REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Otroci v kletkah: Melania Trump »sovraži« ločevanje otrok, za Lauro Bush pa je »kruto« in »nemoralno«

Otroci v kletkah: Melania Trump »sovraži« ločevanje otrok, za Lauro Bush pa je »kruto« in »nemoralno«Melania Trump in begunci

V posebnem sporočilu za javnost je Melania Trump sporočila, da »sovraži« razdvajanje družin in odvzemanje otrok prebežnikom, ki nezakonito vstopajo v ZDA. Nekateri mediji so njeno izjavo takoj interpretirali kot dokaz, da se prva dama ZDA »ne strinja« s politiko svojega soproga Donalda Trumpa, katerega administracija je pričela bolj obsežno izvajati politiko ločevanje staršev in otrok na južni mejim ZDA. Vendar je izjavam Melanie Trump nekoliko bolj »uravnotežena.« 

Stephanie Grisham, tiskovna predstavnica Melanie Trump je namreč dejala, da Melania »verjame, da moramo biti država, ki sledi vsem zakonom, hkrati pa tudi država, v kateri se vlada s srcem. Prav zato naj bi si Melania želela, da bi »obe strani« v ameriški politiki »končno prišli skupaj, da bi dosegli »uspešno reformo imigracije.«

Iz njene izjave torej izhaja, da je sedanje postopanje ameriških oblasti političen problem, ki ga morajo rešiti v ameriškem kongresu. Vendar pa so kongresniki iz vrst Demokratske stranke takoj opozorili, da ne obstaja niti en ameriški zakon, ki bi zahteval ločevanje staršev in otrok na meji.

Takšno ravnanje je izključno posledica nove politike Trumpove administracije, ki od meseca maja izvaja politiko »ničelne tolerance« in poskuša maksimalizirati število kazenskih obsodb tistih, ki so jih ujeli pri ilegalnih prestopih meje. Nekateri komentatorji na družbenih omrežjih pa so Melanio Trump kritizirali tudi zato, ker se je odločila, da svoje mnenje pove preko tiskovne predstavnice in ne sama, osebno.

Jok dveletne iskalke azila iz Hondurasa v svetlo vijoličnem puloverju para nočni zrak. Odvzeli so jo materi

Se je pa medtem precej bolj odločno in načelno oglasila nekdanja prva dama Laura Bush, ki je ločevanje otrok od staršev označila kot »kruto« , »nemoralno« in da se ji zaradi tega »trga srce«.

V gostujoči kolumni v Washington Postu je ločevanje otrok in staršev primerjala z internacijami Američanov japonskega porekla v času druge svetovne vojne.

Po podatkih ameriške vlade je bilo v zadnjih šestih tednih okoli 2000 otrok ločenih od svojih staršev po nezakonitem prehodu meje. Vsi ki čakajo na konec postopkov v katerih prosijo za politični azil sop tudi zaprti, v zadnjem času celo v zveznih zaporih, v katerih služijo svoje kazni obsojeni za najtežja kazniva dejanja v ZDA.

Ameriški predsednik Donald Trump je prav tako dejal, da tudi on »sovraži, da ločujejo otroke«, je pa istočasno za to politiko obtožil demokrate. Medtem pa so se slike otrok, ki jokajo ob ločitvi od staršev, pričele pojavljati tudi v ameriških medijih.

»V obmejnem mestecu McAllen je ura enajst. Jok dveletne iskalke azila iz Hondurasa v svetlo vijoličnem puloverju para nočni zrak. Odvzeli so jo materi. Fotograf agencije Getty gleda, ko se deklica, ki jo prevzema strah pred ločitvijo, zlomi. Naredi nekaj posnetkov, nato pa ameriški obmejni agentje izčrpano družino potisnejo v kombi. In odpeljejo,« opisuje novinar nekaj tragičnih trenutkov na ameriško-mehiški meji.

Ob drugem prizoru opisuje, kako ameriški agent steguje roke proti deklici, ki ga nezaupljivo gleda, in ji govori, 'pridi z mano.' Deklica pa joka, ko njeno mamo preiskujejo. Drugi mediji opisujejo »stotine otrok v kletkah« in poročajo o šestnajstletni deklici, ki je morala druge otroke zaprte v isti kletki naučiti, kako se dveletni deklici menjavajo plenice. To prakso ZDA so medtem kot povsem nezakonito že ostro obsodile tudi specializirane organizacije OZN.