REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ivanka in Donald Trump v navzkrižju osebnih in bližnjevzhodnih interesov

Ivanka in Donald Trump v navzkrižju osebnih in bližnjevzhodnih interesovKralj Salman in Ivanka

 

Svetovna banka je ob robu ameriške bližnjevzhodne turneje napovedala, da je hčerka predsednika ZDA in sicer neplačana svetovalka v Beli hiši ob obisku v Savdijski Arabiji izposlovala tudi donacijo Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov v skupnem znesku 100 milijonov ameriških dolarjev za tako imenovani “Ženski podjetniški sklad”, (Women Entrepreneurs Fund), ki ga namerava ustanoviti Ivanka Trump.

Sporna donacija Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov

Ivanka je namreč o vlogi žensk napisala tudi knjigo (ki sicer ni dobila posebno laskavih ocen) in je znana po tem, da si prizadeva po večji vlogi žensk v podjetniškem svetu. Sklad naj bi s svojim jamstvom podprl žensko podjetništvo in majhna podjetja na Bližnjem vzhodu tako, da bi jim olajšal dostop do financiranja, trgov in mrežnega povezovanja.

Vendar so se že kmalu pojavila etična vprašanja o morebitnem konfliktu interesov v primeru Ivanke Trump. Ni namreč povsem jasno, ali lahko Ivanka Trump s svojo vlogo svetovalca v Beli hiši, torej osebe, ki lahko vpliva tudi na pomembne zunanjepolitične odločitve sploh sprejema takšne tuje donacije.

Ivanka in Savdijsci

Prav tako je znano, da je še v času predsedniške kampanje sedanji ameriški predsednik Donald Trump pogosto kritiziral prejšnjo državno sekretarko Hillary Clinton, predvsem zato, ker je njen fond (Clinton Foundation) ki ga je ustanovila skupaj z nekdanjim predsednikom ZDA Billom Clintonom prejemal donacije iz Savdske Arabije in drugih držav Bližnjega vzhoda.  Junija leta 2016 je Donald Trump zahteval celo, da Clintonovi vrnejo vse donacije iz Savdske Arabije zato, ker v savdskem kraljestvu "ubijajo homoseksualce" in si želijo "imeti ženske kot sužnje." Znano je tudi, da je Donald Trump v času kampanje izrekel veliko zelo ostrih besed, še posebej na račun Savdske Arabije, nato pa je v zadnjem času hitro - in prav tedaj, ko je tudi njegova hčerka dobila veliko donacijo - spremenil svojo retoriko. 

Mediji so večinoma tudi spregledali, da je imela Ivanka govor na okrogli mizi v Riadu, kjer je pohvalila napore države pri izboljševanju kvalitete življenja in večjih pravic žensk. "Napredek Savdske Arabije,   še posebej v zadnjih letih je zelo vzpodbuden, čeprav je še veliko potrebno postoriti in se boriti za svobode in priložnosti, za katere se borimo," je dejala Ivanka Trump.

Ivanka se je srečala tudi s sicer zelo maloštevilnimi podjetnicami iz Savdske Arabije. "V vsaki državi na svetu se ženske in dekleta soočajo s sistematičnimi institucionalnimi in kulturnimi ovirami, ki nam preprečujejo, da bi v celoti izkoristile in imele enake možnosti in priložnosti v naših skupnostih. Vsi veste, da je to res. Kljub temu pa me zgodbe o savdskih ženskah, tako kot ste ve same, ki so katalizator sprememb, navdihujejo in utrjujejo v prepričanju o možnosti okrepitve vloge žensk v svetu," je dejala Ivanka Trump.

Da bi bila ironija popolna pa so, kot je poročal novinar časnika Washington Post, dve ženski novinarki bili takoj po uvodnem nagovoru Ivanke Trump odstranjene s srečanja Ivanke Trump s savdskimi  podjetnicami.

Dve ženski novinarki bili takoj po uvodnem nagovoru Ivanke Trump odstranjeni s srečanja Ivanke Trump s savdskimi  podjetnicami.

Ob tem je tudi Donald Trump na srečanju v Riadu, kjer se je zbrala večina Bližnjevzhodnih držav (razen Sirije in Irana, ki nista bila povabljena) arabske voditelje pozval, da naj se pridružijo ZDA pri nasprotovanju represiji žensk na Bližnjem vzhodu. Dejal je, da morajo Arabske države "biti enotne v nasprotovanju pobijanju nedolžnih muslimanov, zatiranju žensk, preganjanju židov in pokolom kristjanov. Ta govor je imel Donald Trump neposredno zatem, ko je z zalivskimi državami podpisal za okoli 400 milijard dolarjev pogodb. Med njimi je bila tudi ena od največjih pogodb v zgodovini Savdske Arabije - države, v kateri je ženskam prepovedano voziti avtomobile, kjer za potovanja ženske potrebujejo dovoljenje moških zaščitnikov in kjer so ženske na javnih mestih povsod strogo ločene od moških.

Donald Trump je prav tako pohvalil "Vizijo 2030", strateški načrt Savdske Arabije za naslednjih 13 let kot "pomemben in vzpodbuden dokaz  strpnosti, spoštovanja, krepitve vloge žensk in ekonomskega razvoja."  Po podatkih največjega arabskega časnika Arab News, ki izhaja v angleščini, je v Savdski Arabiji med diplomanti univerz okoli 60 odstotkov žensk. Glede na to je v strateškem načrtu države zapisano, da je državni cilj, da sodelovanje žensk v delovnih procesih dvigne z 22 na 30 odstotkov. Vendar pa v strategiji ni zapisanega prav ničesar o večjih pravicah žensk.

Vendar ravnanje Savdske Arabije ni nič boljše tudi na številnih drugih področjih. Omenimo samo en problem, ki se, glede na velik pomen tradicije, ki ga zagovarjajo voditelji savdskega kraljestva, zdi še posebej presenetljiv - na varovanje arabske ter islamske kulturne dediščine.

Kot nas je že pred časom opozoril svetovno znani novinar Robert Fisk v britanskem Independentu, je bil namreč celo dom žene najbolj cenjenega moža v (islamski) religiji "spremenjen v vrsto stranišč.«

Savdska Arabija "izbrisala islamsko zgodovino in 90 odstotkov najdišč Meke"

Fisk je jasno povedal tudi, zakaj se v zahodnih medijih o teh zadevah najpogosteje - sploh ne poroča. Vsa ta zavržena ravnanja in uničevanja muslimanskih spomenikov kulture se ne kritizirajo zato, ker nas savdsko »groteskno bogastvo potiska v molk tako obsceno dolgo, da celo naš predsednik vlade spušča zastavo na pol droga, ko umre njen avtokratski vladar«, prav tako pa na zahodu ni dovoljena niti najbolj blaga kritika, ki bi »povezala naše savdske prijatelje za apokaliptičnim kultom imenovanem ISIS, ki z absolutistično odločenostjo sledi vahabistični veri, ki so jo pred 270 leti sprejeli predniki sedanje savdske monarhije," ocenjuje Robert Fisk.

"ISIS z absolutistično odločenostjo sledi vahabistični veri, ki so jo pred 270 leti sprejeli predniki sedanje savdske monarhije."

Tako so svetovni mediji uničenje slavoloka zmage v Palmiri, ki je bil star okoli 1800 let in je bil najverjetneje postavljen v čast zmage imperatorja Avrelija soglasno obsojali  kot zločin Islamske države, vendar so istočasno molčali o tem, da je Savdska Arabija »izbrisala islamsko zgodovino Arabije, vključno z 90 odstotki starih najdišč Meke.«

Odlikovan Trump

V tej državi so namreč na mestu, kjer je bil nekoč leta 570 našega štetja rojen prerok Mohamed zgradili knjižnico, ki naj bi jo sedaj kmalu nadomestili nebotičniki.  Mošeja Bilal iz istega obdobja je bila uničena z buldožerji. Prva Mohamedova žena Kadija je v Meki živela v hiši, ki je danes spremenjena v stranišče. Hotel Hilton v Meki je zgrajen nad hišo Mohamedovega tasta Abu Bakra, njegovega najbližjega spremljevalca in poznejšega kalifa. Zaradi širjenja projektov romanja so v Meki porušili na tisoče hiš iz časov otomanskega imperija. Med njimi so bili primeri izjemne arhitekture. med njimi je tudi pet od znanih »sedmih mošej«, ki  so jih dali zgraditi Mohamedova hčerka in štirje pristaši Mohameda - te so bile zrušene že pred 90 leti.

Ko je libanonski profesor Kamal Salibi, ki je kristjan in ne žid leta 1985 objavil knjigo o tem, da so imele številne vasi v Savdski Arabiji biblična židovska imena, so tudi mnoge od njih porušili buldožerji. To groteskno uničevanje islamske zgodovine je po oceni Roberta Fiska neposredno povezano z vahabistično vero, kakor je bila oblikovana na podlagi različnih učenj ibn Abdul Wahaba iz 18. stoletja, ki se je zavzemal za »čistost« islama in vrnitev k prvim islamskim načelom. Na podlagi tega nauka današnja savdska oblast vse islamsko, kar ne ustreza njihovi različici vere razglaša za »idolatrijo« in napačno verska usmeritev.

Ko se  je Abdul Aziz ibn Saud leta 1920 preselil v Meko je bila njegova prva odločitev uničenje pokopališča, v kateri je bila pokopana kadija, skupaj z grobom enega od prerokovih stricev. Ista usoda je zadela grobnice Mohamedove hčerke Fatime in njegovega vnuka Hasan ibn Alija. Tako se je začelo savdsko uničevanje pokopališč, svetišč, spomenikov in zgodovinskih mest od šiitskih mošej v Pakistanu do tistih v Mosulu in vse do rimskih spomenikov Palmire. »Celo stoletja stare mošeje v Bosni in Hercegovini so bile porušene zaradi z denarjem Savdijcev zgrajenih betonskih monstuoznosti, ki se sedaj pojavljajo na Balkanu. To zaničevanje zgodovine je del retrogradnega vahabističnega prepričanja, da ima preteklost samo duhoven pomen, saj njihova fizična pojavnost spominja zgolj na njihove nepopolnosti,« je v svojem članku opozoril Robert Fisk.

Zato ni povsem jasno, o kakšnem "napredku" je v Riadu govorila Ivanka Trump in zaradi česa si je vodstvo Savdske Arabije nenadoma zaslužilo toliko pohval s strani Donalda Trumpa. Razen seveda, če je predsednik ZDA to, kar je povedal pred podpisom 400 milijard dolarjev rednih pogodb izrekel ne zato, ker tako pač zares misli - pač pa zgolj zaradi poslovnih interesov gospodarstva ZDA.  

 

Delite članek