REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Slovanski ščit«: Rusija pošilja v Srbijo protizračne sisteme

»Slovanski ščit«: Rusija pošilja v Srbijo protizračne sistemeSlovanski ščit, manevri. Vir: Twitter

Vse kaže, da se je predsednik kosovske vlade Albin Kurti, ki nerad posluša tudi svoje ameriške »mentorje« nekoliko zaplezal, ko je uvedel prepoved vstopa vozilom iz Srbije na Kosovo in voznikom zaukazal prisilno kupovanje začasnih prištinskih tablic.

Srbija je prvič od leta 1999 dvignila bojno pripravljenost svoje vojske in z demonstracijo sile blizu Jarinja pokazala, da lahko Srbi na Kosovu v primeru poskusa vnovičnega albanskega pogroma nad njimi, podobnega kot je bil leta 2004, računajo na intervencijo srbske vojske.

»Uradno« Srbija tega sicer po Kumanovskem sporazumu in resoluciji 1244 VS OZN ne bi smela storiti.

S-400 in domet iz Srbije
S-400 in domet iz Srbije. Vir: Twitter

Toda če KFOR, v katerem so tudi vojaki Slovenske vojske ne bo opravil svoje naloge, bo to materialna kršitev pogodbe in resolucije VS OZN, to pa državi-matici (Srbiji) po mednarodnem pravu zmeraj omogoča izvedbo vojaško-policijskih akcij in samoobrambe zaradi zaščite svojega prebivalstva.

Vse skupaj je še bolj nerodno zato, ker se zaostritev dogaja v trenutku, ko bodo oktobra na ozemlju Srbije potekale mednarodne vojaške vaje Rusije in Srbije pod nazivom »Slovanski ščit.«

Ob tem se je že oglasil namestnik glavnega poveljnika zračno-vesoljskih sil Rusije Jurij Grehov, ki je v intervjuju za časnik »Rdeča zvezda« potrdil, da bodo iz Rusije v ta namen v Srbijo poslali svoje sisteme protizračne zaščite.

Ni povedal katere, toda že leta 2019 so bili to sistemi S-400 in Pantsir S.

Pozneje je Srbija kupila od Rusije sisteme Pantsir S, medtem ko je za S-400, ki so zelo dragi srbski predsednik Aleksandar Vučić izrazil željo, da ostanejo v Srbiji.

S-300 izstrelitev Vir:Reuters
S-300 izstrelitev. Vir: Posnetek zaslona

Srbija ima tudi sisteme srednjega dosega »Neva M1T« in »Kub M«, rakete dolgega dosega, podobne sistemom S-300 pa naj bi kupila od Kitajske.

Vse to bi lahko bistveno omejilo možnost uspešne zračne intervencije proti Srbiji, če bi se za kaj takšnega, podobno kot leta 1999, odločile zahodne države.

Časovno okno za akcijo kosovske policije proti Srbom na severu Kosova je bilo očitno izbrano zelo nesrečno.

Delite članek