REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Neodvisnost: Kitajska je izstrelila zadnji GPS satelit in ima odslej samostojen sistem navigacije

Neodvisnost: Kitajska je izstrelila zadnji GPS satelit in ima odslej samostojen sistem navigacijeRaketa z zadnjim satelitom BeiDou. Vir: Screenshot CNN
V primeru konflikta bi lahko kitajske sisteme ZDA izključile, tako pa to več ne bo mogoče.

Kitajska je izstrelila zadnji GPS satelit in ima odslej samostojen sistem navigacije, ki pokriva ves svet.

S tem se je uvrstila med maloštevilne držav, ki imajo že delujoče GPS sisteme – poleg ameriškega GPS-a ima namreč samo še Rusija svoj GLONASS.

EU vzpostavlja sistem Galileo, ki pa še zmeraj ni popolnoma operativen.

Podobne, toda manjše sisteme vzpostavljata tudi Indija in Japonska.

Kitajski sistem je z izstrelitvijo zadnjega satelita postal popolnoma neodvisen od satelitskih sistemov drugih držav, predvsem ZDA, Rusije pa tudi Evropske unije.

To je za Peking še posebej pomembno v primeru konflikta Kitajske z ZDA.

V tem primeru bi lahko dosedanje kitajske sisteme ZDA izključile, tako pa to odslej več ne bo mogoče.

Beidou

GPS navigacija je zelo pomembna tudi pri usmerjanju natančno vodenih raket in izstrelkov, v vsakodnevni uporabi pa tudi v civilne namene.

GPS navigacija je zelo pomembna tudi pri usmerjanju natančno vodenih raket in izstrelkov, v vsakodnevni uporabi pa tudi v civilne namene.

Obenem bodo kitajska podjetja z lastnim GPS sistemom lahko ostala konkurenčna tudi pri prodaji tehnologije in predvsem mobilnih telefonov v tujini, tudi v primeru dodatnih ameriških sankcij, saj bodo njihovi izdelki imeli še en dodaten in od ZDA neodvisen sistem določanja položaja.

Kitajski sistem, znan pod imenom BeiDou, sestavlja 30 satelitov.

»Kitajska vojska ima sedaj sistem, ki ga lahko uporablja neodvisno od ameriškega GPS sistema. Najbolj pomembna posledica tega je, da je neodvisen. Kitajska ima sedaj sistem, ki je odporen in ga lahko uporablja tudi v obdobju konflikta,« je dejal Andrew Dempster, direktor avstralskega centra za vesoljsko inženirstvo in raziskovanje za CNBC.

Evropski sistem Galileo naj bi bil za razliko od ameriškega pod nadzorom civilnih oblasti.

Že od lani, ko je imel tudi večje tehnične težave, ga sestavlja 22 satelitov, vendar sistem še ni dokončan.

Delite članek