REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Hrvaška kupuje francoske lovce, Srbija ruske rakete, Slovenija pa ostaja celo brez lastne protizračne obrambe

Hrvaška kupuje francoske lovce, Srbija ruske rakete, Slovenija pa ostaja celo brez lastne protizračne obrambeMiG 21 in Rafale. Vir: Twitter

Francoski predsednik Emmanuel Macron je končal z dvodnevnim uradnim obiskom Hrvaške, ki je dal nov zagon odnosom med državama.

Med drugim so v Zagrebu podpisali milijardo evrov vredno pogodbo o hrvaškem nakupu rabljenih francoskih lovcev Rafale.

Macron je prvi francoski predsednik, ki je uradno obiskal Hrvaško od njenega nastanka.

Obisk je začel z delovno večerjo z gostiteljem, hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem.

Nato je Macrona ob najvišjih časteh sprejel hrvaški predsednik Zoran Milanović.

Macron je dejal, da bo podprl hrvaško zahtevo za vstop v schengensko območje ter se pozitivno izrazil o prizadevanjih hrvaške za prevzem evra.

Macron in Plenković sta podpisala sporazum o poglobljenem strateškem sodelovanju, ki bo razširil podoben sporazum, ki sta ga državi podpisali leta 2010.

Hrvaška bo postala privilegirana partnerica Francije, ko gre za politični dialog, varnostna vprašanja in skupne projekte na jugovzhodu Evrope.

Del sporazuma je tudi krepitev sodelovanja v gospodarstvu, javni upravi, izobraževanju, znanosti in kulturi.

Macron in Janša
Macron ima tudi v času pandemije pristne odnose s Plenkovićem in veliko bolj hladne z Janezom Janšo, kar Sloveniji škodi na vseh področjih, saj Francija po odhodu Velike Britanije iz EU pridobiva na teži znotraj Evropske unije. Vir: Twitter

Sporazum bo zajel tudi krepitev sodelovanja na vojaškem področju, v okviru katerega bo Hrvaška kupila 12 rabljenih francoskih lovcev Rafale.

Nakup Rafalov povzroča nekaj živčnosti v Beogradu, saj so Rafali po zmogljivosti nekoliko boljša letala od obnovljenih MiG-ov.

Približno milijardo evrov (1,2 milijarde) vredno pogodbo sta v podpisala ministra za obrambo Francije in Hrvaške, Florence Parly in Mario Banožić.

Dva Rafala sta ob tem tudi preletela Zagreb.

Prva francoska letala naj bi na Hrvaško prispela leta 2024.

Z njimi bodo nadomestili preostala zastarela letala MiG-21.

V uradu francoskega predsednika so poudarili, da ne gre zgolj za trgovinsko pogodbo, temveč tudi za krepitev strateškega sodelovanja med državama.

Obisk zelo pozorno spremljajo v Srbiji.

Deloma zato, ker je Srbija veljala za tradicionalno glavno partnerico Francije na Balkanu, deloma pa zaradi starega rivalstva s Hrvaško na vojaškem področju, ki traja že od razpada SFRJ in vojn.

Srbija je nedavno iz Rusije in Belorusije dobila in obnovila lovce MiG-29, ki jih ima skupaj 14.

Od Rusije je kupila tudi protiletalske sisteme »Pantsir«, dobila tanke T-72B in izvidniška vozila, kupila bojne helikopterje, v kratkem naj bi dobila tudi protitankovske sisteme »Kornet«.

Vendar nakup Rafalov povzroča nekaj živčnosti v Beogradu, saj so Rafali po zmogljivosti nekoliko boljša letala od obnovljenih MiG-ov.

MiG-29
MiG-29: Srbija je dobila lovce ob izteku življenske dobe, ki bodo kljub izboljšavam v uporabi le še okoli deset let. Vir: Twitter

Bo pa zato Srbija že kmalu dobila kitajske rakete FK-3, podobne ruskemu sistemu S-300, ruski proizvajalci pa so izrazili tudi pripravljenost, da Srbijo oborožijo še z boljšimi sistemi.

Ne bi bilo neverjetno, da prav zaradi nakupa Hrvaške v Franciji Srbija kmalu dobi še kakšne ruske protizračne sisteme velikega dosega, če ne S-400 morda S-350.

Že to bi ceno prihodnjih poskusov »intervencij« proti Srbiji, morda znova zaradi Kosova, v kateri bi Hrvaška kot članica zveze NATO zaradi predzgodovine odnosov s Srbijo zagotovo rada sodelovala - dvignilo na zelo visoko raven.

Kaj vidi in do kod lahko sestreljuje S-400
Kaj vidi in do kod lahko sestreljuje S-400: rdeča krožnica doseg radarja, črna doseg raket. Vir: Twitter

Srbski predsednik Aleksander Vučić, ki se je pravkar vrnil iz triurnega srečanja z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v Sočiju se je pogovarjal tudi o »vojno-tehničnem sodelovanju«, ob tem pa je dobil za Srbijo štirikrat nižje cene plina, kot veljajo na trgu, kar naj bi državi prav tako prineslo oziroma privarčevalo več kot milijardo evrov.

Povsem dovolj, da se kupi kakšen ruski protizračni sistem.

Slovenija pa še naprej igra le vlogo »tovorne mule« za zvezo NATO.

Na Hrvaškem je Slovenija dala uničiti celo zastarele protiletalske sisteme Roland, ni pa nabavila ničesar novega, razen predragega Spartana, ki bo večinoma služil tujim armadam.

Slovenski piloti, ki so nekoč leteli v nadzvočnih MiG-ih nimajo nič podobnega, celo bojnih helikopterjev, ki jih je Hrvaška dobila zastonj od ZDA v Sloveniji nikoli nismo dobili.

In to se dogaja kljub temu, da imamo »desno« vlado, ki naj bi menda imela odlične odnose z »našimi zavezniki v zvezi NATO«, kot so nas prepričevali razni desno usmerjeni mediji v času levosredinskih vlad.

Rakete Roland
Rakete Roland nemškega sitema PZO je Slovenija pred nekaj leti uničila na Hrvaškem. Od tedaj nima Slovenska vojska niti točkovne obrembe svojega zračnega prostora, države v soseščini Slovenije pa so vse bolje oborožene... Vir: Twitter
Slovenski piloti, ki so nekoč leteli v nadzvočnih MiG-ih nimajo nič podobnega, celo bojnih helikopterjev, ki jih je Hrvaška dobila zastonj od ZDA v Sloveniji nikoli nismo dobili.

Sedaj pa vsi okoli Slovenije dobivajo velike donacije, Slovenija pa kupuje predrago opremo, ki sploh ne služi obrambi države.

Hrvaška in Srbija zelo skrbita za obrambo lastnega neba, šele nato za mednarodno sodelovanje.

Obratno je v Sloveniji - slovenski piloti so vozači za tuje armade, slovensko nebo pa je povsem brez obrambe.

Delite članek