REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Jimmy Carter predlaga, naj ZDA priznajo državo Palestino

Jimmy Carter predlaga, naj ZDA priznajo državo Palestino

Nekdanji predsednik ZDA Jimmy Carter je v prispevku za časopis New York Times pozval vlado predsednika ZDA Baracka Obame, da še pred iztekom mandata 20. januarja prizna državnost Palestine in pomaga sprejeti ustrezno resolucijo v Varnostnem svetu ZN.

Carter piše, da politika prihodnje administracije do Palestine še ni znana, vendar pa je Obama vedno zagovarjal rešitev konflikta s pogajanji in s ciljem dveh držav. Sedaj je takšna rešitev vprašljiva, vendar pa lahko ZDA še vedno vplivajo na prihodnost konflikta med Izraelom in Palestinci preden se zamenja predsednik.

"Enostaven in ključen korak te administracije pred iztekom mandata 20. januarja bi moralo biti diplomatsko priznanje Palestine, kot je to storilo že 137 držav, in ji pomagati k članstvu v ZN," piše Carter in spominja na mirovni sporazum iz Camp Davida med Egiptom in Izraelom iz leta 1978 pod njegovim pokroviteljstvom.

Ta sporazum je bil sprejet na osnovi resolucije Varnostnega sveta ZN 242, sprejete po vojni leta 1967. Resolucija med drugim pravi, da je osvajanje ozemelj z vojno nesprejemljivo in zahteva umik Izraela z zasedenih ozemelj.

Carter opozarja, da se je Obama doslej zavzemal za zamrznitev nezakonitih izraelskih gradenj na zasedenih ozemljih in za pogajanja, ki se morajo končati z dvema državama na osnovi meja iz leta 1967.

Izrael nadaljuje z gradnjami in danes na zasedenih ozemljih brez državljanskih pravic živi 4,5 milijona Palestincev, okrog 600.000 izraelskih naseljencev pa ima vse pravice.

Carter meni, da bi priznanje Palestine s strani ZDA vzpodbudilo še druge države k temu koraku in dalo podlago za novo resolucijo Varnostnega sveta, ki bi potrdila nezakonitost naselbin čez meje iz leta 1967 in pustila odprto možnost za spremembe s pogajanji. Resolucija bi dala vsa varnostna zagotovila Izraelu in morda ustanovila mirovno operacijo pod nadzorom ZN.

Palestinsko vodstvo bi zaradi teh korakov postalo bolj zmerno, Izrael pa bi imel zagotovljeno varnost. Carter meni, da je to edini način zoperstavljanja realnosti ene države, ki jo Izrael vsiljuje samemu sebi in Palestincem. "Priznanje Palestine in nova resolucija Varnostnega sveta ZN nista radikalna nova ukrepa, ampak naravna posledica ameriške podpore rešitvi dveh držav," meni Carter.

Delite članek