REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Der Spiegel: Prevarali so Rusijo, Zahod je obljubil, »da ne bo širil Nata preko Odre« dokazujejo dokumenti!

Der Spiegel: Prevarali so Rusijo, Zahod je obljubil, »da ne bo širil Nata preko Odre« dokazujejo dokumenti!NATO se ne bo širil preko Odre - so se zlagali v Natu. Vir: Twitter

Na novo odkrit dokument iz marca 1991 razkriva, kako so najvišji politiki ZDA, Združenega kraljestva, Francije in Nemčije razpravljali o zavezi, dani Moskvi, da se NATO ne bo širil na Poljsko in drugod v Evropi.

To je nov dokaz, da je imel ruski predsednik Vladimir Putin prav, ko je govoril o tem in da je, nasprotno, generalni sekretar zveze NATO Jens Stoltenberg lagal, ko je to dejstvo zanikal.

Sovjetski zvezi smo – tako v pogovorih 2+4 kot tudi v drugih pogajanjih – dali jasno vedeti, da ne nameravamo imeti koristi od umika sovjetskih čet iz vzhodne Evrope. NATO se ne bi smel širiti na Vzhod, uradno ali neuradno. Poljski in drugim zato ne moremo ponuditi članstva v Natu... 

Zapisnik srečanja 6. marca 1991 v Bonnu med političnimi direktorji zunanjih ministrstev ZDA, Združenega kraljestva, Francije in Nemčije vsebuje več sklicevanj na pogovore »2+4« o združitvi Nemčije, v katerih so zahodni uradniki »razjasnili«, da so Sovjetski zvezi zagotovili, da se NATO ne bo širil na ozemlje vzhodno od Nemčije.

»Sovjetski zvezi smo – tako v pogovorih 2+4 kot tudi v drugih pogajanjih – dali jasno vedeti, da ne nameravamo imeti koristi od umika sovjetskih čet iz vzhodne Evrope,« so v dokumentu navedene besede pomočnika ameriškega državnega sekretarja za Evropo in Kanado Raymonda Seitza.

»NATO se ne bi smel širiti na Vzhod, uradno ali neuradno,« je dodal Seitz.

Britanski predstavnik je omenjal tudi obstoj »splošnega dogovora,« da je članstvo v Natu za vzhodnoevropske države »nesprejemljivo.«

»Med pogajanji 2+4 smo dali jasno vedeti, da ne bomo razširili Nata onkraj Labe [sic],« je dejal zahodnonemški diplomat Juergen Hrobog.

»Poljski in drugim zato ne moremo ponuditi članstva v Natu,« je vztrajal.

V zapisnikih je bilo pozneje pojasnjeno, da je mislil na reko Odro, mejo med Vzhodno Nemčijo in Poljsko.

Hrobog je še opozoril, da sta se s tem stališčem strinjala tudi zahodnonemški kancler Helmut Kohl in zunanji minister Hans-Dietrich Genscher.

Dokument je v Nacionalnem arhivu Združenega kraljestva našel Joshua Shifrinson, profesor politologije na univerzi Boston v ZDA.

Dokument je imel oznako »ZAUPNO«, vendar je bila na neki točki v preteklosti odstranjena.

Zapisnik o obljubi neširjenja Nata
Generalni sekretar zveze NATO Jens Stoltenberg je lagal: nemški Spiegel je objavil zapisnik o obljubi zahodnih držav Sovjetski zvezi o neširjenju NATO pakta. Vir: Twitter

Shifrinson je v petek tvitnil, da mu je čast sodelovati z Der Spieglom pri razkritju dokumenta, ki kaže, da »so se zahodni diplomati res zavezali k neširitvi Nata.«

»Visoki politiki zanikajo, da obstaja obljuba o neširjenju. Ta novi dokument kaže drugače,« je dejal Shifrinson v nadaljnjem tvitu in opozoril, da definicija »onkraj« Labe ali Odre po katerem koli standardu vključuje vzhodnoevropske države, na katere se je NATO začel širiti le osem let pozneje.

Evropa v času hladne vojne
Evropa v času hladne vojne. Vir: Twitter
Visoki politiki držav članica Nata zanikajo, da je obstajala obljuba o neširjenju. Ta novi dokument kaže drugače.

Na veliki tiskovni konferenci decembra 2021 je ruski predsednik Vladimir Putin opozoril, da je Zahod Sovjetski zvezi obljubil, da se NATO ne bo razširil »niti za en centimeter« (dejansko: en inč, 2,5 centimetra) proti Vzhodu, nato pa je »predrzno prevaral« in »ogoljufal« Moskvo, ki se je umaknila brez kompenzacij.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je v odgovoru na te pripombe dejal, da zavezništvo »nikoli ni obljubilo, da se ne bo širilo«.

Kasneje je Stoltenberg v intervjuju za Der Spiegel ponovil, da »takšne obljube ni bilo, nikoli ni bilo takšnega dogovora v zakulisju, to preprosto ni res.«

Toda arhivski dokumenti so ga zdaj postavili – na laž.

To prevaro Rusije so analitiki na Zahodu opravičevali s trditvijo, da te obljube niso bile prava pogodba in da so jih dali Sovjetski zvezi in ne Rusiji.

Oba ugovora sta neutemeljena.

Meddržavno sodišče je večkrat razsodilo, da tudi enostranske obljube, ki jih v posebnih okoliščinah podajo predstavniki držav – obvezujejo države.

Rusija je ob tem mednarodnopravna naslednica Sovjetske zveze, v njenem imenu pa je prevzela tudi sedež v Varnostnem svetu OZN – brez ugovorov drugih držav.

Ameriška vojska, najpomembnejša sila zveze NATO
Ameriška vojska, najpomembnejša sila zveze NATO. Vir: Twitter

Vse to kaže, da je NATO res dal obvezujoče obljube, ki jih je po tem - prekršil.

Zveza NATO je Poljsko, Madžarsko in Češko sprejela marca 1999, tik pred začetkom »intervencije« oziroma vojne proti ZR Jugoslaviji, brez dovoljenja Varnostnega sveta OZN.

S tem je NATO prvič v zgodovini mejil tudi neposredno na rusko mejo – na enklavo Kaliningrad.

Naslednji krog širitve Nata leta 2004 je vključeval nekdanje sovjetske republike Estonijo, Latvijo in Litvo ter druge nove članice, med drugim Slovenijo.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je v odgovoru na te pripombe dejal, da zavezništvo 'nikoli ni obljubilo, da se ne bo širilo.' Dokumenti so ga postavili – na laž.

Ob tem se je Natova vzhodna meja približala na le 135 kilometrov (84 milj) od Sankt Peterburga.

V nizu varnostnih predlogov, objavljenih decembra, je Rusija med drugim zahtevala, da se NATO javno odreče širitvi na nekdanji sovjetski republiki Ukrajino in Gruzijo ter umakne ameriške sile na meje bloka iz leta 1997.

Washington in NATO sta to zavrnila in trdita, da je politika članstva zavezništva »odprtih vrat« temeljno načelo, ki ga ne bodo spreminjali.

Laž so tako podkrepili z ogrožanjem velike sile.

In posledice te kratkovidne politike že čutimo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek