REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako je kupec tovornjaka video trakov z 217 dolarji rešil originalne posnetke prvega pristanka človeka na Luni

Kako je kupec tovornjaka video trakov z 217 dolarji rešil originalne posnetke prvega pristanka človeka na LuniApollo 11 - Buzz Aldrin

Ko je Gary George kupil cel kamion starih, že uporabljenih videotrakov za pičlih 217,77 dolarjev na neki dražbi ameriške vlade, kjer so prodajali odvečne stvari, je pred več kot 40 leti je želel te trakove zgolj ponovno prodajati televizijskim postajam, ki so jih potrebovale za presnemavanje.

Med vsemi kasetami je našel tudi tri, na katerih je pisalo »Apolo11 EVA«. Odločil se je, da jih ne bo prodal, ker se mu je zdelo, da bi morda lahko bile pomembne.

Med vsemi kasetami je našel tudi tri, na katerih je pisalo »Apolo11 EVA«. Odločil se je, da jih ne bo prodal, ker se mu je zdelo, da bi morda lahko bile pomembne kdaj v prihodnosti. In tako so edini originalni posnetki prvega pristanka človeka na Luni leta 1969 – na srečo preživeli.

Apolo 11- posnetki z Lune

Te trakove bodo 20.julija, na 50-to obletnico pristanka na Luni, prodali na dražbi hiše Sotheby's v New Yorku, po izkljicni ceni 700 000 dolarjev. Računajo, da bi končna cena lahko dosegla milijon ali dva dolarjev, poroča NYT.

Dve leti pozneje je George odšel na počitnice s kolegom, ki dela pri Nasi, ta pa mu je povedal, da iščejo te trakove. 'Povsem odkrito, sedel sem ob mizi, pil pivo in rekel; 'No, presneto, te pa imam,' mu je dejal George.

Posnetki kažejo Buzza Aldrina, kako hodi v območju nizke lunarne gravitacije, kako postavlja ameriško zastavo na površino Lune in zbira vzorce. Tu je tudi posnetek astronavtov, ki se pogovarjajo z Richardom Nixonom.

Gary George priznava, da je bil osupel. Trakove, ki jih je na državni dražbi leta 1976 kupil za 217,77 dolarjev je prodajal po ceni 50 dolarjev po kosu.

Ampak v resnici je bil njegov oče tisti, ki ga je opozoril na tri nenavadne kolute. »Njega je res zanimal vesoljski program in rekel je, 'mislim, da bom obdržal te tri. Nekega dne bi lahko bili nekaj vredni.' In zato sem jih dal na stran in jih nato prevažal po državi še naslednjih 43 let. Tako so trakovi preživeli,« se spominja srečen kupec, ki mu bo očetova modrost navrgla zajeten kup zelencev.

Apolo 11 - posadka

Leta 2006 je Nasa prvič priznala, da trakov ne more najti. V Nasi so si obupno prizadevali, da bi jih našli, ker bi zaradi starosti lahko vsak čas razpadli. Med manjkajočimi je bilo tudi 700 trakov zgodovinske misije Apollo, ki vključuje tudi legendarno izjavo Neila Armstronga “To je majhen korak za človeka, a velik za človeštvo”.

Poleg tega pa ti posnetki vsebujejo podatke o zdravstvenem stanju astronavtov in o stanju vesoljskega plovila.

Dve leti pozneje je George odšel na počitnice s kolegom, ki dela pri Nasi, ta pa mu je povedal, da iščejo te trakove.

»Povsem odkrito, sedel sem ob mizi, pil pivo in rekel; 'No, presneto, te pa imam,'« mu je dejal George. V Nasi so potrdili, da so posnetki pravi. Ker ni imel opreme, da bi si jih ogledal so mu v posebnem studiu v Kaliforniji prvič tudi pokazali, kaj je na njih in kaj je tako dolga leta prevažal s seboj – posnetke prvih korakov človeka na Luni.

Vendar ima ta zgodba tudi nadaljevanje. Po njeni objavi so se, kot poroča Sacramento Bee, oglasili različni strokovnjaki, ki so pojasnili, da so trije omenjeni trakovi morda pomembni, da pa NASA ne glede na to še vedno išče prave, izgubljene trakove.

Westinghousova kamera, ki je posnela vesoljce na Luni je namreč snemala v drugačnem formatu, s samo 10 sličicami v sekundi, (in ne z običajnimi 30 sličicami v sekundi) na posebne kolute, kjer so bili zapisani še drugi podatki in kjer je vsak od njih tehtal 7,5 kilogramov. 

Te trakove pa še zmeraj iščejo. S teh trakov pa so na Zemlji za televizijski prenos v drugem formatu presneli samo slike in to so verjetno filmski trakovi, ki jih je našel Gery George. Kar pomeni, da Nasa ta pomemben in izgubljen del poletov v vesolje še vedno - išče.

Delite članek