REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Škandal, primabalerini nastop odpovedan: Ukrorajh po novem odreja, katere ruske umetnike lahko gledamo v Sloveniji!

Škandal, primabalerini nastop odpovedan: Ukrorajh po novem odreja, katere ruske umetnike lahko gledamo v Sloveniji!Uradna Slovenija tako po eni strani obsoja vdor neonacistov iz »SOS« na multikulturno »Odprto kuhno«, po drugi strani pa dopušča, da ji kulturno politiko kreirajo šovinisti iz Ukrorajha! Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Vse kaže, da ukrajinsko zunanje ministrstvo s pomočjo vsak dan glasnejše in agresivnejše »ukrajinske skupnosti« v Sloveniji in njihovega veleposlaništva že odreja, katere umetnike v Sloveniji lahko gledamo ali ne.

Tako so na spletni strani ukrajinskega zunanjega ministrstva objavili novico, da v Sloveniji ne bo nastopa ruske in svetovno znane primabalerine Svetlane Zaharove.

Nesamostojna Slovenija: Prepoved nastopa ruske umetnice na podlagi pritiskov iz Ukrajine
Nesamostojna Slovenija: Prepoved nastopa ruske umetnice na podlagi pritiskov iz Ukrajine. Vir: Posnetek zaslona

To potrjuje tudi spletna stran Festivala Ljubljane, kjer piše, da »vse imetnike vstopnic za predstavo Modanse, Svetlana Zaharova, obveščamo, da je predstava odpovedana

To je res absurdno: Uradna Slovenija tako po eni strani obsoja vdor neonacistov iz »SOS« na multikulturno »Odprto kuhno«, po drugi strani pa dopušča, da ji kulturno politiko kreirajo šovinisti iz Ukrorajha!

Za odgovore smo zaprosili tudi vodstvo Festivala Ljubljana.

V sporočilu ukrajinskega zunanjega ministrstva je sicer zapisano, da je »zahvaljujoč čudovitemu delu veleposlaništva Ukrajine v Sloveniji s predstavniki slovenskih državnih institucij« ter »ukrajinske skupnosti« v Sloveniji odpovedan nastop primabalerine Svetlane Zaharove, ki je bil sicer načrtovan v okviru Festivala Ljubljana.

»Ruska kultura je kultura agresije, terorja, širjenja in propagande. Hvala našim partnerjem za preprečevanje širjenja ruske tako imenovane 'velike umetnosti' na svetovnih odrih in podlagah,« piše ukrajinsko veleposlaništvo.

S tem je nesuvereno podrejanje Slovenije organom »Ukrorajha«, kot Ukrajino imenujejo v njej preganjani Rusi - doseglo novo dno.

Vprašanje sedaj je, kaj še sledi?

Bo Slovenija po ukrajinskem vzoru pričela z uničevanjem, morda zažiganjem ruskih knjig, prepovedjo govorjenja ruščine v javnosti ali pa morda z vezanjem Rusov po »kandelabrih« v slovenskih mestih, kar so vse znaki »visoke ukrajinske kulture« v vsak dan manjši Ukrajini?

Znano je namreč, da je v skladu z Zakonom o prvotnih narodih Ukrajine ukrajinska vlada ukinila vse medije v ruščini, odpravila poučevanje v ruskem jeziku, omejila poslovanje v ruskem jeziku, pregnala rusko literaturo in uvedla blokado ruskih elektronskih medijev.

Prepoved za rusko primabalerino: Sramotna poteza Festivala Ljubljana. Vir: Posnetek zaslona, X

Ukrajina je že pred vojno sprejela tudi rasistične zakone, usmerjene proti Rusom in drugim manjšinam.

Spomnimo, režim v Kijevu je prepovedal javno rabo ruščine in sam (ob obilni pomoči predvsem ZDA) posejal seme vojne, v kateri se je Ukrajina pozneje znašla.

Odpoved nastopa primabalerine Zaharove pa jasno kaže tudi na drastično poslabšanje v odzivih slovenskih državnih organov na pritiske ukrajinskega režima. Leta 2022 so slovenski državni organi pritisk Ukrajincev še vzdržali, letos pa očitno ne.

Vir: Posnetek zaslona, X

Ukrajinci, ki živijo v Sloveniji so se namreč že avgusta leta 2022 na podoben način, s posebnim pismom - v resnici zahtevo! - »zavzeli proti nastopu sopranistke, ki je pozirala z zastavo proruskih separatistov.«

Na 70. Ljubljana festivalu je bil namreč konec avgusta leta 2022 napovedan tudi nastop ruske sopranistke Ane Netrebko, ki naj bi nastopila skupaj z možem, tenoristom azerbajdžanskega rodu Jusifom Ejvazovom.

Ukrajinci, ki so se zatekli v Sloveniji so ji očitali, da je Netrebkova v preteklih letih veljala za podpornico Kremlja in da je leta 2014 pozirala z zastavo proruskih separatistov v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine.

Peticijo z naslovom Ni treba Netrebko je tedaj po navedbah prvopodpisanega Jevgenija Gorešnikova, raziskovalca z Instituta Jožef Stefan, podpisalo več kot 700 oseb.

Toda kljub tej peticiji je Ana Netrebko 26. avgusta 2022 nastopila v Ljubljani, v Cankarjevem domu.

Letos pa so ukrajinski pritiski na slovensko vlado – uspeli!

Tako Slovencem s šovinizmom prepojeni Ukrajinci odrejajo, koga od umetnikov bomo v Sloveniji smeli povabiti, sprejeti, koga bomo lahko poslušali in koga ne.

Namesto da bi bili Ukrajinci v Sloveniji hvaležni za pomoč, ki jim jo ta država in njeni davkoplačevalci daje(mo) in spoštovali kulturo te države, se zdaj vse bolj agresivno vtikajo v mednarodno kulturno sodelovanje Slovenije ter to preoblikujejo v skladu s svojimi vrednotami šovinizma in nespoštovanja različnosti.

To je res absurdno: Uradna Slovenija tako po eni strani obsoja vdor neonacistov iz »SOS« na multikulturno »Odprto kuhno«, po drugi strani pa dopušča, da ji kulturno politiko kreirajo šovinisti iz Ukrorajha!

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek