REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Umrl je astronavt programa Apollo Dick Gordon

Umrl je astronavt programa Apollo Dick GordonDick Gordon je kot član posadke Apollo 12 opravljal delo pilota, foto: NASA

Ameriška vesoljska agencija Nasa je sporočila, da je v Kaliforniji v 89. letu starosti umrl Dick Gordon, eden od 24 astronavtov programa Apollo, ki so poleteli proti Luni. Od teh jih je 12 hodilo po Luni, vendar pa Gordon ni bil med njimi, saj je leta 1969 med misijo Apollo 12 krožil okrog Lune.

Od 24 astronavtov, ki so leteli proti Luni, jih je danes živih še 16. Gordon je letel skupaj s kolegoma Petom Conradom in Alanom Beanom, ki sta pristala na Luni, sam pa je 42 ur krožil okrog Zemljinega satelita v modulu in fotografiral ter raziskoval površino.

Njihova misija Apollo 12 je bila druga s človeškim pristankom na Luni po misiji Apollo 11, med katero je julija 1969 Neil Armstrong postal prvi človek na Luni.

Prvič je šel v vesolje med misijo Gemini 11 leta 1966, ko se je dvakrat sprehodil po veselju, ker je bilo s kapsulo nekaj narobe.

Nasa ga je izbrala leta 1963, pred tem pa je bil testni pilot, ki je celo postavil hitrostni rekord v poletu od Los Angelesa do New Yorka v dveh urah in 47 minutah.

Gordon ni nikoli mislil, da bo pilot, dokler ni prišel v mornariško pilotsko šolo. Prej je razmišljal, da bo duhovnik ali poklicni igralec baseballa.

Naso je zapustil leta 1972 in postal izvršni podpredsednik poklicnega nogometnega kluba New Orleans Saints, kasneje pa je bil direktor naftnih in plinskih podjetij. Televizija HBO ga je ovekovečila v miniseriji Od Zemlje do Lune, delal pa je tudi kot svetovalec pri miniseriji Vesolje.

Delite članek