REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump za ministra za domovinsko varnost imenoval Johna Kellyja

Trump za ministra za domovinsko varnost imenoval Johna Kellyja

Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je danes za ministra za domovinsko varnost imenoval upokojenega generala Johna Kellyja. Njegovo imenovanje je bilo pričakovano, vendar ga doslej v Trupmovi tranzicijski ekipi niso javno potrdili.

Če bo ameriški senat njegovo imenovanje potrdil, bo vodil razširjen birokratski aparat, ki so ga oblikovali po terorističnih napadih leta 2001. Ministrstvo vključuje varnost na letališčih, mejni nadzor, pristanišča in tudi odzivanje na katastrofe.

Kelly bo tako izvajal Trumpovo politiko proti priseljencem in soodločal o vojni proti terorizmu. O zaprtih v Guantanamu nima posebej dobrega mnenja in je prepričan, da so vsi nečesa krivi.

Pred upokojitvijo je vodil južno poveljstvo ZDA, ki je zadolženo tudi za boj proti trgovini z mamili in je pristojno za taborišče Guantanamo.

Po svetovalcu za nacionalno varnost Michaelu Flynnu in ministru za obrambo Jamesu Mattisu je Kelly že tretji upokojeni general v Trumpovem kabinetu.