REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vlada sabotira lastne sklepe in daje potuho anticepilcem, Slovenija drvi proti jesenskemu brodolomu

Vlada sabotira lastne sklepe in daje potuho anticepilcem, Slovenija drvi proti jesenskemu brodolomuJanša in njegov covid-19 Titanik. Vir: Twitter

V številnih državah se na jesen pripravljajo bistveno drugače kot v Sloveniji.

V celotnih sektorjih (zdravstvo, šolstvo, javna uprava, policija in vojska) je cepljenje obvezno, v Franciji pa niti v tržne centre ni več mogoče brez izpolnjevanja pogoja PCT.

Slovenska vlada je vse poletje znova zapravila.

Njeni odloki so že ali pa še bodo neustavni, zakon o nalezljivih boleznih ne pozna ne mask in ne obveznega cepljenja, ki je po ESČP dovoljen ukrep, vlada pa je po kratkotrajnem sporu s sindikati hitro pristala na njihove zahteve in breme testiranja v šolah prevalila na pleča vseh davkoplačevalcev.

Delodajalci v storitvenem sektorju tako ne bodo krili stroška testiranja za zaposlene.

Vlada je drastično zapirala državo in pri tem pretiravala, ko cepiv ni bilo. Sedaj, ko so, pa je ostala brez municije, ostala je brez zakonskih podlag in brez volje, da karkoli naredi in z blagimi ukrepi pušča virusu prosto pot.

Premier Janez Janša pa je tvitnil, da bo testiranje s ponedeljkom sicer res samoplačniško, a dodal, da to ne bo obveljalo za dejavnosti, kjer je pogoj PCT za zaposlene predpisan z odlokom.

V številnih državah je drugače. Kaj to pomeni?

To pomeni, da je ta vlada drastično zapirala državo in pri tem pretiravala, ko cepiv ni bilo.

Sedaj, ko so, pa je ostala brez municije, ostala je brez zakonskih podlag in brez volje, da karkoli naredi in z blagimi ukrepi pušča virusu prosto pot.

Od ponedeljka namreč testiranje na koronavirus ne bo več brezplačno. Ob dejstvu, da bo hitri antigenski test odslej stal 12 evrov, veljal 48 ur in da se morajo pred prihodom na delo redno testirati v gostinstvu, turizmu in nekaterih drugih storitvenih dejavnostih, je med delodajalci pričakovano završalo.

Seveda pa ima vsak na voljo tudi brezplačno rešitev – cepivo.

Ta strošek bi namreč padel nanje. Mesečno bi tako na osebo odšteli dodatnih 144 evrov, kar bi za srednje veliko gostinsko podjetje mesečno v povprečju pomenilo dodatnih 40.000 evrov, letno pa že kar pol milijona evrov stroškov.

Seveda pa ima vsak na voljo tudi brezplačno rešitev – cepivo.

Kdor ga noče, si lahko v nekaterih drugih državah EU, kjer je dovoljeno delo s testi, dokazila plačuje sam.

Toda ne v Sloveniji.

Vlada, ki je bila zadnje leto pri ukrepih izjemno in nepotrebno brutalna sedaj popušča pred nerazumnimi zahtevami SVIZ-a.

Gospodarska zbornica in predstavniki podjetnikov in obrtnikov so bili zaradi nevzdržnih finančnih bremen na nogah, ti pozivi vladi pa so očitno zalegli.

Za hitre teste bo veljavnost 48 ur, za test PCR pa 72 ur od odvzema brisa, breme testov pa bo na strani države. Oziroma vseh davkoplačevalcev.

Uradna razlaga vlade je, da mora delodajalec delavcu zagotavljati varno okolje in da zato strošek testov ne more pasti na pleča delavcev. To je sicer res – v sedanji ureditvi v Sloveniji.

V tujini s tem težav ni, ker njihovi zakoni poznajo obveznost PCT pogoja na določenih delovnih mestih, enako kot imajo urejeno tudi pravno podlago za uporabo aplikacije.

Kdor tega pogoja ne spoštuje, se lahko s teh delovnih mest poslovi. Zelo enostavno.

In tam težav z majhno precepljenostjo ni.

Slovenski šolniki so ob tem na celi črti padli na izpitu.

Z zavračanjem cepiv so dokazali svojo vraževernost, topoumnost in nerazgledanost, s katero ogrožajo vse.

V Sloveniji pa jeseni kljub temu ne bo obveznega cepljenja za vse šolnike.

Vlada trdi, da je deloma neustaven zakon o nalezljivih boleznih želela spremeniti in da je kriva opozicija, ki tega ni hotela, opozicija pa upravičeno s prstom kaže na vlado, ker je to predvsem njena odgovornost.

Vse skupaj se je zato končalo tako, da je vlada ob vedno višjih številkah okuženih sama sprejela ukrepe, ki dajejo potuho tistim, ki cepljenje zavračajo in so istočasno zelo verjetno tudi neustavni.

Prav imajo tisti, ki pravijo, da se je ta pandemija začela z virusom in mutirala v test inteligentnosti. In na tem testu je velik del Slovencev, skupaj z njihovimi voditelji - žalostno pogrnil.

Starši bodo morali zato otroke pošiljati v okolje, kjer bo polovica učiteljev in večina ostalih otrok necepljena.

To pomeni, da bo Slovenija izredno nepripravljena vstopila v jesen, v šolah pa tudi v zdravstvu in še marsikje pa bo število obolelih vse višje.

Prav imajo tisti, ki pravijo, da se je ta pandemija začela z virusom in mutirala v test inteligentnosti.

In na tem testu je velik del Slovencev, skupaj z njihovimi voditelji - žalostno pogrnil.

Ob tem vlada ni namenila niti evra za nove prezračevalne sisteme v šolah.

Ko gre za cepljenje so Slovenci izpadli največji tepci v Evropi.

»Nemčija je namenila že več kot 200 milijonov za prezračevalne naprave, pri nas ta rešitev ni dobila domovinske pravice. Neetično je, ker ne morete priskrbeti nekaj deset milijonov evrov, s katerimi bi zavarovali naša življenja,« je bil kritičen Branimir Štrukelj.

In kot da to ni dovolj, je raziskava Eurobarometra pokazala, da imajo Slovenci med Evropejci najbolj odklonilen odnos do cepljenja.

Povedano drugače –, ko gre za cepljenje so Slovenci izpadli največji tepci v Evropi.

Trditev v anketi se je glasila, da bi se morali vsi cepiti proti koronavirusni bolezni covid-19 in da je to državljanska dolžnost.

Med sodelujočimi državami je Slovenija zasedla zadnje mesto, saj se največji delež prebivalstva ni strinjal s to izjavo.

Za Slovenijo se je na drugo mesto po dvomih glede cepljenja uvrstil Ciper.

Med razlogi za dvome so Slovenci navedli, da so bila cepiva premalo testirana, ob tem pa mnoge skrbijo stranski učinki.

Pri teh imajo večji strah le Portugalci.

Raziskava je sicer še pokazala, da so Slovenci na sploh proti uporabi vseh cepiv, prav tako pa največ dvomijo o učinkovitosti cepiva proti covidu-19.

Tudi trditev, da lahko le cepivo konča epidemijo, nima veliko zaupanja v Sloveniji.

Popolnoma se s to trditvijo strinja le 27 odstotkov vprašanih, manj v EU pa se s tem strinjajo le še Latvijci.

Ob tem pa država še z denarjem zalaga zavode, povezane z ministri, ki širijo proticepilska zavajanja.

S kombinacijo vladne nesposobnosti in bolestne, iracionalne proticepilske usmerjenosti velikega dela prebivalstva se Slovenija tako vse bolj usmerja proti čerem covida-19 in predvidljivemu jesenskemu brodolomu.

Delite članek