REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako je pilot, ki se je »švercal« na letalu, rešil potnike in posadko zanesljive smrti

Kako je pilot, ki se je »švercal« na letalu, rešil potnike in posadko zanesljive smrtiLetalo družbe Lion Vir:Time

Ko se je lani posadka letala Lion Air "borila" z avtomatskim pilotom, ki je nos letala nezadržno in vztrajno usmerjal proti tlom,  je dobila pomoč iz nepričakovane smeri – pilota, ki ni bil na dolžnosti in se je na pomožnem sedežu zgolj prevažal v kabini letala.

Ta »dodatni pilot«, ki sploh ni bil na dolžnosti, je pravilno diagnosticiral problem in povedal posadki, kako naj onemogočijo pokvarjeni sistem nadzora poleta ter s tem rešijo letalo in potnike.

Dan zatem potniki drugega letala niso imeli te sreče. Napaka se je očitno ponovila, toda pomoči »rezervnega pilota« ni bilo. Letalo je treščilo v morje. Umrlo je vseh 189 potnikov in članov posadke, razkriva Bloombergna podlagi pričevanja dveh virov, ki sta vključena v preiskavo nesreče v Indoneziji lani oktobra.

Boeing je nato sicer uvedel nekatere spremembe v programski opremi in nadomestil senzorje, ki so pošiljali napačne podatke, toda to očitno ni bilo dovolj. Marca letos se je zgodba s tragičnim koncem ponovila še v Etiopiji.

Pilot, ki je na nek način »štopal« oziroma se zastonj peljal v kabini letala na poletu iz Balija v Jakarto je dejal posadki, da naj ugasnejo motorje in ponovno resetirajo sistem

Gre za novo podrobnost, ki kaže, kaj so pravi vzroki za nedavno nesrečo boeinga 737 MAX 8 v Etiopiji in nato prizemljitev vseh letal boeing te vrste po vsem svetu, kar je res korak, ki je brez presedana v civilnem zračnem prometu.

Pri tem prisotnost tretjega pilota v kabini letala Lion Air oktobra ani neposredno pred tragično nesrečo drugega podobnega letala doslej ni bila omenjena niti v poročilih nacionalnega varnostnega odbora v Indoneziji.

Pilot, ki je na nek način »štopal« oziroma se zastonj peljal v kabini letala na poletu iz Balija v Jakarto je dejal posadki, da naj ugasnejo motorje in ponovno resetirajo sistem, ki je usmerjal nos letala k tlom.

Kabina boeinga 737 MAX 8 Vir:Bloomberg
Kabina boeinga 737 MAX 8                                                               Vir:Bloomberg

V nasprotju s tem pa posadka na letalu, ki je treščilo samo dan za tem ni vedela, kako naj se odzove . Na posnetkih se lahko sliši, kako v navodilih za uporabo letala preverjajo, kako naj ravnajo v primeru izrednih situacij.

Nato so mehaniki poskusili štirikrat rešiti težave s tem letalom. Ko so piloti javljali napake pri merjenju hitrosti in višine na prejšnjih poletih so zamenjali tudi en senzor.

Podatki kažejo, da je senzor, imenovan »kot napada« in meri hitrost zraka oziroma detektira ali zrak teče paralelno z letalom ali pod kotom - dajal napačne podatke.

Senzor na boeingu Vir:Bloomberg
Senzor (v krogu levo) meri kot toka zraka (modre puščice) in to je nato osnova, da računalniki nos letala v določenem primeru potisnejo navzdol.

In tako je varnostni mehanizem, ki bi moral letalu pomagati, da ne izgubi vzgona, dejansko letalo zgolj obsodil na tragedijo. Vsa letala boeing 737 MAX 8 so bila nato prizemljena 12. marca v Evropi in številnih državah sveta, 13. marca pa tudi v ZDA.

Varnostni mehanizem, ki bi moral letalu pomagati, da ne izgubi vzgona, je dejansko letalo zgolj obsodil na tragedijo.

Preiskovalci sedaj večinoma preiskujejo prav delovanje sistema, znanega pod kratico MCAS, ki je bil najverjetnejši razlog za tragedijo letala Lion Air v Indoneziji oktobra lani in letala Ethiophian Air marca letos.

Za zdaj naj bi menda ugotovili, da do napak lahko pride tudi zato, ker je sistem odvisen le od podatkov enega senzorja, čeprav sta na letalu dva.

Menda se v tem trenutku trudijo, da bi sistem povezali z dvema senzorjema, kar naj bi vplivalo na zmanjšanje možnosti, da pride do napak.

Ob tem pa bo seveda potrebno tudi dodatno izšolati pilote, da se bodo znali odzvati. In to ne z iPadi, kot smo že poročali.

Vsaka šola nekaj stane – in takšno nepravilno »šolanje«, ki si ga je privoščil Boeing v želji za dobičkom – letalo so namreč poslali na trg brez ustreznih navodil pilotom - je očitno stalo že preveč človeških življenj.

Komentarji