REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Fant od fare: to je predsednik, ki pri 94 letih drugim gradi hiše – pa ne zaradi volitev

Fant od fare: to je predsednik, ki pri 94 letih drugim gradi hiše – pa ne zaradi volitevJimmy Carter - gradbinec

Bil je predsednik najmočnejše države sveta, nato pa se je vrnil k svojemu drugačnemu poslanstvu: kmetovanju, odpravljanju konfliktov po svetu in izgradnji hiš za druge.

Že več kot 32 let gradi hiše, pri tem pa ga ni ustavil tudi nedavni zlom kolka ob padcu.

Jimmy Carter ob tem vsega tega dela na počne zaradi kamer ali javne podobe, ker mu to ne pomeni prav nič, saj nikoli več ne bo kandidiral za nobeno politično funkcijo, je poudaril CNN.

Za razliko od, na primer, slovenskega predsednika, ki se sicer rad slika za kamere ob svojih različnih »opravilih«, za katere pa vsi vemo, da so zgolj »šminka« in propagandni vložki in čisto nič drugega.

Mi smo kristijani in to nam daje možnost, da naša verska prepričanja usmerimo v praktične projekte.

Nekdanji predsednik ZDA Jimmy Carter je najstarejši še živeči nekdanji ameriški predsednik. O sedanjem predsedniku nima dobrega mnenja.

Lani spomladi je uspešno prestal operacijo kolka, po zlomu, ki je sledil padcu.

Sedaj pa se je ponovno, kot delavec-prostovoljec pridružil organizaciji Habitat for Humanity, ki gradi poceni domovanja za ljudi, ki jih potrebujejo.

Tako bo pomagal pri postavitvi 21 novih hiš, pri tem pa mu pomaga tudi njegova soproga Rosalynn Carter.

Hiše bodo oktobra postavljali v Nashvillu, v zvezni državi Tennessee.

Zakonca Carter tej organizaciji kot prostovoljca pomagata že 35 let.

Carter Jimmy na gradbiščih

Skupaj z več kot 103.000 prostovoljci sta v 14 ameriških zveznih državah pomagala zgraditi, renovirati ali popraviti 4331 domov.

»Mi smo kristijani in to nam daje možnost, da naša verska prepričanja usmerimo v praktične projekte. In zelo težko je za nas, bogatejše, prestopiti to mejo med nami in tistimi, ki nikoli niso imeli poštenega mesta za življenje,« opozarja Jimmy Carter.

Nikoli ne boste videli, da bi Jimmy Carter govoril na srečanju investicijskih bankirjev in za to dobil na stotisoče dolarjev.

Hiša, na kateri pravkar dela bo kmalu pripadla Cleori Taylor, 36-leti samohranilki s štirimi otroki.

Material za hišo bo obročno odplačala, vendar brez obresti.

In mnoge je strah, da bo to delo še potrebnejše, kajti cene nepremičnin bi se zaradi napovedane krize lahko znova dvignile.

Leta 2017 so morali Jimmyja Carterja celo nujno odpeljati v bolnišnico v Winnipegu, v Kanadi, ker je postal dehidriran, ko je na terenu delal za Habitat.

Odpustili so ga naslednjega dne.

Carter je leta 2015 uspešno prestal tudi terapijo zaradi nekaterih rakavih celic, ki so se pojavile na možganih in odstranitev majhnega dela maščobe iz jeter.

Jimmy in Rosalynn Carter
Rosalynn in Jimmy Carter

Za Carterjeva je dom pomembna stvar.

In Jimmy Carter je edini moderni predsednik, ki se je iz Bele hiše vrnil domov.

Skupaj s soprogo še vedno živi v isti dvosobni hiši v Plainsu, ki sta jo zgradila leta 1961 in njuno življenje je znova podobno tistemu, ki sta ga živela pred predsedniško funkcijo.

Še vedno si sama kuhata hrano in se udeležujeta maš v svoji baptistični cerkvi, kjer Carter uči v nedeljski šoli.

Nikoli ne boste videli, da bi Jimmy Carter govoril na srečanju investicijskih bankirjev in za to dobil na stotisoče dolarjev – kar radi počnejo ostali nekdanji ameriški predsedniki, opozarja Time.

Delite članek