REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ultimat Kosovu: odpravite carine do 1.julija, ali pa sledijo protiukrepi Srbije in BiH

Ultimat Kosovu: odpravite carine do 1.julija, ali pa sledijo protiukrepi Srbije in BiH

Bosna in Hercegovina ter Srbija sta pozvali Evropsko unijo, naj nujno pomaga rešiti trgovinski spor, ki ga je sprožilo Kosovo, ko je novembra lani uveljavilo 100-odstotne carine na blaga iz obeh držav.

Če Priština spornih carin ne bo odpravila do 1. julija, sta Sarajevo in Beograd napovedala sprejem protiukrepe.

Šarović in Ljajić sta soglašala, da mora Kosovo odpraviti sporne carine do 1. julija, ko bo v Parizu vrh držav Zahodnega Balkana.

Šarović in Ljajić sta soglašala, da mora Kosovo odpraviti sporne carine do 1. julija, ko bo v Parizu vrh držav Zahodnega Balkana.

Vlada v Prištini je novembra lani uvedla visoke carine z namenom, da bi oblasti BiH in Srbije priznale neodvisnost Kosova.

Takšno povezovanje političnih in ekonomskih ciljev pa v sporazumu Cefta ni predvideno in dovoljeno, zato gre za kršitev sporazuma.  

Beograd vztrajno zavrača priznanje Kosova, saj ga ima še vedno za svojo pokrajino, medtem ko priznanje BiH ni mogoče brez soglasja srbske entitete - Republike srbske.

Ukrep je povzročil veliko škode gospodarstvu obeh držav, so še izpostavili na današnjem sarajevskem srečanju.

V preteklih šestih mesecih se je izvoz iz BiH na Kosovo zmanjšal za 97 odstotkov, vrednost izvoza je padla za 27 milijonov evrov. Srbski izvoz je medtem bil manjši za skoraj 190 milijonov evrov, kar je za 80 odstotkov manj, kot je bilo v enakem primerljivem obdobju pred uvedbo carin.

Srednjeevropski sporazum o prosti trgovini (CEFTA), ki je bil podpisan pred 13 leti, praktično ne velja, potem ko je Kosovo uvedlo carine na uvoz blaga iz BiH in Srbije.

Kosovo - prizori

Zato je potrebno nujno posredovanje EU, da bi se spor uredil in vnovično vzpostavil režim prostega prometa blaga, sta na srečanju ocenila ministra za trgovino BiH in Srbije Mirko Šarović in Rasim Ljajić.

Srbija in BiH sicer Kosova ne priznavata kot neodvisne države.

Srbski minister za trgovino Ljajić je dejal, da ima Srbija praktično milijon evrov škode dnevno.

Izpostavil je, da zaradi visokih carin trpijo tudi državljani Kosova, ker so se cene na drobno zvišale za 5,3 odstotka, zunanjetrgovinski primanjkljaj Kosova pa se je okrepil s 5,4 na 6,4 odstotka.

V skupni izjavi po srečanju sta pozvala EU, naj bolj odločno ukrepa za oživitev Cefte, ker je od tega odvisna tudi večja stopnja ekonomske integracije in normalizacija političnih razmer na Balkanu.

Srbija in BiH sicer Kosova ne priznavata kot neodvisne države.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek