REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Odesa bo padla, pogajajte se, dokler ne izgubite še dostopa do Črnega morja, Ukrajino svari Elon Musk!

Odesa bo padla, pogajajte se, dokler ne izgubite še dostopa do Črnega morja, Ukrajino svari Elon Musk!Elon Musk | VIR: X

Kijev bi si moral prizadevati za »izpogajano poravnavo« z Moskvo, preden izgubi ves dostop do Črnega morja, je zatrdil milijarder.

Izvršni direktor Tesle in SpaceX Elon Musk je ponovil svoje prepričanje, da položaj Ukrajine slabi z vsakim dnem sovražnosti, in opozoril, da je »pravo vprašanje", koliko ozemlja bo Kijev izgubil in koliko življenj bo zapravil, preden bo sedel za pogovore z Moskvo.

V trenutku, ko se Rusija pripravlja na ofenzivo, veleposlaništva Kitajske, Kazahstana in Turčije pa od svojih državljanov zahtevajo, da zapustijo velika mesta Ukrajine (Kijev, Odeso, Harkov) je Musk analiziral situacijo na frontah.

Ukrajinski Telegram kanali so ga seveda takoj znova preoblekli v uniformo ruskih vojakov, enako tudi njegov avto, Teslo model S...

Podjetnik je v sobotni objavi na svoji platformi X namreč trdil, da bi »vsak norec lahko predvidel«, da bo lanskoletna tako razglašena protiofenziva Ukrajine neuspešna, in dodal, da tudi če bi Kijev sledil njegovemu priporočilu, naj se »učvrsti in uporabi vse vire za obrambo,« bi bilo »težko zadržati ozemlje, ki nima močnih naravnih ovir.«

Ukrajina mora upoštevati dejstvo, da so se njene meje od leta 2022 drastično spremenile, je v soboto dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in komentiral namig Zelenskega, da vrnitev na meje iz leta 1991 ni več predpogoj za pogajanja.

»Za Ukrajino je bila tragična izguba življenj ko je napadla večjo vojsko, ki je imela globinsko obrambo, minska polja in močnejšo artilerijo, medtem ko Ukrajina ni imela oklepnih enot ali premoči v zraku!,« je zapisal Musk.

Ukrajinska vojska je med trajajočim konfliktom zabeležila več kot 444.000 vojaških žrtev, vključno z več kot 166.000 med lansko protiofenzivo, po ocenah ruskega obrambnega ministrstva prejšnji mesec.

Vendar je predsednik Vladimir Zelenski še februarja trdil, da je bilo od 24. februarja 2022 ubitih samo 31.000 vojakov njegove države.

Milijarder je nadaljeval s trditvijo, da »dlje kot bo trajala vojna, več ozemlja bo pridobila Rusija, dokler ne udarijo v Dneper, ki ga je težko prečkati.«

Da bi Rusija zavzela celotno Ukrajino, ni možnosti, saj bi bil lokalni odpor na zahodu izjemen, vendar bo Rusija zagotovo pridobila več ozemlja, kot ga ima danes, je prepričan Musk.

Če bo vojna trajala dovolj dolgo, bo padla tudi Odesa.

Ali bo Ukrajina izgubila celoten dostop do Črnega morja ali ne, je po njegovi oceni še edino preostalo vprašanje.

»Preden se to zgodi, priporočam dogovor s pogajanji,« je zapisal.

Ali bo Ukrajina izgubila celoten dostop do Črnega morja ali ne, je po njegovi oceni še edino preostalo vprašanje.

Elon Musk je od začetka konflikta v začetku leta 2022 večkrat spremenil svoje stališče do Ukrajine. Sprva je Kijevu priskrbel brezplačne internetne terminale Starlink in dostop do satelitskega omrežja, vendar je zavrnil aktiviranje storitve v bližini Krima zaradi strahu, da bi Ukrajina uporabila za vodenje napadov z brezpilotnimi letali na rusko črnomorsko floto.

Pred več kot enim letom je predlagal, naj Kijev opusti zahtevo po Krimu, razglasi nevtralnost in omogoči štirim novim ruskim regijam (Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje) izvedbo novih referendumov o pridružitvi Ruski federaciji.

Moskva je poudarila, da ostaja odprta za smiselne pogovore s Kijevom, in za pomanjkanje diplomatskega preboja krivila ukrajinske oblasti, ki nočejo sprejeti »realnosti na terenu«.

Ukrajina mora upoštevati dejstvo, da so se njene meje od leta 2022 drastično spremenile, je v soboto dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in komentiral namig Zelenskega, da vrnitev na meje iz leta 1991 ni več predpogoj za pogajanja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek