno v teku. Najmanj dve osebi sta ranjeni. Prebivalstvo se zapira v hiše, KFOR pa sporoča, da gre za povsem rutinsko operacijo. 

V Kosovski Mitrovici se zato oglašajo sirene, pri spomeniku carju Lazarju pa se je zbralo večje število ljudi. V Zubinem Potoku so ljudje blokirali tudi cesto, da pripadniki ROSU ne bi mogli odpeljati aretirane. Z njimi naj bi bili tudi policisti kosovske policije (KPS).

Aretacije na Kosovu Vir:Večernje novosti

Direktor srbskega vladnega urada za Kosovo in Metohijo Marko Đurić je dejal, da oboroženi albanski specialci »napadajo Srbe pri vstopu v Zubin Potok« in poskušajo vstopiti v to mesto.

Situacijo je ocenil kot skrajno napeto in dramatično. Đurić je dejal, da so na točno takšen scenarij srbske oblasti opozarjale že tedne.

Marko Đurić je dejal, da bi te aretacije lahko izvedli tudi v policiji Kosova, 'ne pa da pošiljajo oklepna vozila.'

Vendar tudi po uvedbi 100-odstotnih carin na srbsko blago iz evropskih držav ni bilo nobenega resnega odziva, pač pa je visoka predstavnica za zunanjo politiko EU napisala samo eno pismo, v katerem je zahtevala ukinitev nezakonitih carin..

Glede na trditve Prištine, da so to naredili zaradi »kriminala« (zaradi tihotapljenja, dajanja podkupnin in podobno) in po nalogu sodišča v Prištini, je Đurić dejal, da bi te aretacije lahko izvedli tudi v policiji Kosova, »ne pa da pošiljajo oklepna vozila.« Aretacije je ocenil kot »ogrožanje miru« in kršitev vseh sporazumov.

Istočasno je predsednik Srbije ukazal, da na bodo vse enote vojske in policije v Srbiji »v stanju najvišje bojne pripravljenosti.« Kot običajno tudi tokrat ni prišlo do odziva držav »kvinte«, petih držav, ki »nadzorujejo« proces izvajanja oblasti s strani kosovskih institucij.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek