REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Hrvaški notranji minister odgovarja Šarcu: vstop v schengen in arbitraža nista povezani

Hrvaški notranji minister odgovarja Šarcu: vstop v schengen in arbitraža nista povezaniMarjan Šarec in Davor Božinović

Hrvaški notranji minister Davor Božinović se je odzval na izjavo slovenskega premierja Marjana Šarca, da je Hrvaška še daleč od izpolnjevanja kriterijev za članstvo v schengenskem območju.

Kot je dejal, je članstvo Hrvaške v tem območju preveč pomembno za varnost Hrvaške, Slovenije in Evropske unije. Pohvalil je dobro sodelovanje slovenske in hrvaške policije na meji. Znova je izpostavil tudi pomen članstva Hrvaške za varnost povezave in obeh držav.

Tega, ali so hrvaški obveščevalci prisluškovali nekdanjemu sodniku arbitražnega sodišča Jerneju Sekolcu in Simoni Drenik, pa ni želel komentirati. Je pa na kratko opozoril, da se bo hrvaška tajna služba SOA, kot se je že večkrat, izjasnila tudi o tej zadevi.

Migrant, Hrvaška

Ko je bilo namreč na televiziji N1 razkrito, da so hrvaški obveščevalci leta 2015 prisluškovali pogovorom slovenskega sodnika na arbitražnem sodišču o meji med državama Jerneju Sekolcu in agentki Simoni Drenik, je premier Marjan Šarec v petek na vprašanje, ali je zaskrbljenost o delovanju sosedov dovolj velika, da bi Slovenija pritisnila zavoro pri vstopanju Hrvaške v schengen, dejal, da do te točke, ko bi se to sploh lahko zgodilo, še nismo prišli.

Hrvati namreč po besedah Marjana Šarca 'še zdaleč niso na tej točki, da bi izpolnjevali kriterije za vstop'.

Hrvati namreč po njegovih besedah »še zdaleč niso na tej točki, da bi izpolnjevali kriterije za vstop«.

Hrvaški notranji minister pa je očitno povsem nasprotnega mnenja.

Glede pripravljenosti Hrvaške za vstop v območje schengna je dejal, da v prihodnjih mesecih pričakujejo, da bo Evropska komisija potrdila pripravljenost države še glede preostalih treh od skupno osmih kriterijev.

Glede tega, ali bi Slovenija morda lahko pogojevala vstop Hrvaške v schengen z nekim dogovorom glede arbitraže o meji, ki je Hrvaška ravno zaradi slišanega v omenjenih prisluhih ne priznava, je Božinović menil, da vprašanji nista povezani.

»Tudi sami vidite vesti, ki prihajajo iz Grčije, s tako imenovane balkanske poti, ki je trenutno najbolj množična migrantska pot v Evropi. Hrvaška in slovenska policija dobro sodelujeta na meji in prepričan sem, da slovenski državljani cenijo to, kar dela hrvaška policija, ki ščiti zunanje meje EU,« je poudaril Božinović.

Delite članek