REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Anticepilci prosijo medije, da jih prenehajo označevati - kot anticepilce!

Anticepilci prosijo medije, da jih prenehajo označevati - kot anticepilce!Stop za anticepilce. Vir: Twitter

Tudi v Sloveniji so se na družbenih omrežjih pričela pojavljati sporočila, češ da »nikjer ni anticepilcev« pač pa da so samo tisti, ki si prizadevajo za »varno uporabo cepiv.«

Toda še bolj so za svojo javno podobo zaskrbljeni v tujini, kjer je skupina »antivakserjev« zahtevala od medijev in javnosti, da naj jih nehajo označevati z »antivakserji«, pa čeprav so – točno to.

Ena od skupin proticepilcev se imenuje »NoreMatere« (Crazymothers), na svojih Twitter in Instagram računih pa je objavila naslednjo vsebino: »Dragi mediji. Prosimo da prenehate uporabljati pojem 'anticepilec.' Kajti to je zaničevalno, podžigajoče in marginalizira tako ženske kot njihove izkušnje. To je nedopustno poenostavljanje, zelo žaljivo in v veliki meri lažno.«

»Vljudno prosimo, da nas imenujete osebe, ki se Zavedajo Tveganja Cepiv,« so zapisale »NoreMatere«.

Ljudje, ki so se odzvali na sporočilo omenjene proticepliske skupine, so takoj spraševali, ali se anticepilci res zavedajo »tveganja cepiv«, kajti stranski učinki cepiv so večinoma nenevarni, redki in zelo blagi ter ne sprožajo avtizma (v nasprotju s tem, kar lahko preberete v kopici neznanstvenih in lažnivih sporočil na crazymothers.info), po drugi strani pa se necepljeni izpostavljajo nevarnosti, da hudo zbolijo in okužijo ter spravijo v smrtno nevarnost še druge okoli sebe.

Antivakserji
Antivakserji. Vir: Twitter

Ob izbruhu ošpic v Demokratični republiki Kongo je na primer bilo samo v zadnjem letu 233.337 primerov ošpic in 4723 smrti, pri čemer so otroci, mlajši od petih let, predstavljali skoraj 90 odstotkov teh smrti.

Ko torej anticepilci prosijo ljudi, da naj jih imenujejo kot tiste, ki se »zavedajo nevarnosti cepiv« sicer neradi navajajo te podatke.

So pa zato komentatorji njihove prošnje naslovljene na medije imeli kar precej idej in nič kaj prijetnih predlogov, kako poimenovati proticepilce.

Tudi na Slovenskem.

Delite članek