REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump razmišlja o zamenjavi šefa kabineta Johna Kellyja

Trump razmišlja o zamenjavi šefa kabineta Johna KellyjaPenceTrumpPorter

Ameriški predsednik Donald Trump naj bi razmišljal o zamenjavi vodje svojega kabineta Johna Kellyja zaradi slabega odziva Bele hiše na sredin odstop glavnega tajnika za osebje Roba Porterja. Porterju očitajo, da je pretepal nekdanje soproge, a očitke zavrača. Vendar so zanikanja postala neprepričljiva, ko so mediji objavili sliko njegove žene z modrico preko očesa. V petek je iz podobnega razloga odstopil še pisec govorov David Sorensen.

Bela hiša je javno in zasebno o Porterju podajala nasprotujoče si izjave. Škandal je v medijih izbruhnil v torek zvečer, Kelly pa je Porterja sprva odločno zagovarjal kot človeka integritete in časti, ki ga ne more prehvaliti. V sredo zjutraj ga je general še spodbujal, naj ostane na položaju. Porter je sredi dneva odstopil, tiskovna predstavnica Sarah Sanders je zagotovila, da ima podporo, a se je sam odločil za odstop.

Modrica-Colby
Colbie Holderness naj bi udarec, ki je povzročil modrico, od Roba Porterja dobila na počitnicah v Firencah. Daily Mail

V sredo zvečer je Kelly obsodil nasilje v družini in izrazil šok nad obtožbami, ker je videl fotografijo nekdanje Porterjeve soproge z modrico na očesu, a je zagotovil, da stoji za uvodno izjavo. V četrtek popoldne je namestnik Sandersove že govoril, da je bil Porter odpuščen.

Porterjeva zanikanja so postala neprepričljiva, ko so mediji objavili sliko njegove žene z modrico preko očesa

Potem pa je Trump v petek zagotovil, da je Porter svoje delo odlično opravljal, obžaloval, da mu je sedaj verjetno težko in spomnil na to, da trdi, da je nedolžen. O ženskah, ki jih je Porter pretepal pa niti besedice.

V petek se je iz Južne Koreje oglasil še podpredsednik ZDA Mike Pence in ostro obsodil nasilje v družini, priznal, da se Bela hiša ni najbolje odzvala in obljubil osebno preiskavo dogajanja in pogovor s predsednikom, ko se vrne domov.

Zghodbo o nasilju Roba Porterja je najprej objavil Daily Mail.  Sedemintridesetletna Colbie Holderness, višja analitičarka ameriške vlade in prva Porterjeva žena je namreč povedala, da je v petih letih zakona Roba Porterja spoznala kot nasilnega človeka. "Vse do medenih tedniv nikoli ni bil nasilen, tedaj pa me je podrl na tla. Pogosto bi me vrgel na posteljo, s težo celotnega telesa pritisnil name, potem pa mi potisnil koleno ali komolec v moje telo. Ob tem pa je bil jezen," je dejala bivša žena. To naj bi se nato nadaljevalo do točke, ko jo je pričel daviti. "Ni me davil dovolj močno, da bi izgubila zavest, vendar je bilo strašljivo, ponižujoče in nehumano," je dejala Colbie Holderness. Na počitnicah v Italiji naj bi jo celo udaril v oko, tako da je imela modrico. Ta slika se je nato pojavila tudi v Daily Mailu.

Tudi njegova druga žena Jennifer Willoughby je povedala podobno zgodbo. Nekdanji mož naj bi jo povlekel izpod tuša in jo verbalno žalil. Pri tem pa naj bi Rob Porter sedaj imel razmerje s Hope Hicks, direktorica za komunikacije Bele hiše. Poljubljala naj bi se tudi v avtomobilu, na poti proti njenemu apartmaju. Colbie Holderness je  tudi povedala, da so jo agenti FBI zaslišali v postopku odločanja o pravici Roba Porterja do vpogleda v tajne podatke, to pa je bil eden od razlogov da te pravice ni dobil.

New York Times, Washington Post in drugi ameriški mediji poročajo, da se po odstopu Porterja v Beli hiši vrstijo napadi na glavnega pravnika Dona McGahna, ki je od januarja lani vedel za obtožbe, a ni storil ničesar, čeprav je vedel, da Porter zaradi tega nikoli ne bo dobil potrdila FBI za dostop do zaupnih informacij. Tega sicer še vedno nima niti Trumpov zet Jared Kushner skupaj z več deset uslužbenci Bele hiše.

Hicks&Porter
Hope Hicks in Rob Porter. Vir: Daily Mail

FBI naj bi novembra lani obvestil McGahna pa tudi Kellyja, da Porter zaradi tega, česar ga obtožujeta nekdanji ženi, ne bi smel delati tako visoko v Beli hiši, vendar se ni zgodilo nič. Na Kellyja naj bi bila jezna direktorica za komunikacije Bele hiše Hope Hicks, ki je vodila uvodno obrambo Porterja, s katerim ima razmerje. Hicksova je imela razmerje že z nekdanjim šefom Trumpove kampanje Coryejem Lewandowskim, ki je moral oditi zaradi nasilja nad konservativno novinarko.

Hicksova je jezna na Kellyja, ker je spremenil zgodbo iz odločne obrambe Porterja v izjavo na petkovem sestanku v Beli hiši, da naj se razširi informacija, da je sam odločno ukrepal proti Porterju 40 minut potem, ko je videl fotografijo z modrico, kar ni res. Na Kellyja je jezen tudi Trump, ki se jezi tudi na Hicksovo.

Trump naj bi že nekaj časa razmišljal o zamenjavi Kellyja, ki pa mu po drugi strani redno grozi z odstopom zaradi predsednikovih izpadov

Trump naj bi že nekaj časa razmišljal o zamenjavi Kellyja, ki pa mu po drugi strani redno grozi z odstopom zaradi predsednikovih izpadov. Kelly naj bi Trumpu v petek navrgel, da je pripravljen odstopiti, če je treba, vendar pa ni šel tako daleč, da bi pripravil odstopno izjavo.

V Beli hiši naj bi zato ugibali, da se bo Trump Kellyja znebil na podoben način, kot se je lani julija Reinca Priebusa s tvitom, pred tem pa ga bo izpostavil počasnemu procesu poniževanja, kot se je dogajalo Priebusu, nekdanjemu tiskovnemu predstavniku Seanu Spicerju, strategu Stevu Bannonu in številnim ostalim. Kelly je v Belo hišo prišel lani poleti, da naredi red.

Med imeni, ki jih je Trump doslej sodelavcem omenjal kot možno zamenjavo za Kellyja, so vodja republikanske večine v predstavniškem domu kongresa Kevin McCarthy, direktor Urada za upravo in proračun ter vodja agencije za zaščito potrošnikov Mick Mulvaney, direktor Sveta gospodarskih svetovalcev Bele hiše Gary Cohn in bogati prijatelj Tom Barrack mlajši, ki pa je doslej zavrnil že številne ponudbe za položaj v Trumpovi vladi, ker se noče posloviti od svojega poslovnega imperija.