REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Je to res grozljiv, drakonski napad na svobodo govora - ali le upravičeno omejevanje sovražnega govora?

Je to res grozljiv, drakonski napad na svobodo govora - ali le upravičeno omejevanje sovražnega govora?Trump bo težko čivkal tudi po Parlerju ... Vir: Twitter

Tehnološki giganti, ki upravljajo z družbenimi omrežji so s serijo ukinitev računov udarili po sedanjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu in njegovimi podporniki, odzivi pa so različni.

Splet in svet sta glede tega vprašanja znova razdeljena.

Razlog za to pa so dejanja vodstev podjetij, ki upravljajo z družbenimi omrežji, ki so predsedniku Združenih držav Amerike Donaldu Trumpu takoj po vdoru njegovih privržencev v Kapitol ukinila račune.

Ukinjeni so bili tudi računi tistih, ki so še naprej širili Trumpove neresnice o »ukradenih volitvah.«

Ukinjeni so bili tudi računi tistih, ki so še naprej širili Trumpove neresnice o »ukradenih volitvah.«

Ko se je vse več njegovih pristašev – na Twitterju je imel okoli 89 milijonov sledilcev – pričelo seliti na platformo Parler, znano po rasističnih in skrajno nasilnih vsebinah, je Google suspendiral to aplikacijo iz svoje tržnice (Play Stora).

Da bo storil isto, je napovedal tudi Apple.

Istočasno so v Googlu odpovedali gostoljubje Parlerju tudi na svojih strežnikih.

Nekaj podobnega je naredil tudi Facebook.

»Šokantni dogodki v zadnjih 24 urah jasno prikazujejo, da namerava predsednik Donald Trump uporabljati svoj preostali čas na poziciji (kot predsednik) tako, da ne bo podpiral mirnega in zakonskega prenosa moči na  izvoljenega naslednika Joeja Bidna,« so zapisali v Facebooku.

»Šokantni dogodki v zadnjih 24 urah jasno prikazujejo, da namerava predsednik Donald Trump uporabljati svoj preostali čas na poziciji (kot predsednik) tako, da ne bo podpiral mirnega in zakonskega prenosa moči na  izvoljenega naslednika Joeja Bidna,« so zapisali v Facebooku.

»V zadnjih letnih smo predsedniku Trumpu dovolili uporabo platforme z našimi pravili in včasih tudi odstranili oziroma označili njegove neprimerne objave, ki niso bile v skladu z našimi smernicami. To smo naredili zato, ker menimo, da ima javnost pravico do teh zapisov, tudi do spornih. Vendar je trenutni kontekst bistveno drugačen. Menimo, da je tveganje, da bi še naprej v tem času dovolili Trumpu dostop do naših storitev, preveliko. Zato smo podaljšali blokado na njegovih profilih (Facebook in Instagram) za nedoločen čas in za vsaj naslednja dva tedna, dokler se zamenjava predsednikov ne zaključi,« je v objavi zapisal direktor Facebooka Mark Zuckerberg.

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg. Vir: Twitter

Vodja programa aplikacij John Matze iz Parlerja je ob tem uporniško dejal: »Ne bomo se vdali pred politično motiviranimi kampanjami in avtoritarneži, ki sovražijo svobodo govora!«

Trump te platforme doslej ni uporabljal, so pa jo uporabljali številni vidni konservativci.

Republikanski teksaški senator Ted Cruz ima na njej 4,9 milijona sledilcev, voditelj Fox Newsa Sean Hannity pa okoli sedem milijonov.

Sredi novembrskih volitev je bila platforma Parler v nekem trenutku največkrat instalirana aplikacija v ZDA.

Tedaj so objavljali tudi številne podrobnosti o preiskavah o Hunterju Bidnu, ki pa so jih ameriški vodilni mediji – res zamolčali in s tem dali določeno prednost tudi njegovemu očetu, Joeju Bidnu.

Vodja programa aplikacij John Matze iz Parlerja je ob tem uporniško dejal: 'Ne bomo se vdali pred politično motiviranimi kampanjami in avtoritarneži, ki sovražijo svobodo govora!'

Sodu pa so na koncu izbili dno nasilni protesti, ki so jih opogumili neposredni pozivi Donalda Trumpa, da naj njegovi privrženci marširajo po »aveniji Pensilvanija« vse do Kapitola, kjer so šteli elektorske glasove, ki odločajo o naslednjem predsedniku ZDA.

V Applu so tudi zatrdili, da njihove preiskave kažejo, da Parler »ne moderira in učinkovito ne odstranjuje vsebine, ki vzpodbujajo nezakonito aktivnost in predstavljajo resno nevarnost za zdravje in varnost uporabnikov ob neposredni kršitvi vaših lastnih pravil uporabe.«

In da zato ne bodo več razširjali aplikacije, ki predstavlja »nevarno in škodljivo vsebino.«

Desni mediji v vsem tem že vidijo cenzuro in nastop novega totalitarizma.

»Prerokba znamenitega pisca Georga Orwella se vedno bolj uresničuje. V znamenitem romanu 1984 ima osrednjo vlogo t. i. Ministrstvo za resnico. To funkcijo so si sedaj prilastili globalni tehnološki giganti Twitter, Facebook in Google. V zadnjih dneh prednjači Twitter, ki je zaprl mnogo računov uporabnikov, podpornikov ameriškega predsednika Donalda Trumpa,« je zadevo v pričakovanem in groteskno pretiranem stilu povzel eden od slovenskih portalov.

Pri tem pa ne bi smeli pozabiti, da so na Parlerju objavljeni tudi pozivi k pobijanju novinarjev, ki so menda mehke tarče.

Toda zadeva je še bolj zapletena.

Svoboda govora mora biti v odprti družbi res kar se da dobro zaščitena, toda po drugi strani je tudi res, da se smrt demokracije prične prav z zlorabo te iste svobode in toleriranjem nestrpnosti.

Akcije Googla, Facebooka in Twitterja so se ob tem začele šele po napadu, ki je skorajda ekvivalent nekdanjega »požiga Reichstaga«, le da so tokrat nasilneži znani ter pravilno označeni in ne lažno, kot so nacisti pred uvedbo svoje diktature za razvpiti požig lažno obtožili komuniste.

Da so Trumpu in ostalim, ki so podžigali nestrpnost in nasilje, ki je na koncu privedlo celo do smrtnih žrtev odvzeli njihove megafone ni zato nič narobe.

Akcije Googla, Facebooka in Twitterja so se začele po napadu, ki je ekvivalent »požiga Reichstaga«, le da so tokrat nasilneži pravilno označeni in ne lažno, kot so nacisti za požig lažno obtožili komuniste.

Pravzaprav bi bilo prav, če bi to storili že prej.

Toda paradoksalno je, da bodo zaradi tega največ škode imeli v svetu, ne pa nujno v Združenih državah Amerike, kjer je še vedno dovoljeno izreči marsikaj, zaradi česar bi bili v Evropi že zdavnaj in ostro kaznovani.

Vsi avtokrati, ki bodo želeli omejevati svobodo govora, bodo po tem, kar se je zgodilo v ZDA, imeli še lažjo pot do omejevanja kritikov oblasti.

In to se bo, tega ne smemo pozabiti, zgodilo prav zaradi zlorab svobode govora, ki so si jih privoščili ameriški in drugi skrajni desničarji.

Delite članek