REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dačić: zakaj se Slovenija, Hrvaška in BiH niso nikoli opravičile za sodelovanje v avstroogrskem genocidu nad Srbi?

Dačić: zakaj se Slovenija, Hrvaška in BiH niso nikoli opravičile za sodelovanje v avstroogrskem genocidu nad Srbi?Nemci napredujejo proti Beogradu 1914

Ob zavrnitvi obtožnice proti nekdanjemu poveljniku bošnjaške Armade BiH v Bosni in Hercegovini se je z Cipra, kjer je na uradnem obisku oglasil tudi minister za zunanje zadeve Srbije Ivica Dačić.

Ocenil je, da je Srbija do sedaj »milijonkrat« obsodila vse vojne zločine, vključno z zločinom v Srebrenici, vendar z druge strani ni bilo nobenih obsodb zločinov nad Srbi.

»V istem trenutku, ko je Evropski parlament, na predlog slovenskega poslanca, sprejel amandma na poročilo o Srbiji, v katerem se poziva Srbija, da naj prizna genocid v Srebrenici kot enega od pogojev za vstop v EU in ko na novo izbrani član Predsedstva BiH, ki še ni niti zagrel svojega stolčka, pa že pošilja besedne puščice proti Srbiji in našemu narodu, je prišlo še do sodbe sodišča BiH, v katerem je bil Naser Orić razrešen krivde,« je dejal Dačić novinarjem na Cipru, kjer je bil na obisku.

Karel Erjavec in Ivica Dačić, foto: kurir

»Vsi zločinci so praktično že spoznani za nedolžne. Tako na Kosovu, vključno s Haradinajem in Limajem, kot zločinci v BiH z Naserjem Orićem na čelu in v Hrvaški, kjer so razrešeni krivde za Nevihto, ki je bila največje etnično čiščenje od druge svetovne vojne,« je poudaril Dačić.

Zanimivo je tudi, da amandma prihaja iz Slovenije, v kateri Srbi nimajo statusa nacionalne manjšine.

Navedel je tudi, da gre za poskuse, da se Srbija označi za krivo za genocid, čeprav je Mednarodno sodišče v Haagu ocenilo, da Srbija ni kriva za genocid v Srebrenici.

Po njegovi oceni je zanimivo tudi, da amandma, ki je bil sprejet v Evropskem parlamentu prihaja iz Slovenije, v kateri Srbi nimajo statusa nacionalne manjšine. Amandma je sicer predlagal »Kardeljev vnuk« Igor Šoltes.

Avstroogrska odlikovanja - 1. svetovna vojna

»Niti Slovenija, niti Hrvaška, niti BiH niso nikoli rekle 'oprostite' ali da bi se čutile odgovorne za genocid, ki ga je storila Avstro-ogrska, ker so bili v njihovi sestavi in vojski od leta 1914 pa do 1918, ko je umrlo 28 odstotkov prebivalstva Srbije in bilo ubitih 1.270.000 Srbov … V drugi svetovni vojni je bila (ustaška) NDH do Beograda in Novega Sada … Nehajte že s tem, to je neprimerljivo, če se poskuša primerjati s Srebrenico,« je dejal Dačić.

Dejal je tudi, da mora vsakdo prevzeti odgovornost, da pa sodba Oriću ne predstavlja prevzemanje odgovornosti, pač pa je to poskus nadaljevanja slabih odnosov s Srbijo.

Pozval je tudi hrvaškega člana predsedstva, Željka Komšića, da naj se opredeli do sodbe Naserju Oriću in da bo, če tega ne stori, razkrit »kot veliki manipulant, ki dela na tem, da se odnosi Srbije in BiH čim bolj skazijo.«

Komentarji