REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slovenija ima ob nasprotovanju vstopa Hrvaške v schengen še veliko močnih zaveznic

Slovenija ima ob nasprotovanju vstopa Hrvaške v schengen še veliko močnih zaveznicCarinik, hrvaška meja

Hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković, ki te dni čaka na zadnje "Junckerjevo darilo" - pozitivno mnenje Evropske komisije o vstopu Hrvaške - te dni sicer intenzivno kritizira "blokiranje" Hrvaške ob vstopu v ta sporazum, toda tudi hrvaški mediji priznavajo, da ima Slovenija pri svoji verjetni blokadi še veliko močnih zaveznic.

Širitvi schengenskega območja na Hrvaško tako po navedbah več hrvaških medijev nasprotujejo tudi Nizozemska, Nemčija in Francija.

Nizozemska, Nemčija in Francija nasprotujejo nadaljnjim širitvam schengenskega območja, saj da je najprej treba prenoviti pravila za to območje. To pa bi lahko bil dolgotrajen proces.

Nizozemska je prepričana, da je hrvaška meja z BiH preveč lahko prehodna.

Za Nizozemsko so sporna tudi dvojna državljanstva Hrvatov, ki živijo v Bosni in Hercegovini in imajo po vstopu Hrvaške v EU pravico do nemotenega gibanja v EU.

Za Nizozemsko je to dokaz, da je Hrvaška meja z BiH, še posebej s Hercegovino, preveč lahko prehodna.

Predvsem Nemčija naj bi se zavzemala za to, da Hrvaška brez Bolgarije in Romunije ne more v schengen.

Poleg tega podpira tudi argumente Nizozemske, da Hrvaška ne more v schengen, dokler ne bo rešila vprašanj meja s sosedami.

Hrvaška pa ima nerešena vprašanja meje z vsemi sosedami, razen z Madžarsko in Italijo.

Ob tem Romunija in Bolgarija na vstop v schengen čakata že pet let.

Z "zeleno lučjo" za vstop v schengen bi odhajajoča Evropska komisija spregledala, da Hrvaška krši mednarodno pravo in načela pravne države.

Zato je verjetno, da bodo vse tri države sprejete v paketu - ampak šele potem, ko Zagreb reši svoje probleme z Ljubljano

Hrvaška zato še vsaj dve leti ne bo del schengenskega prostora. Med tem časom pa bo tudi Sodišče EU razsodilo, ali je Hrvaška z neizpolnjevanjem arbitražne odločbe kršila mednarodno in evropsko pravo ali ne.

Iz hrvaške vlade sicer "curljajo" informacije o tem, da naj bi oktobra Evropska komisija potrdila, da Hrvaška izpolnjuje tehnične pogoje za vstop v schengensko območje.

Poleg izpolnjevanja tehničnih pogojev pa je pri tem potrebno izpolnjevati še nekatere druge - pravne in politične.

Ob vstopu v schengensko območje namreč članice tega območja odločajo na zasedanju Evropskega sveta s konsenzom.

"Torej niso več pomembni strokovni, ampak politični kriteriji," priznava hrvaški Jutarni list.

Toda v slovenski vladi na podoben način trdijo, da bi bila tudi odločitev, da Hrvaška izpolnjuje vse pogoje - ob tem, ko krši arbitražno odločbo - prav tako neustrezna in politična, saj bi s takšno odločitvijo odhajajoča Evropska komisja spregledala, da Hrvaška očitno flagrantno krši mednarodno pravo in načela pravne države.

Delite članek