REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Družinski pritisk: Melania in Ivanka Trump kritizirali Donalda Trumpa zaradi rasističnega skandiranja na njegovem mitingu

Družinski pritisk: Melania in Ivanka Trump kritizirali Donalda Trumpa zaradi rasističnega skandiranja na njegovem mitinguMelania, Donald in zlati dež

Po poročanju virov CBS-a naj bi Ivanka Trump, hčerka predsednika ZDA in Melania Trump, njegova soproga in prva dama ZDA Donalda Trumpa po zadnjem javnem zborovanju njegovih privržencev v Severni Karolini, kjer so vzklikali rasistične slogane, kritizirali svojega očeta in soproga Donalda Trumpa.

»Slišal naj bi jih« tako od »prve dame Melanie Trump, njegove hčerke Ivanke in podpredsednika Mika Penca«, poroča CBS.

Množica je namreč vzklikala, »pošljite jih nazaj« in s tem mislila na štiri kongresnice, ki jih je že pred tem v svojih tvitih javno in grobo napadel Donald Trump.

Še najbolj pa se je to neprimerno pozivanje nanašalo na Ilhan Abdullahi Omar, kongresnico, ki je prišla v ZDA pri osmih letih kot begunka iz Sudana, danes pa ima ameriško državljanstvo. Trumpu pa ni bilo všeč to, da so štiri kongresnice opisale slabe razmere v ameriških begunskih centrih.

To je bil povod za Trumpovo "salvo z boka" (broadside), kot to radi opisujejo ameriški mediji. Vendar je pri tem očitno prestopil več kot le meje dobrega okusa.

Omar in Trump

Predsednik Donald Trump na bi nato tehtal različne možnosti o tem, kako naj se odzove na ostre kritike svojega ravnanja.

 Opravičevati se menda ni želel, ker noče razočarati svoje pristaše.

Posvetoval naj bi se z več zaupniki svojega »notranjega kroga.«  Opravičevati se menda ni želel, ker noče razočarati svoje pristaše.

Na koncu se je odločil, da javno izrazi, da je bil zaradi skandiranja »nesrečen«, da tega ni izrekel on, pač pa »oni« (množica) in da je ob tem poskusil prekiniti to skandiranje tako, da je prišel znova »hitro govoriti.«

Vendar so posnetki pokazali, da je med skandiranjem, da naj jih pošlje nazaj in njegovim nadaljevanjem govora minilo kar 15 sekund, ko je Trump mirno poslušal neprimerno skandiranje. In ko je z govorom nadaljeval, svojega domnevnega nestrinjanja ni omenil niti z besedo.

Trump na predvolilnem zboru v Severni Karolini

Zaradi tega so ga kritizirali tudi nekateri konservativni politiki in znane osebnosti, ploha očitkov pa se je po predsedniku usula tudi zaradi njegove hipokrizije.

Ob tem, da je Donald Trump sam potomec priseljencev – kot praktično skoraj vsi v ZDA – so bila v ZDA priseljene tudi njegova mati in dve njegovi zadnji soprogi

Ob tem, da je Donald Trump sam potomec priseljencev – kot praktično skoraj vsi v ZDA – so bila v ZDA priseljene tudi njegova mati (Škotinja) in dve njegovi zadnji soprogi (Čehinja in Slovenka).

Pozornost javnost je bila tako v teh dnevih deležna tudi Melania Trump, kjer so mnogi jasno spraševali predsednika ZDA, ali bo torej tudi Melanio poslal nazaj – v Slovenijo?

Omarjeva je medtem ocenila, da Trump izvaja »fašistično politiko« in da zato meni, da je fašist, ter da je kljub njegovim polovičarskim opravičilom »škoda že narejena.«

Ivanka in Donald Trump

»Če imamo predsednika, ki res misli, da bi nekdo kot jaz 'moral iti nazaj' potem tega sporočila ne pošilja samo men, pač pa vsaki osebi, ki z menoj deli mojo identiteto,« je opozorila poslanka predstavniškega doma.

V ameriških medijih pa so se pojavile tudi zanimivi karikature – prav na podlagi zadnjih Trumpovih izjav.

V eni od njih mu Melania zvečer sporoča, "da ima migreno" in da tokrat "ne more", torej da ne bo nič z ljubezenskim druženjem, Donald Trump pa ji jezen odgovarja, da naj "gre nazaj tja, od koder je prišla" - torej v Slovenijo.

Delite članek