REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Macron in Plenković o vstopu Hrvaške v območje schengna

Macron in Plenković o vstopu Hrvaške v območje schengnaEmmanuel Macron in Andrej Plenković, vir: Pixsell

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes sprejel hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, ki je v ponedeljek prispel na dvodnevni delovni obisk v Franciji. Po srečanju je Plenković izrazil zadovoljstvo, ker Francija podpira vstop Hrvaške v območje schengna, poročajo hrvaški mediji. Macron je napovedal, da bo prihodnje leto obiskal Hrvaško.

Macron in Plenković sta v izjavi za medije po srečanju izpostavila, da imata veliko skupnih strateških in dvostranskih interesov, je poročala hrvaška radio televizija (HRT). Kot so dodali, je Plenković izrazil zadovoljstvo, ker Francija podpira hrvaško članstvo v schengnu.

Francoski predsednik je po srečanju s Plenkovićem napovedal, da bo sprejel povabilo svojega gosta in bo prihodnje leto obiskal Hrvaško.

Francoski predsednik je po srečanju s Plenkovićem napovedal, da bo sprejel povabilo svojega gosta in bo prihodnje leto obiskal Hrvaško.

"Zelo sem zadovoljen z današnjim pogovorom s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, s katerim imava podobne poglede na številna evropska vprašanja in sorodna stališča glede razmer v jugovzhodni Evropi," je zapisal Plenković na družbene omrežju Twitter.

Zelo sem zadovoljen z današnjim pogovorom s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, s katerim imava podobne poglede na številna evropska vprašanja in sorodna stališča glede razmer v jugovzhodni Evropi.

Hrvaški premier pričakuje, da bo njegov obisk v Franciji izboljšal gospodarske odnose med državama in okrepil kulturne povezave. Med drugim je izpostavil, da vrednost blagovne menjave med državama znaša približno milijardo evrov, ter da je Francija v preteklih 25 letih vložila na Hrvaškem prav tako približno milijardo evrov.

Plenković se je danes udeležil srečanja podjetnikov Francije in Hrvaškem in na univerzi Sorbona imel predavanje o Hrvaški in prihodnosti EU, so zapisali na spletni strani hrvaške vlade. Obisk bo sklenil zvečer z odprtjem razstave hrvaškega fotografa in potopisca Davorja Rostuharja.

Delite članek