REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slovenija podprla vseh štirinajst paketov sankcij proti Rusiji, zdaj grozi prekinitev dobav poceni ruskega plina iz Avstrije

Slovenija podprla vseh štirinajst paketov sankcij proti Rusiji, zdaj grozi prekinitev dobav poceni ruskega plina iz AvstrijeGazprom, Vir: Posnetek zaslona, X

Ob tem ko se cene plina na svetovnih trgih višajo, se Sloveniji obeta prekinitev dobav poceni ruskega plina iz Avstrije.

Ob tem ko se cene plina na svetovnih trgih višajo, se Sloveniji obeta prekinitev dobav poceni ruskega plina iz Avstrije.

To so slabe novice tudi za Slovenijo, ki ji grozi, da bo v prihodnosti težko prišla do poceni ruskega plina iz Avstrije, s katerim se je večinoma oskrbovala doslej.

Alžirski plin je namreč v Sloveniji dosegel le okoli tretjino dobav.

Avstrija je zaradi svoje nevtralnosti in prijateljskih odnosov z Rusijo ohranjala stabilno dobavo ruskega plina prek plinovodov.

Toda avstrijski plinski trgovec OMV zdaj opozarja na tveganje za rusko dobavo.

Gradnja Severnega toka
Gradnja Severnega toka. Vir: Posnetek zaslona, X

Tveganje za Gazpromove pošiljke predstavlja nedavna sodba tujega sodišča, ki jo je pridobilo večje evropsko energetsko podjetje, a pri OMV niso pojasnili, za katero sodbo ali podjetje gre.

»Če bi bila sodba uveljavljena proti OMV, bi zahtevala, da OMV svoja plačila v okviru pogodbe z Gazprom Export nakaže temu evropskemu podjetju (namesto Gazprom Exportu),« so pojasnili.

OMV na podlagi Gazpromovih odzivov v podobnih situacijah meni, da bi uveljavitev takšne sodbe proti OMV pomenila prekinitev dobav Gazproma.

To bi vplivalo na avstrijski plinski trg, kjer je v zadnjih sedmih mesecih ruski Gazprom dobavil 80 odstotkov vsega avstrijskega uvoza v okviru dolgoročne pogodbe, ki velja do leta 2040.

Avstrija je od začetka vojne v Ukrajini še vedno prejemala skorajda pogodbene količine plina od Gazproma, Slovenija pa je lani, kljub temu, da podpira vseh štirinajst paketov sankcij proti Rusiji še vedno uvozila dobrih 68 odstotkov plina iz Avstrije, slabo tretjino oziroma 28,3 odstotka veliko dražjega plina pa iz Alžirije.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek