REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ivanka Trumpu zasadila nož v hrbet? Pripravlja potezo, ki bo najbolj prizadela odhajajočega ameriškega predsednika

Ivanka Trumpu zasadila nož v hrbet? Pripravlja potezo, ki bo najbolj prizadela odhajajočega ameriškega predsednikaOčkova princeska: Donald in Ivanka Trump. Vir: Twitter

Ivanka Trump, hči odhajajočega predsednika Združenih držav Amerike Donalda Trumpa, namerava priti na inavguracijo novoizvoljenega ameriškega predsednika Joeja Bidna, trdijo viri, ki so blizu družini Trump.

Domneva se, da se je odločila na to potezo, da bi si rešila lastno politično kariero, poročajo svetovni mediji.

Ivanka je namreč že izbrala Florido za svoj volilni okraj, kjer bi se potegovala sprva za mesto senatorke, nato pa tudi guvernerke.

S tega položaja načrtuje veliki met – kandidaturo na predsedniških volitvah leta 2024.

Washingtonski mediji na podlagi trditev virov iz Bele hiše poročajo, da je Ivankina naznanitev, da se namerava udeležiti inavguracije 46. predsednika ZDA Joeja Bidna povzročila huronsko jezo pri Donaldu Trumpu …

Oče ji je celo zabičal, da na Bidnovo inavguracijo ne bo šla, ker tam nima kaj iskati.

Spomnimo, Trump je pred kratkim razkril, da ne bo navzoč na inavguraciji novega predsednika Joeja Bidna 20. januarja, zato se je z vsemi »orožji« uprl odločitvi svoje hčerke.

Medtem pa sta se znana komika Jimmy Fallon in Bill Maher že poslovila od Donalda Trumpa.

Maher je Trumpu, ki težko prebira več strani dolge tekste, celo pripravil pravljico z naslovom Spakiraj svoj drek in pojdi, da bi odhajajoči predsednik ZDA vendarle doumel, kaj se od njega sedaj pričakuje.

Naslov zgodbe se kot refen ponavlja na vsaki strani slikanice ...

Za zidovi Bele hiše pa v tem času poteka prava mala vojna med očetom in hčerko.

»Oponesel ji je, da je zanj naravnost žaljivo in žalitev, da sploh hoče imeti stike z goljufi, ki so ga strmoglavili s predsedniškega položaja,« je dejal vir, ki je dobro obveščen o dogodkih v Beli hiši in klanu Trumpovih.

Vir poudarja, da Donald odločen v izrecni zahtevi, da mora biti družina enotna.

Predsednik ZDA je naposled Ivanko posvaril, da je bo udeležba na Bidnovi inavguraciji »stala na tisoče glasov« privržencev njegove MAGA politike« (Make America Great Again – naredite Ameriko spet veliko) in jo za povrhu opozoril, da bi ji odhod na slovesnost ob Bidnovi inavguraicji bila »najhujša napaka, ki jo je kdajkoli storila«.

Toda po poročanju svetovnih medijev je Ivanka Trump prepričana, da naj bi volivci –, če odide na slovesnost razglasitve novega predsednika Bidna – v njej prepoznali žensko, ki »dobro prenaša poraz«, ter da bi ji to pomagalo »znova osvojiti simpatije republikanskega volilnega telesa in pridobiti prihodnje simpatizerje«.

Med njenimi prihodnjimi simpatizerji pa očitno ni zaželen razvpiti rogovilež Jake Angeli, ki je sodeloval pri vdoru Trumpove drhali v Kapitol 6. januarja in zdaj odhajajočega predsednika prek odvetnika opominja, da je njegova dolžnost, da ga tik pred koncem predsedniške funkcije - pomilosti.

»Očetu je odvrnila, da želi zaščititi lastne politične ambicije in ne želi vsega, kar ji je uspelo doslej, zdaj uničiti z neudeležbo na dogodku, na katerem bi se morala začeti Trumpova predsedniška kampanja za volitve leta 2024. To bo prepustila očetu in bratu Donaldu Trumpu mlajšemu,« navaja vir.

Neimenovani sogovornik iz kroga Ivanke Trump dodaja, da si ona močno želi udeležiti Bidnove inavguracije, to pa opravičuje s pretvezo, da tam »želi biti glas svojega očeta«, ker Trumpovi »to dolgujejo (svojim) volivcem«.

Po drugi strani se zdi, da republikancem nikakor ni po godu Ivankina namera, da v stranki ostane politično aktivna ter da celo meri na visoke položaje ne le na lokalni, ampak tudi na zvezni ravni.

Bojijo se namreč, da jim Ivankina ekstremna nepriljubljenost med Američani zbija točke v republikanskem volilnem telesu, ki je po dogodkih 6. januarja močno razdvojeno, tako kot so tudi republikanski kongresniki.

Politico navaja kot bizarno izjavo svetovalca enega vidnešjih republikanskih senatorjev - Marca Rubia, češ da se Ivanka v prihodnje ne bo mogla potegovati za noben položaj, še najmanj pa v Ovalni pisarni zato, ker ima - majhne otroke.

Očitno je, da gre za priročen in dokaj prozoren izgovor, da se Trumpove vsaj za nekaj časa ali pa celo za zmeraj - umakne s političnega zemljevida ZDA.

Delite članek