REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kitajska že preizkuša revolucionarno novost, ki bo dodatno oslabila svetovno prevlado dolarja: digitalni juan

Kitajska že preizkuša revolucionarno novost, ki bo dodatno oslabila svetovno prevlado dolarja: digitalni juanDigitalni juan

Trgovinske vojne in pandemija dolgoročno škodijo predvsem ameriškemu dolarju kot najpomembnejši svetovni valuti.

Nastop kriptovalut in digitalnega poslovanja je temeljito spremenil tudi navade kupcev in prodajalcev. Toda vse več centralnih bank razmišlja tudi o vpeljavi digitalnih različic svojih valut.

Kitajska centralna banka je tako v partnerstvu z največjim prevoznikom Didi Chuxing že pričela preizkušati svojo digitalno valuto.

Če se bodo preizkusi pokazali kot uspešni, bi lahko kitajska centralna banka potrošnikom digitalni juan ponudila že v začetku naslednjega leta.

Če se bodo preizkusi pokazali kot uspešni, bi lahko kitajska centralna banka potrošnikom digitalni juan ponudila že v začetku naslednjega leta.

Za sedaj je z digitalnimi juani mogoče plačevati v kviru aplikacije za prevoze.

Podjetje pri tem oskrbuje s svojimi uslugami kar 550 milijonov uporabnikov. Gre za neke vrste »kitajski Uber«.

Zelo verjetno pa bo to podjetje tudi postalo eno od prvih uporabnikov »virtualno« ustvarjenega denarja s strani kitajske centralne banke.

To pa bo izjemno zmanjšalo finančne stroške pri izdaji denarja, omogočilo pa bo tudi številne transakcije brez posrednikov.

Gre za inovativne finančne usluge, ki bi lahko temeljito spremenili poslovanje številnih podjetij, ne samo na Kitajskem.

Po nekaterih ocenah bi lahko ta valuta v veliki meri nadomestila tudi popularne bitcoine.

Digitalni juan nadobešča bitcoin

Dnevno v podjetju opravijo 30 milijonov prevozov, ob tem pa izposodijo še 10 milijonov koles.

Kitajska centralna banka je svoj raziskovalni team, ki se ukvarja z vzpostavitvijo digitalne valute oblikovala pred šestimi let.

Maja so predstavili načrte o vpeljavi digitalnega juana za zimske olimpijske igre leta 2022. Dodatni preizkusi potekajo še v štirih mestih na Kitajskem.

Digitalni juan bo preprosto povezan s telefonsko številko neke osebe in bo nadomestil papirnati denar. Transakcije se bodo odvijale preko aplikacije.

Ljudje si bodo lahko tudi medsebojno pošiljali denar iz enega telefona na drugega, kakor da bi si podali denar iz roke v roko.

Ljudje si bodo lahko tudi medsebojno pošiljali denar iz enega telefona na drugega, kakor da bi si podali denar iz roke v roko.

Ob tem bo valuta legalna za vse transakcije, banke pa kot posredniki ne bodo potrebne.

Ta revolucionarna novost bi prav tako lahko pospešila konec nadvlade ameriškega dolarja kot svetovne valute.

»Ko bomo pogledali v leto 2020, bosta dva zgodovinska dogodka v tem letu pandemija koronavirusa, drugi bo pa kitajska digitalna valuta,« ocenjuje Xu Yuan, višji analitik na pekinški Univerzi za raziskavo digitalizacije financ.

FB, kripto, dolar

Da bo nova valuta lahko pomenila konec ameriške finančne dominacije ocenjujejo tudi ameriški strokovnjaki.

Kot pojasnjujeta Aditi Kumar in Eric Rosenbach iz šole Harvard Kennedy, bi digitalna verzija juana lahko omogočila Iranu in drugim državam, da se laže izognejo sankcijam ali izvajajo finančne transakcije, ne da bi to lahko nadzoroval ali spremljal uradni Washington.

Digitalni juan bi lahko vzpodbudil druge države, da se zaradi tega še bolj povežejo s kitajsko tehnologijo in valuto.

Tako bi se lahko denar premikal preko meja, ne da bi to ostalo zabeleženo v sedanjem mednarodnem sistemu, ki temelji na dolarjih.

Nekdanji finančni minister ZDA Henry Paulson je sicer prepričan, da digitalni juan kratkoročno za ZDA ne bo predstavljal problema.

Vauta bo sicer izredno mobilna, toda zaradi zaupanja v dolar se bodo nafta in podobne surovine in blago še vedno obračunavali v dolarjih.

Toda po oceni predsednika uprave Sino Global Capital Matthewa Grahama, bi digitalni juan lahko vzpodbudil druge države, da se zaradi tega še bolj povežejo s kitajsko tehnologijo in valuto.

Delite članek