REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Jimmy Carter: »Donald Trump je nelegitimen predsednik. Izvolili so ga Rusi«

Jimmy Carter: »Donald Trump je nelegitimen predsednik. Izvolili so ga Rusi«Trump in Carter

Najstarejši še živeči ameriški predsednik, nekdanji predsednik ZDA Jimmy Carter je precej ostro napadel sedanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Jasno je namreč povedal, da ameriški predsednik po njegovi oceni ne bi bil v Beli hiši, če se Rusija ne bi vmešavala v predsedniške volitve leta 2016.

»Predsednik sam bi moral to vmešavanje obsoditi, priznati, da se je zgodilo, kar je potrdilo tudi mislim da 16 obveščevalnih agencij,« je Carter dejal na okrogli mizi v organizaciji svojega Carterjevega centra v Leesburgu v Virginiji.

Popolna preiskava tega vmešavanja bi pokazala, da Trump pravzaprav ni zmagal na volitvah leta 2016, je dejal Jimmy Carter.

»Nobenega dvoma ni o tem, da so se Rusi vmešavali v volitve in mislim da bi popolna preiskava tega vmešavanja, čeprav doslej še ni bila kvantificirana, pokazala, da Trump pravzaprav ni zmagal na volitvah leta 2016,« je dejal Jimmy Carter.

Njegov center sicer spremlja številne volitve in demokratične procese po vsem svetu. Analize opravlja neodvisno in včasih so sklepi Carterjevega centra tudi v nasprotju s pogledi ameriške uradne politike.

Med drugim je, na primer Carterjev center zapisal, da so bile volitve v Venezueli še pred nekaj leti »najbolj demokratične« na svetu.

Voditelj in zgodovinar Jon Meacham ga je nato vprašal, ali torej Carter meni, da je Trump »nelegitimen predsednik«, nato pa je Carter vztrajal pri svoji ostri kritiki.

Jimmy in Rosalynn Carter
Jimmy in Rosalynn Carter

»Na podlagi tega, kar sem pravkar rekel in česar ne morem zanikati, bi dejal – da,« je dejal Carter ob smehu ljudi v dvorani.

Do njegove opazke je prišlo le nekaj ur zatem, ko se je ameriški predsednik Donald Trump v Osaki na vrhu G20 srečal z Vladimirjem Putinom.

Predsednik sam bi moral to vmešavanje obsoditi in priznati, da se je zgodilo, je dejal Jimmy Carter.

In med tem srečanjem so novinarji prav tako z vprašanji pritiskali na Trumpa in ga vprašali, ali bo obsodil »rusko vmešavanje« v ameriške volitve, takoj zatem pa je Trump dejal »da«, se obrnil k Putinu in mu z nasmeškom navrgel »Ne vmešavajte se v volitve! Ne vmešavajte se v volitve!«

Nejasno je ostalo samo, ali je na koncu dejal »prosim« - kot so slišali novinarji – ali pa »predsednik«, kot so trdili v Beli hiši.

Ker pa se ameriški predsedniki, ki so končali s svojimi mandati praviloma ne oglašajo glede ocenjevanja dela drugih predsednikov, so izjave Jimmya Carterja zagotovo nenavadne za ameriško politično življenje.

Ob tem je Jimmy Carter včasih Trumpa tudi pohvalil, na primer, ko se aprila ni odločil za uporabo sile proti Iranu.

Donald Trump se je seveda takoj odzval.

Dejal je, da je Jimmy Carter »dober človek«, toda, da je bil »obupen predsednik«, ki so se »ga odrekli celo v njegovi lastni stranki.«

Po njegovi oceni gre za »pozabljenega predsednika.«

Za Muellerjevo poročilo pa je dejal, da je zanj »odlično«, ker ni ugotovilo njegovega sodelovanja z Rusijo in da vsi vedo, da je zmagal zato, ker je vodil kampanjo veliko bolje kot pa Hillary Clinton.

Komentarji