REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bela hiša šokirana: objavljene skrivoma posnete izjave iz strogo varovane »situacijske sobe«

Bela hiša šokirana: objavljene skrivoma posnete izjave iz strogo varovane »situacijske sobe«Omarosa in Trump - predsedniška kampanja 2016

Sedeti na sestanku najvišjih predstavnikov ZDA v strogo zaupni »situacijski sobi«, tajno posneti sogovornike, nato pa objaviti tonske posnetke pogovorov – to se je še nedavno tega zdelo neverjetno. Nič več.

Vsega tega pa ni naredil Julian Assange, do tega ni prišel Edward Snowden, vse to je naredila – nekdanja visoka zaposlena v Beli hiši, ki jo je na ta položaj pripeljal prav Donald Trump, predsednik ZDA osebno. In je o vsem skupaj sedaj napisala tudi knjigo, ki bo v prodaji od jutri naprej. Posnetke pa je novinarjem zelo priročno razdelila neposredno pred objavo knjige. 

Po oceni enega od poznavalcev gre za najhujšo kršitev protokolov, za katero je kadarkoli slišal

Omarosa Manigault Newman, ena od nekdanjih svetovalk Donalda Trumpa in zvezda šova »Aprentice« je namreč napisala knjigo, v kateri opisuje, kako velik vpliv na obnašanje »neuravnovešenega« predsednika ZDA ima njegova soproga. V knjigi Trumpa opisuje kot »človeka, ki ljubi konflikte, kaos in zmedo; rad vidi ljudi, ki se prepirajo ali spopadajo«.

Sedaj pa je objavila oziroma novinarjem dala še več posnetkov – točno dan pred začetkom prodaje knjige – ki kažejo, kako jo je John Kelly, vodja Trumpovega osebja, napodil iz Bele hiše in drugega, dan zatem, ko je posnela Donalda Trumpa, ki se ji je opravičeval, češ da o vsem skupaj ne ve ničesar in da mu je žal, ker odhaja.

Omarosa - kot jo vidi Busines Insider
Omarosa Manigault Newman, kot njeno kariero znotraj Bele hiše vidi Business Insider

Kot poroča Axios, so telefoni in druge naprave sicer prepovedani v Beli hiši, kljub temu pa je Omarosa očitno uspela posneti zaupne pogovore. Po oceni enega od poznavalcev gre za »najhujšo kršitev protokolov, za katero je kadarkoli slišal.« Situacijska soba je namreč mesto, kjer se v ZDA pogosto sprejemajo najpomembnejše zunanjepolitične in vojaške odločitve.

Da bi zagotovili zaupnost administracije, predsednika zmeraj spremlja skupina strokovnjakov, ki lahko v kratkem času preveri varnost tako v »situacijski sobi« kot v drugih prostorih, kadar je predsednik na poti, ter omogočijo zaupno izvedbo sestankov.

Telefon je mogoče pretihotapiti, ker varnostniki predpostavljajo, da so to 'najboljši javni uslužbenci, kar jih imamo'

Vsi uradniki morajo tudi predati svoje telefone in druge naprave, predno vstopijo v sobo. Kljub temu pa je Omarosa Manigault Newman posnetek uspešno zavrtela v oddaji »Srečanje s tiskom« (Meet the Press).

Ker je varnostni sistem na najvišji ravni v ZDA menda zasnovan tudi na »zaupanju«, si je po oceni strokovnjakov ne glede visoko raven varnosti mogoče zamisliti položaj, ko uradnik pretihotapi mobilni telefon, saj varnostniki predpostavljajo, da so to »najboljši javni uslužbenci, kar jih imamo.«

Vendar ne v času Trumpove administracije. Ob tem je, kot poroča CNN v avdio posnetku mogoče slišati Johna Kellya, kako reče, da bo Omarosa »odšla iz Bele hiše«. »Pred nekaj meseci so me opozorili na nekatera resna vprašanja, povezana z integriteto« opozori Kelly. Šlo naj bi za »uporabo državnih vozil in druge zadeve«, ob tem pa so tu še »vprašanja denarja in druge stvari, toda vprašanja integritete so po moje najpomembnejša.«

Omarosa in Trump Vir:Pixell
Donald Trump in Omarosa Manigault Newman Vir:Pixell

V drugem posnetku Kelly pove, da če bi se lahko dogovorili za »miren odhod«, vse to ne bi bilo tako hudo in bi Manigault Newmanovi to celo pomagalo pri reputaciji. »Mislim da je pomembno, da se zavedamo, da če lahko iz tega naredimo prijateljski odhod, potem bi mi vsi in vi lahko na vaš čas tukaj v Beli hiši gledali kot na leto dni služenja narodu in bi lahko odšla brez kakršnihkoli težav v prihodnosti glede vaše reputacije,« pravi vodja Trumpovega osebja.

V zadnjem posnetku, predvajanem na NBC, naj bi ga Manigault Newmanova vprašala, če Trump ve za to, Kelly pa naj bi mu dejal, da je to »diskusija brez pogajanj.« Sama je dejala, da bi v primeru, če je to njen odhod, »želela samo razumeti«, za kaj gre in se pogovoriti. General Kelly ji je na to odvrnil, da »se lahko pogovorita naslednjič« in da je vse povezano z »resnimi prekrški glede integritete« in da je bolje, da »vse pustita tako.«

John Kelly
General John Kelly Vir:Pixell

Zanimiv je tudi pogovor Omarose s Trumpom. »Omarosa, kaj se dogaja. Pravkar sem v medijih videl, da razmišljaš o odhodu. Kaj se dogaja?« naj bi jo vprašal Trump. Omarosa na to odvrne: »General Kelly je prišel k meni in dejal, da vi fantje želite, da grem.« Trump ji odgovori: »Jaz … Ne, nihče mi ni rekel nič o tem. Vem, da imajo v teku veliko operacijo, toda jaz tega nisem vedel. Nisem vedel tega. Sploh mi ni všeč, da odhajaš,« ji je dejal Trump, ki ga je Omarosa očitno posnela.

Nisem vedel tega. Sploh mi ni všeč, da odhajaš, ji je dejal Trump

V njeni knjigi je sicer še več zanimivih cvetk. Predvsem je zapisala, da je Donald Trump »zelo drugačen človek, ko Melanie ni v bližini.« Tako piše kot ena od dobrih poznavalk dogajanja v družini Trump in tesna Trumpova sodelavka, v svoji novi knjigi »Unhinged« (»Neuravnovešeni«), ki naj bi bila od 14. avgusta na voljo tudi v knjigarnah.

V knjigi naj bi bilo opisano, kako je Trump, za katerega Omarosa trdi, da je Trump »rasist«, ki je pogosto uporabljal rasističen besednjak in »N-besedo« (v resnici nigger, črnec) podrobno pa opisuje tudi, kako je Omarosi ponudil 15 000 dolarjev samo zato, da molči o času, ki ga je preživela s Trumpom v Beli hiši in zagotovilo o »višjem položaju« v kampanji za ponovno izvolitev Donalda Trumpa leta 2020 v zameno za molk, kar pa je zavrnila. Ko je ponudbo zavrnila, je bila deležna poplave grozilnih pisem Trumpovih odvetnikov.