REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Daily Beast: kako je oče Melanie Trump s svojim dosjejem lahko postal ameriški državljan?

Daily Beast: kako je oče Melanie Trump s svojim dosjejem lahko postal ameriški državljan?Viktor in Amalija Knavs | VIR: Pixsell

Ameriški portal Daily Beast  se je znova razpisal o starših prve dame ZDA Melanie Trump in postavil vprašanje, kako je oče Melanie Trump Viktor Knavs sploh lahko postal ameriški državljan, »čeprav ima kriminalni dosje.«

Viktor Knavs naj bi tako »dobil državljanstvo, medtem ko so prošnje za sprejem v državljanstvo drugih s kriminalnimi dosjeji v njihovih domovinah zavrnjene.« Zgodbo o tem je povzel tudi Inquisitr.

Novinarka Amy Feinstein je zapisala, da je za vse, ki želijo postati državljani ZDA dosje s kaznivimi dejanji nekaj, zaradi česar so praviloma diskvalificirani, da pa to »ni bil problem za Viktorja Knavsa, očeta Melanie Trump.« Pri tem je bil Donald Trump hkrati »oster do imigrantov in je dejal, da bi v državo morali pustiti samo najboljše iz drugih držav ter ne bi smeli dovoliti, da bi kriminalci postali državljani.«  

Daily Beast - Viktor Knavs

The Daily Beast v članku Anne Nemtsove povzema ugotovitve Igorja Omerze, publicista in biografa Melanie Knavs iz Slovenije in njegovo odkritje Viktorja Knavsa v arhivih Udbe oziroma bazi podatkov nekdanje slovenske tajne policije (Služba državne varnosti, SDV) na Udba.net.

Vsi, ki imajo dosje s kaznivimi dejanji so praviloma diskvalificirani, to pa 'ni bil problem za Viktorja Knavsa, očeta Melanie Trump.'

Igor Omerza je ugotovil, da ima Viktor Knavs v tej bazi podatkov isto ime in priimek ter iste rojstne podatke in da prihaja iz istega mesta kot oče Melanie Knavs. In ima ob tem tudi hčerko, ki se imenuje Melania. Ko je bil ta zapis leta 1976 ustvarjen, je bila sedanja prva dama ZDA Melania Trump stara zgolj šest let. Da bi šlo za kakšno drugo osebo, je torej verjetnost rez zelo majhna.

Po podatkih iz te baze podatkov naj bi Viktor Knavs storil kazniva dejanja iz dveh členov jugoslovanskega kazenskega zakonika, ki sta povezana s »pridobitvijo, prodajo ali proizvodnjo dobrin pred izrecnega dovoljena SFRJ.« Obsojenemu za ta kazniva dejanja je grozilo 10 let v zaporu.

Kot navaja Daily Beast, je v podatkovni bazi nekdanje SDV zapisano, da je »oseba registrirana zaradi kaznivega dejanja« prekršena člena pa naj bi bila 226 in 235 nekdanjega KZ SFRJ. Za kršitev iz člena 226 je zagrožena kazen osmih, za kršitev člena 235, ki predstavlja izogibanje plačila davkov, pa deset let zapora. Ni pa podatkov o obtožbi, preiskavi ali obsodbi.

Twitter - Daily Beast

Imigracijski advokat David Leopold je dejal, da bi kriminalna preteklost Viktorja Knavsa v ZDA zagotovo ustavila na njegovi poti do državljanstva, »če bi bil nekdo drug.« Po drugi strani pa Michael Wildes, odvetnik Melanie in njenih staršev v zvezi s problematiko imigracijo trdi, da pri zagotovitvi državljanstva za starše niso uporabili nobenih »zvez.« Po njegovih podatkih se obravnava prošnje za državljanstvo staršev Melanie Trump ni v ničemer razlikovala od drugih podobnih primerov.

Ko ga je Daily Beast vprašal, ali lahko pojasni informacije iz dosjeja slovenske tajne službe, je Michael Wildes odgovoril, da gre za »drugo osebo.«

Stephanie Grisham, tiskovna predstavnica Melanie Trump pa je dejala, da Melania nima prakse komentiranja zadev njenih staršev.  Časnik pa ob tem navaja, da sosed, ki pozna družino Knavs še iz časov, preden je Slovenija postala neodvisna trdi, da je »Viktor Knavs vedno živel dobro«, tudi ko je drugim šlo za nohte, kar naj bi »vzbujalo sume.« »Njegova soproga in hčerke so bile zmeraj oblečene v čudovite obleke, ki jih je mati sešila v dolgih urah po delu, Viktor je vodil mercedesa, družina pa je letovala v tujini – zato nisem presenečen, da je Udba preiskovala Knavse,« je dejal neimenovani sosed.

Odvetnik Melanie Trump in Donald Trump
Michael Wildes, ameriški odvetnik za imigracijska vprašanja melanie Trump in njenih staršev ter Donald Trump.

Vse skupaj ni tako nedolžno, kajti omenjeni podatki bi lahko bili osnova, ki bi Knavsu preprečila pridobitev »zelene karte«, dovoljenja za stalno prebivanje v ZDA in celo za proces odvzema državljanstva. Pri tem naj bi v Sloveniji »Knavsovi odvetniki trdili, da kljub navedbam v bazi podatkov tajne policije Viktor Knavs ni bil nikoli obsojen ali celo preiskovan zaradi izogibanja plačila davkov« priznali pa so, »da so ga preiskovali zaradi tihotapljenja.«

Po oceni odvetnika Davida Leopolda bi moral Viktor Knavs v Jugoslaviji storiti »moralno zavržna« kazniva dejanja, da bi to bila lahko osnova za odvzem državljanstva v ZDA. In po njegovi oceni bi izogibanj davkom lahko predstavljalo takšna dejanja.

Udba - centralni arhiv
Vstopna stran "Centralne Akivne evidence", kjer so bili pred leti na spletu javno objavljeni podatki sodelavcev SDV.

Igor Omerza pa se ob tem, ko v uradnih evidencah ni našel nobene obsodbe Viktorja Knavsa sprašuje, kako se je Viktorju Knavsu ob takšnih obtožbah uspelo »sneti s trnka.« Pri tem dopušča tudi možnost, da je šlo za neutemeljene obtožbe, s pomočjo katerih bi SDV lahko na določen način »pritisnila« na Viktorja Knavsa, kar je bila tedaj – in je še danes – znana metoda delovanja tajnih služb.

Viktor Knavs leta 1978 »tarča preiskave o tihotapljenju«, vendar naj bi bila preiskava nato ustavljena

Starši Melanie Knavs naj bi v tistem času potovali po Franciji, Avstriji, Italiji in Nemčiji in domov prinašali »čudovite predmete.« Viktor Knavs naj bi delal kot voznik v Jutranjki, hkrati pa naj bi popravljal avtomobile in prodajal rabljene avtomobile in mopede, tudi s pomočjo v tujini kupljenih delov.

Daily Beast navaja tudi, kako je Igor Omerza v nekem trenutku, ko je s kolegico poslikal hišo Knavsovih, moral bežati pred Viktorjem, ki jim je s svojim mercedesom blokiral cesto in jih nato zasledoval še po avtocesti. Nataša Pirc Musar in Rosana Lemut Strle pa naj bi kot odvetnici Knavsa potrdili, da je bil Viktor Knavs leta 1978 »tarča preiskave o tihotapljenju«, da pa naj bi bila preiskava nato ustavljena.