REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriški marinci še zadnje tanke poslali v skladišča, s preoblikovanjem se pripravljajo na vojno - s Kitajsko

Ameriški marinci še zadnje tanke poslali v skladišča, s preoblikovanjem se pripravljajo na vojno - s KitajskoKitajske protiladijske rakete in vojaki ter zadnji tanki ameriških marincev. ZDA se pripravljajo za obkoljevanje Kitajske. Vir: Twitter

Ameriška vojska se ne umika samo iz Nemčije.

V oporišču ameriških marincev številka 29 v Palmsu v Kaliforniji ni več niti enega tanka M1 Abrams, poroča The Drive.

Vse te, največje ameriške tanke skupaj z inženirskimi vozili M88 in tanki z dvižnimi mostovi so poslali v skladišča.

Vsa ta vozila bodo tam čakala »za vsak primer«, del pa jih bodo tudi prodali zaveznikom v okviru zveze NATO. Skupaj gre za preko 200 vozil.

Vse te, največje ameriške tanke skupaj z inženirskimi vozili M88 in tanki z dvižnimi mostovi so poslali v skladišča.

Omenjena sprememba pa je samo ena od revolucionarnih novosti, ki jih je poveljnik marincev, general David Berger napovedal že letos marca.

Gre preprosto za to, da bodo marinci odslej veliko bolj mobilna sila, ki bo lahko delovala hitreje, težišče njihovega delovanja pa se tudi seli – vse bolj proti Aziji, kjer jih čaka največji nasprotnik – Kitajska.

Transformacija pa je tako obsežna, da bo trajala celo desetletje.

Kitajski umetni otoki
Kitajski umetni otoki so za ZDA sporna ozemlja.

Odnosi med Washingtonom in Pekingom se namreč hitro slabšajo, k temu pa je po svoje prispevala tudi pandemija koronavirusa. Ameriški predsednik težave s svojo vse nižjo priljubljenostjo pogosto pripisuje Kitajski in »kitajskemu virusu«, kot ga je večkrat napačno imenoval.

Zaostreni odnosi v Južnem kitajskem morju bi lahko privedli celo do prave vojne med ZDA in Kitajsko.

Nekateri ameriški senatorji ocenjujejo, da bi se to lahko zgodilo že v samo nekaj mesecih.

Toda v ozadju naj bi koronavirus sprožal še veliko več – ne samo globalno recesijo, kriza bi lahko privedla celo do prave vojne med ZDA in Kitajsko.

Po nekaterih napovedih jo ZDA že načrtujejo in to najpozneje do konca tega desetletja. Nekateri ameriški senatorji ocenjujejo, da bi se to lahko zgodilo že v samo nekaj mesecih.

Po nekaterih napovedih jo ZDA že načrtujejo in to najpozneje do konca tega desetletja.

Vse kaže, da bo koronavirus samo v ZDA odnesel več žrtev kot nekatere največje vojne, v katerih so sodelovale Združene države Amerike.

Na spletu so se že začele pojavljati zahteve o tem, da naj Kitajska plača »vojno odškodnino« in to ne samo ZDA, pač pa tudi Evropi oziroma Italiji, Španiji, Veliki Britaniji ...

Zadnji tank marincev M1 Abrams
Zadnji tank marincev M1 Abrams. Vir: Twitter

Vse več je tudi zahtev, da naj ZDA priznajo neodvisnost Tajvana – kar je za Peking enako kot napoved vojne.

Harry Kazianis je na Twiterju na primer razkril, da se je o vsem tem pogovarjal z dvema visokima predstavnikoma Bele hiše.

In oba naj bi mu dejala, da bodo ZDA, ko bo vrhunca krize glede koronavirusa konec, »snele rokavice« v zvezi s Kitajsko.

Eden od njih je poudaril, da je »Trump besen in želi akcijo.« Zanimivo je, da to potrjujejo tudi nekateri drugi viri.

Na spletni strani, ki objavlja analize, ki so blizu ruskemu političnemu vodstvu je mogoče prebrati, da ZDA po ocenah uradne Moskve načrtujejo vojno s Kitajsko do leta 2030.

V obsežni analizi to dokazujejo s spremembami v ameriški vojski sami.

Tako je na primer 22. marca v časniku The Wall Street Journal (WSJ) objavljen članek o tem, kako se bodo reformirale enote ameriških marincev, ki so poseben rod ameriške vojske, ki pa deluje v okviru ameriške mornarice.

Osnovna ideja je, da se marincem odvzamejo tanki, havbice in drugo težje orožje, zato, da bi marinci postali del »lažje obalne sile.«

Osnovna ideja je, da se marincem odvzamejo tanki, havbice in drugo težje orožje, zato da bi marinci postali del 'lažje obalne sile.'

Cilj sprememb je, da do leta 2030 ustvarijo sile, ki bi bile »optimizirane« za »lahko mobilnost« zaradi konflikta s Kitajsko v obalnem področju otokov na Pacifiku.

Major Joshua Benson, tiskovni predstavnik marincev je za mornariški časnik USNI News dejal: »Marinci spreminjajo svoje sile, da bi bili pripravljeni za pomorsko ekspedicijsko vojno v aktivno spornih prostorih in svoje načrte v popolnosti prilagajajo nacionalni obrambni strategiji.«

Desetletni načrt transformacije je leta 2019 pripravil njihov poveljnik , general David Berger.

Marinci se zato vse bolj prilagajajo potrebam »flote.«

Kitajski rušilec izstreljuje raketo

Zato se bodo morali odreči nekaterim svojim »potencialom«, da bi dosegli »prihodnje nove priložnosti.«

Generalštab ameriške vojske je namreč prepričan, da so sedanje kapacitete marincev »pretežke«, da bi bile »relevantne v prihodnji vojni«, ki bo zahtevala manjše in neprestano mobilne enote.

Zato bodo zmanjšali letalske in kopenske sile marincev.

Do leta 2030 bodo marinci skoraj v celoti izgubili topniške enote, vse tankovske bataljone in dodatne specialistične sile kot tudi inženirce.

Do leta 2030 bodo marinci skoraj v celoti izgubili topniške enote, vse tankovske bataljone in dodatne specialistične sile kot tudi inženirce.

Ni namreč več potrebe, da bi se marinci ukvarjali s »forsiranjem rek«, saj bodo njihovo novo področje bitk – oceani in otoki.

Ob tem bodo v ZDA zmanjšali tudi število enot za sedem odstotkov ali okoli 12.000 vojakov.

Namesto tega pa bodo »investirali v nove tehnologije za nov način spopada v spornih obalnih regijah.«

Več bo torej lažje opremljenih bataljonov marincev, ki se bodo v pesku otokov daleč od ZDA veliko bolje znašli v spopadih.

Toda s takšno tehnologijo - daljinsko vodenimi letali - se ponašajo tudi v kitajski vojski.

Pri tem pa kritiki opozarjajo, da ZDA znova rinejo na razna »tuja dvorišča.«

Tudi grafično se pogosto ponorčujejo iz ZDA, na primer s sliko ameriških vojaških oporišč, ki že danes »obkoljujejo« Kitajsko in s pripisom »poglejte, kako blizu naših oporišč so postavili Kitajsko.«

General Berger, poveljnik marincev je prepričan, da bodo daljinsko vodeni sistemi v prihodnosti spremenili način boja marincev.

Zelo pomembna bo tudi raketna tehnologija in sposobnost boja s protiladijskimi izstrelki.

Dodatno pa bodo investirali tudi v amfibijske ladje, ki lahko hitro pristajajo na obalah.

Vse to naj bi vojsko ZDA pripravilo na vojno s »tehnološko naprednim« nasprotnikom.

Zelo pomembna bo raketna tehnologija in sposobnost boja s protiladijskimi izstrelki. Dodatno bodo investirali tudi v amfibijske ladje, ki lahko hitro pristajajo na obalah.

Gre za še en, jasen dokaz, da ZDA dejansko (kljub nedavnim manevrom v Evropi) težišče svojega delovanja in vojske usmerjajo v Azijo.

Celo do te mere, da izgubljajo interes za Bližnji vzhod.

Da ZDA preigravajo scenarije vojne s Kitajsko pa je bilo jasno tudi iz nekaterih drugih podatkov.

Že aprila leta 2018 je tedanji ameriški obrambni minister Jim Mattis namreč dejal, da je »negativen vpliv na našo vojaško pripravljenost rezultat najdaljšega neprekinjenega bojevanja naših sil, kar je privedlo do preveč razpršenih sil, s premalo viri.«

Dvigovanje tankov Vir: DOT
Marinci se bodo morali odpovedati težkemu orožju, ker jih potrebujejo za boj v obalnem območju.

Medtem pa so rivali ZDA v teh letih investirali v kapacitete, s katerimi so želeli »pomembno spodkopati ameriško prednost v napredni tehnologiji.«

Dejal je še, da »Kitajska modernizira konvencionalne vojaške sile do stopnje, ki bo izzvala ameriško vojaško superiornost.«

Toda tudi Kitajska ne spi.

Po ocenah Jane's naj bi njihova mornarica svoje kapacitete do leta 2030 povečala za 20 odstotkov.

In zato naj bi imele ZDA samo eno izbiro – da svoje sile preusmerijo za »tekmo z velikimi silami.«

Velike sile – Rusija in Kitajska – sta zato znova največji problem za nacionalno varnost ZDA, ne pa več terorizem.

Velike sile – natančneje Rusija in Kitajska – sta zato znova največji problem za nacionalno varnost ZDA, ne pa več terorizem.

To je razvidno tudi iz strategije nacionalne varnosti ZDA.

Okoli 750 milijard visok vojaški proračun za leto 2020 je že »v celoti skladen s tem pristopom,« to pa naj bi po besedah obrambnega ministra Shanahana ZDA »pripravilo na tekmo z velikimi silami v desetletjih, ki prihajajo.«

Glede na to, da bo po vseh ocenah socialistična Kitajska najpozneje v letu 2030 prehitela ZDA tudi po kriteriju bogastva ter na vojaškem področju, ne samo po BDP-ju, pa je res zelo mogoče, da se bo ta scenarij, ki vključuje tudi vojno, odvil že v tem desetletju.

 

Delite članek