REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Srbija Kosovu zaradi nezakonitih carin uvaja povračilne ukrepe

Srbija Kosovu zaradi nezakonitih carin uvaja povračilne ukrepePredsednika Srbije in Kosova, Vučić in Thaci

Potem ko je Kosovo pred devetimi meseci enostransko uvedlo 100-odstotne carine na srbsko blago, je Srbija dolge mesece potrpežljivo čakala, da bodo zavezniki kosovskega vodstva, predvsem politiki v Washingtonu in Bruslju uspeli prepričati politike v Prištini, da razveljavijo ukrepe.

Srbija je medtem pretrpela veliko škodo, okoli milijon evrov na dan.

Pred uvedbo carin je blago Srbije na trgu Kosova predstavljalo 60 odstotkov uvoza. Takoj po visokih carinah se je povečal uvoz iz Albanije za 60 odstotkov, iz Slovenije za 123 odstotkov, iz Grčije pa na 114 odstotkov. Če bi visoke carine ostale v veljavi bi bil srbski proračun oškodovan za 0,7 odstotka.

Vendar v Prištini, kjer zahtevajo, da Srbija Kosovo prizna kot neodvisno državo, niso spremenili politike. Prav tako Kosovo ni izpolnilo niti ene od šestih točk »bruseljskega sporazuma«, podpisanega s Srbijo, medtem ko je Srbija svoje obveznosti izpolnila.

Zato je Srbija najprej zamrznila dialog z vodstvom iz Prištine, sedaj pa je napovedala, da bo v ponedeljek sprejela še ostrejše ukrepe zoper oblasti v Prištini.

Kosovski poslanec Zeka - zažiganje srbskih proizvodov na Kosovu
Nekateri kosovski politiki zagovarjajo visoke carine na srbske izdelke, ki so jih pred devetimi meseci tudi zažigali.

Vendar tako, da ne bodo sprejeli ukrepov proti entiteti, ki jo imajo sicer za del svoje države. Saj bi tudi s sankcijami lahko »nehote priznali« Kosovo, česar pa oblasti v Beogradu seveda ne želijo narediti.

Kosovo je sicer neodvisnost razglasilo leta 2008, vendar po določilih mednarodnega prava ostaja entiteta pod upravo OZN, ne glede na številna mednarodna priznanja drugih držav, ki to pokrajino smatrajo za državo.  

Po devetih mesecih čakanja pa se je srbska vlada sedaj odločila za povračilne ukrepe, ki jih vse doslej ni želela sprejemati.

Po devetih mesecih čakanja pa se je srbska vlada sedaj odločila še za en korak in za povračilne ukrepe, ki jih vse doslej ni želela sprejemati, da ne bi ogrozila položaja kosovskih Srbov.

Večinsko so naseljeni v okolici Kosovske Mitrovice ter v nekaterih enklavah po drugih delih Kosova.

Kakšni bodo ukrepi se v tem trenutku ne ve, je pa imel predsednik Srbije sestanek s političnimi predstavniki Srbov s Kosova, da bi jim pojasnil ukrepe. Ukrepi naj bi bili takšni, da ne bi prizadeli kosovske Srbe, vendar to v celoti seveda ne bo mogoče izpeljati, ugotavljajo analitiki.

Vendar je verjetno, da bo omejen tovorni promet s Kosovom, tako pa bo škodo zaradi uvajanja carin utrpelo tudi Kosovo, ne pa samo Srbija.

Kfor - Kosovo
Varnost na Kosovu zagotavlja KFOR.

»Pripravili smo ukrepe. Pazili bomo, da ne bodo prizadeli Srbe na Kosovu in Metohiji, zato so ukrepi omejeni, vendar zelo močni in ostri. Ne bomo pa jih uvedli, dokler se ne konča sestanek v Parizu.« Predsednik Srbije Aleksndar Vučić namreč odhaja v Pariz in Berlin, da bi predsedniku Francije in kanclerki Nemčije predstavil ukrepe zoper Prištini.

Vučić je dejal, da Albanci menijo, da je njihova nesramnost in drznost pomembnejša od vsega in da menijo, da se jim splača ustvarjati »novo realnost.«  

Vučić je dejal, da Albanci menijo, da je njihova nesramnost in drznost pomembnejša od vsega in da menijo, da se jim splača ustvarjati »novo realnost.«

Na Kosovu so sicer nezadovoljni tudi zato, ker se je določeno število držav odločilo, da razveljavi svoja priznanja Kosova in da v letu dni nobena druga država ni priznala Kosovo.

Drugih načrtov glede Kosova Vučić ne namerava razkriti.

»Igramo partijo šaha, imamo kraljico in topa manj in sodnik je pod njihovim nadzorom…In sedaj  bi mi morali povedati, kaj bomo delali v prihodnosti…« se je ponorčeval Vučić in opozoril mednarodno skupnost, da nameravajo kosovske oblasti izvajati aretacije Srbov na severu Kosova.

Na vabilo nemške kanclerke Angele Merkel in francoskega predsednika Emmanuela Macrona je bil sicer v Berlinu nedavno potekal neformalni vrh o Zahodnem Balkanu, v središču katerega je bil zagon dialoga Srbije in Kosova, ki je mesece na mrtvi točki.

Tudi slovensko gospodarstvo je v zadnjih mesecih lepo kovalo dobiček zaradi zaostritve med Kosovom in Srbijo.

Na Kosovu zahtevajo brezvizni režim z EU, ki ga imajo sicer tudi vse ostale države v regiji, Srbija pa sporoča, da dialoga s Kosovom ne bo, dokler Priština ne ukine ensotransko uvedene, 100-odstotne carine na blago iz Srbije.

Zaradi tega Srbija trpi več kot milijon evrov škode vsak dan, Srbi s Kosova pa ostajajo brez številnih potrebščin, celo brez svojih sredstev informiranja.

Carine, ko so Srbijo samo na osnovi nerealiziranih prodaj stale okoli 100 milijonov evrov so tudi v nasprotju z določili CEFTE. Priština jih je uvedla zaradi nasprotovanja članstva Kosova v Interpolu, kar pa ni bila kršitev nobene od zavez Srbije. 

Kosovo 1931 - 2011
Srbsko (modro, rdeče) in albansko (rjavo, rumeno) prebivalstvo, naseljeno na Kosovu leta 1931 (levo) in 2011 (desno).

Težava Kosova je tudi v tem, da Kosovo še vedno ni ustanovilo Zveze srbskih občin, čeprav je bila to edina obveznost, ki so jo doslej sprejeli. Istčasno so v parlamentu sprejeli podlago za pogajanja, ki od Srbije zahteva priznanje neodvisnosti in ji postavlja še številne druge pogoje. 

Pogajanja med kosovskim in srbskim predsednikom bodo zato verjetno še zelo naporna. Ob napovedi srečanja v Berlinu sta nemška kanclerka in francoski predsednik sicer sporočila, da se želita s povabljenimi pogovoriti o izzivih v regiji, še posebej o odnosih med Srbijo in Kosovom.

Je pa medtem že "padel" prvi del carin, ki jih je enostransko uvedla Priština. Srbski mediji so poročali, da je "najprej padla taksa na osle".

Osel

Oblasti v Prištini so namreč sklenile, da bo po novem uvoz živih živali na Kosovo - tudi iz Srbije - oproščen carin. Gre za šest vrst blaga. Carine so tako odpravljene za konje, osle, svinje, koze in drugo živino. 

"Kosovu je, po analizah, potreben uvoz živih živali in carinske reforme gredo v to smer," je dejal Bedri Hamza, finančni minister v kosovski vladi.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek