REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»V zgodovino lahko greš kot domoljub ali pi*ka!«: kaj je razkačeni Trump povedal Penceu le par ur pred nemiri

»V zgodovino lahko greš kot domoljub ali pi*ka!«: kaj je razkačeni Trump povedal Penceu le par ur pred nemiriVojna v Beli hiši: Donald Trump vs. Mike Pence. Vir: Twitter

6. januarja, le nekaj ur pred napadom Trumpovih privržencev na ameriški Kapitol, je besni Donald Trump poklical podpredsednika ZDA Mika Pencea in zahteval, da razveljavi rezultate novembrskih predsedniških volitev, na katerih je zmagal Joe Biden, poroča New York Times, sklicujoč se na dva vira iz Bele hiše.

»V zgodovini boš zapisan kot domoljub ali kot pi**a,« je kričal odhajajoči ameriški predsednik na Pencea.

Trump je dan pred nemiri večkrat pritiskal in dobesedno nadlegoval Pencea, med ostalim tudi na srečanju, ki je trajalo več kot eno uro in na katerem so mu odvetniki poskušali razložiti, da podpredsednik ni pristojen za razveljavitev volitev.

Pence, ki je bil ves čas svojega mandata tih in zvest Trumpov namestnik, se je v hipu znašel na prelomnici in prav to je bil trenutek, ko je dojel, da ga bo zavrnitev izpolnjevanja ukazov, ki so del Trumpovega nezakonitega načrta, stala politične kariere, ker Trumpovi privrženci zanj ne bodo nikoli več glasovali.

Trump je namreč že dneve pritiskal na Pencea, naj intervenira v Kongresu in blokira postopek uradne potrditve volilnih glasov na seji Senata, ki ji bo predsedoval.

Pencea pa je po drugi strani njegov svetovalec Gregory Jacob odvračal od slepega sledenja Trumpovim zahtevam, saj mu je razložil, da podpredsednik Združenih držav Amerike ni pooblaščen za tovrstno vplivanje na volilni rezultat.

Navkljub temu pa je Trump še naprej vneto pritiskal na Pencea, zato se je ta obrnil po pomoč k vrhunskim strokovnjakom za pravne zadeve, predvsem na profesorja prava na Univerzi Kalifornije v Berkeleyju Johna Yooja.

Trump je dan pred nemiri večkrat pritiskal in dobesedno nadlegoval Pencea, med ostalim tudi na srečanju, ki je trajalo več kot eno uro in na katerem so mu odvetniki poskušali razložiti, da podpredsednik ni pristojen za razveljavitev volitev, so viri zaupali Economic Timesu.

Zjutraj 6. januarja se je Penceov zasebni odvetnik posvetoval z nekdanjim sodnikom pritožbenega sodišča J. Michaelom Luttigom, ki je potrdil isto, kar so že povedali drugi svetovalci Pencea -, da namreč nima nobene pravice posredovati, poroča Daily Mail.

J. Michael Luttig, Greg Jacob, John Yoo
Trije pravniki, ki so rešili Pencea iz zagate: J. Michael Luttig, Greg Jacob in John Yoo. Vir: Twitter

Sklicujoč se na nasvete upokojenega sodnika Luttiga, je Pence tik pred zasedanjem v Kongresu v odprtem pismu sporočil, da ne bo interveniral glede volilnih rezultatov.

Njegova odločitev je razkačila Donalda Trumpa, ki je pod vtisom Penceove »izdaje« nekaj ur pozneje »preslišal«, kako množica njegovih podpornikov, ki se je zbrala okrog Capitol Hilla in naposled vdrla v Kongres, vpije: »Obesite Mika Pencea!«

Agentje obveščevalnih služb so v zadnjem hipu rešili Pencea, ki je vodil skupno zasedanje Kongresa.

Kot razkriva Washington Post, so agentje le minutko, preden je Trumpova drhal vdrla v dvorano - odpeljali Pencea najprej v njegovo pisarno, nato pa na varno - v zaklonišče v kleti.

In mu tako najbrž rešili glavo pred podivjalo množico Trumpovih privržencev.

Potem ko je bil Kapitol znova varen, se je seja nadaljevala in rezultati volitev so bili uradno potrjeni.

Tako je Trumpu še zadnja »rešilna bilka« splavala po vodi.

V zgodovino se bo zapisal kot poraženec lanskih volitev, ker ga je premagal Joe Biden.

Pence in Trump se nekaj naslednjih dni sploh nista pogovarjala, nato sta šele v ponedeljek, 11. januarja zvečer navidezno zakopala sekire in vzpostavila neprijetno premirje: sestala naj bi se na Trumpovo prošnjo, ki je moledoval, da naj se Pence ne sklicuje na 25. amandma ustave, ki podpredsedniku omogoča zamenjavo predsednika.

Trumpove prošnje so naposled zalegle: Pence je odmislil Trumpovo grožnjo, da si ga bo zgodovina zapomnila kot mehkužca oziroma pi*ko in je v pismu, poslanem v torek predsednici predstavniškega doma Nancy Pelosi, naznanil, da se ne bo skliceval na 25. amandma.

»Ne verjamem, da bi tak ukrep bil v interesu države in v skladu z ustavo,« je ob tem zatrdil Pence.

»Prejšnji teden nisem popustil pod pritiski, da bi ukrepal izven ustavnih pristojnosti, da bi vplival na volilne rezultate, zato tudi zdaj ne bom popustil pritiskom predstavniškega doma, da se grem politične igrice v tako pomembnem trenutku za naš narod,« je sporočil Pence.

Toda strokovnjaki poudarjajo, da je Penceova kariera v vsakem primeru šla po gobe zaradi njegove prvotne odločitve prejšnji teden, da se upre Trumpovi željam po miniranju volilnega rezultata.

Ta poteza je Penceu po ocenah analitikov za vedno uničila možnost za zmago na predsedniških volitvah.

»Pence je lahko izbiral med ustavno dolžnostjo in lastno politično prihodnostjo, toda naredil je prav,« je sklenil Yoo za New York Times.

Delite članek