REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Šovinistična farsa: kako s »strupi«, ki delujejo »na nacionalni osnovi«, kradejo glasove - manjšini

Šovinistična farsa: kako s »strupi«, ki delujejo »na nacionalni osnovi«, kradejo glasove - manjšiniKosovo - volitve in domnevna »zastrupitev«

Na Kosovu so bile nedavno predčasne volitve, na katerih je največ glasov osvojila stranka Samoodločba (in ne »Samoopredelitev«, kot nekateri mediji napačno prevajajo) Albina Kurtija.

Toda istočasno se je zgodilo še nekaj precej nenavadnega – sredi preštevanja glasov so prekinili proces potrditve glasovnic zaradi »suma poskusa zastrupitve članov državne volilne komisije«, ki so bili v dotiku z glasovnicami iz volilnih skrinj, poslanih iz centralne Srbije. Šlo je za okoli 3500 glasov.

V centralni Srbiji so namreč imeli pravico glasovati tudi »interno razseljeni« oziroma s Kosova pregnani Srbi.

Večinoma so glasovali za Srbsko listo, ki je med srbskimi strankami dobila največ glasov in ima tudi podporo v Srbiji vladajočega SNS-a predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Delavci, ki so vzeli v roke kuverte, so se pričeli 'kakor na povelje' pritoževati zaradi 'vonja' in na alergične reakcije, kot je na primer srbečica.

In to kljub temu, da so na Kosovu pred tem prepovedali uporabo srbskih identifikacijskih dokumentov ob glasovanju.

V zakonodaji sicer ni takšne prepovedi. S tem odlokom lokalnih oblasti so bili večinoma prizadeti prebivalci srbske nacionalnosti, ki smatrajo Kosovo za del Srbije in imajo tudi srbske dokumente.

Ob tem pa se je po volitvah dvajset uradnikov, ki so preštevali in potrjevali glasovnice, nenadoma pritožilo, da so po odprtju volilnih skrinjic iz centralne Srbije zaznali neugoden vonj, po dotiku kuvert pa jih je začela srbeti koža. Uradniki so nato strumno poiskali zdravniško pomoč.

Zdravniki so kmalu sporočili, da na kuvertah ni bilo znakov nalezljive bolezni, na rezultate drugih preiskav pa se še čaka.

Vendar pa je bil ta dogodek povod za glasne zahteve po prepovedi Srbske liste. Kosovski pravnik Wigan Choroli je celo ocenil, da ima državno tožilstvo na voljo dovolj zakonskih osnov, da zahteva razglasitev Srbske liste za neustavno.

Glasovanje na Kosovu
Glasovanje na Kosovu

Po njegovem bi moralo tožilstvo začeti kazensko preiskavo tudi zaradi nezakonitega zagotavljanja glasov, in ne le zaradi suma poskusa zastrupitve članov državne volilne komisije.

Kmalu se je odzvala srbska premierka Ana Brnabić in poudarila, da Priština ne spoštuje niti lastnih zakonov in ustave, niti mednarodnega prava.

Po njenem Prištine sploh ne zanima, kako so res glasovali Srbi, ker želi v vlado pripeljati »svoje Srbe«.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić pa je ocenil, da gre za poskus Prištine, da dobi podporo mednarodne skupnosti za razglasitev Srbske liste, ki je zmagala na volitvah v srbski skupnosti, za teroristično organizacijo.

Vučić: Čakam, da bi postavili novo vprašanje, ali smo poslali antraks ali kaj drugega, ali pa so glede te zastrupitve lagali kot sicer običajno.

Toda omenjena »zastrupitev« spominja na zelo podobne lažne in politične zastrupitve, ki so se na Kosovu dogajale tudi v preteklosti.

Srbski mediji zato poročajo, da gre za »novi škandal v režiji Prištine« in da so si na Kosovu »izmislili strupe, da bi Srbski listi pokradli glasove.«

V Srbski listi, ki je dosegla deset mandatov menijo, da gre za poskus kraje njihovih poslanskih sedežev v korist Nenada Rašića, Slobodana Petrovića, Rade Trajković, Aleksandra Jablanovića in ostalih »poslušnih Srbov,« ki danes na Kosovu igrajo isto vlogo kot nekoč kosovski politik Rahman Morina v Jugoslaviji, v času Slobodana Mioševića.

Po besedah člana Centralne volilne komisije Stevana Veselinovića iz Srbske liste, ki je bil prisoten ob štetju glasov, so se delavci, ki so vzeli v roke kuverte, pričeli »kakor na povelje« pritoževati zaradi »vonja« in na alergične reakcije, kot je na primer srbečica.

Kosovo - glasovanje, Albin Kurti
Albin Kurti (zgoraj, levo) in glasovanje na Kosovu

Zato se mu vse skupaj zdi »izrežirana predstava.«

Takoj zatem je vodja volilne službe Besnik Bužala namreč prekinil štetje glasovnic in poklical policijo z informacijo, da so kuverte morda »zastrupljene.«

»Tudi jaz sem imel te kuverte v rokah. Nisem vonjal ničesar, nisem dobil alergijo. Cilj tega je, da se glasovi iz Srbije kompromitirajo, morda tudi zamenjajo in da se tisti, ki niso dobili zaupanja državljanov na silo spravijo v parlament,« opozarja Veselinović.

Direktor pisarne za Kosovo in Metohijo v vladi Srbije Marko Đurić je pristavil, da bo »o tej sramoti obveščen ves svet« in da gre za »politično razbojništvo« ter »mangupiranje.«

'To igranje zastrupitve, ki spominja na dogodek iz leta 1990, je brutalen primer roganja demokraciji in človekovim pravicam,' je dejal Đurić.

»Vse to se počne, da bi se Srbi še enkrat obtožili in izpostavili sovraštvu, s ciljem, da se iz globin volilne katastrofe izvlečejo Rada Trajković in drugi Kurtijevi kandidati. Bizarno je, kakšnih trikov se poslužuje Priština, da bi v tej šovinistični farsi zrušila volilni rezultat Srbske liste. To igranje zastrupitve, ki spominja na dogodek iz leta 1990, je brutalen primer roganja demokraciji in človekovim pravicam,« je dejal Đurić.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić se je prav tako posmehnil režiserjem lažne zastrupitve in dejal, da ni vedel, da »obstajajo strupi, ki delujejo na nacionalni osnovi

»Čakam, da bi postavili novo vprašanje, ali smo poslali antraks ali kaj drugega, ali pa so glede te zastrupitve lagali kot sicer običajno,« je dejal Vučić.

Po njegovi oceni so sami Albanci potrdili, da so si zgodbo izmislili in da ta »cirkus pod maskami« ni dober niti za predstavo v cirkusu.

»To so naredili namerno, ker ne vedo, kaj bi sami s seboj. Nekateri so še na oblasti, pa bi si radi kupovali čas, da se nekaj zgodi, neka višja sila, da bi ostali na oblasti, drugim pa se mudi, da bi vladali in jim ni pomembno, na kakšen način. Vsi so živčni, še posebej zaradi rezultata Srbske liste,« ocenjuje predsednik Srbije.

Obljubil je, da se bo k temu vprašanju še vrnil, da bo to spraševal ves svet in da hoče vedeti, »kateri so to srbski teroristi, ki zastrupljajo s pismi.«

Predsednika Srbije in Kosova Vučić in Thaci
Predsednika Srbije in Kosova Vučić in Thaci, med njima pa je visoka predstavnica EU za zunanjo politiko Federica Mogerini

Vse skupaj ni dobro niti za nadaljevanje dialoga Beograda in Prištine.

Ob tem da je Priština neupravičeno in v nasprotju z določili sporazuma CEFTA Srbiji uvedla dodatne carine, zato je največja težava pri nadaljevanju dialoga med Beogradom in Prištino tudi nespoštovanje dogovorov s strani institucij Kosova.

Srbija je namreč Kosovu izročila arhive, omogočila priznavanje diplom ter prebivalcem omogočila tranzit preko svojega ozemlja, hkrati pa Kosovo ni izpolnilo eno od redkih nalog, h kateri se je zavezalo – ustanovitev Skupnosti srbskih občin.

Na Kosovu se pri tem sklicujejo na odločitev lastnega ustavnega sodišča, ki je tako skupnost – sicer samo deloma - razglasilo za neustavno.

Toda po drugi strani je res, da ima mednarodno pravo praviloma primat nad notranjim pravom držav. Kar pa odpira že drugo vprašanje, namreč, ali je Kosovo sploh država.

Dejstvo, da Kosovo zgolj sprejema različne ugodnosti iz sporazumov, da pa v zameno ne izpolnjuje dolžnosti ni ravno dobra popotnica za državnost.

Skoraj 80 odstotkov Srbov meni, da bi bilo priznanje Kosova enako - izdaji.

Najverjetnejši novi predsednik kosovske vlade Albin Kurti je tudi velik zagovornik združitve Kosova in Albanije in se je doslej praviloma vedno slikal le z albansko in ne kosovsko zastavo.

Tako je naredil tudi ob prvem srečanju z britanskim veleposlanikom, ki si je s strani Aleksandra Vučića prislužil vprašanje, če jih v Združenem kraljestvu v prihodnje ne bi motilo, če se bo naslednjič na primer predsednik predsedstva BiH Milorad Dodik slikal z - zastavo Donbasa.

V zvezi z nadaljevanjem dialoga Beograda s Prištino pod okriljem Evropske unije je Kurti pojasnil, da bo njegov sporazum s Srbijo vključeval priznanje neodvisnosti Kosova, spremembo srbske ustave, sukcesijo premoženja in vojno odškodnino.

Vendar glede tega seveda nikakršnega dogovora ne bo, kajti skoraj 80 odstotkov Srbov meni, da bi bilo priznanje Kosova enako - izdaji.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek